Timbuktu

I Timbuktu i det vestafrikanske land Mali er freden forbi, da selvudnævnte jihadister rykker ind i landsbyen med våben og undertrykkende love. Uden for bygrænsen bor den ydmyge kvægbonde Kidane med sin familie i et telt i klitterne. Også han kommer på kant med den fundamentalistiske milits, da hans yndlingskalv stikker af og bliver dræbt af en lokal fisker. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama
Instruktør Abderrahmane Sissako
Medvirkende Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki, Layla Walet Mohamed
Spilletid 97 min.
Biopremiere 30.04.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...udvikler sig tragisk, men med musikalitet i hver eneste filmiske fiber påberåber Sissako sig en tro på, at mennesket skal være Guds musikinstrument og ikke hans Kalasjnikov."

Jyllands-Posten
"En smuk film med afklarede, forfriskende farver og lange, dvælende optagelser, men også fremmedartet i miljøog persontegning."

Weekendavisen
"Filmen gør indtryk ved sin visuelle styrke, fatalistiske skønhed og konceptuelle klarhed. Den ser ikke væk og nærer ingen illusioner."

Information
"Den lette og komiske tone i den tragiske fortælling giver Timbuktu en sær vægtløs tyngde. Filmen snor sig adstadigt af sted som livet selv. Der er sten i skoene, manuskriptet tager alle de omveje, det finder nødvendigt, en tilfældig fremmed får ting til at ske."

Ekstra Bladet
"...er med andre ord en film, der både gør én klogere på konfliktsituationen i Mali og på menneskelighedens væsen i det hele taget. Den burde være obligatorisk pensum på alle skoler. Så smukt. Så barskt."

Cinemazone
"... en film, der på én og samme tid er et betagende smukt billeddigt om et brutalt samfund og en nuanceret skildring af de involverede parter."

Ekko
"Sjældent er et tema så grumt som islamistisk fundamentalisme blevet skildret med så stor menneskelighed og humoristisk sans."

Brugere

10/05-15Scener fra sharialand
Den første Oscar-nominerede film fra Mauretanien foregår, som titlen antyder, i og omkring Timbuktu i det nordlige Mali, efter at byen er blevet indtaget af en gruppe fanatikere under Islamisk Stats sorte flag. De begynder straks at udstede dekreter om sharialove, som er både absurde og brutale.

Den prominente mauretanske forfatter-instruktør Abderrahmane Sissako, som selv er opvokset og uddannet i Mali, er tydeligvis ikke så interesseret i islamisterne, men snarere i, hvordan den almindelige befolkning reagerer på, at der pludselig står en samling galninge og mener, at de bestemmer. Filmen er inspireret af den periode i 2012-13, hvor Timbuktu var besat af den islamistiske gruppe Ansar Dine, men den er ikke direkte dokumentarisk. I stedet bruger Sissako forskellige eksempler på islami...

Fakta

Medvirkende
Kidane Ibrahim Ahmed
Abdelkerim Abel Jafri
Satima Toulou Kiki
Toya Layla Walet Mohamed
Issan Mehdi A.G. Mohamed
Zabou Kettly Noël
Imamen Adel Mahmoud Cherif
Sangerinden Fatoumata Diawara
Jihadleder Salem Dendou
Jihadist Hichem Yacoubi
Bag kameraet
Instruktion Abderrahmane Sissako
Produktion Etienne Comar, Sylvie Pialat
Manuskript Abderrahmane Sissako, Kessen Tall
Fotografi Sofian El Fani
Klip Nadia Ben Rachid
Scenografi Sebastian Birchler
Musik Amin Bouhafa
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Afrika
Premieredatoer
Biograf 30.04.2015
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Sprog Arabisk
Produktionsår 2014
Spilletid 97 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Les Films du Worso, Dune Vision
Biodistributør Camera Film

Se også...