Jordbær og chokolade (Fresa y chocolate)

Mødet mellem den partitro, heteroseksuelle David, hvis elskede netop har giftet sig med en anden, og den oprørske, homoseksuelle Diego er starten på et dybt venskab. På baggrund af deres forskellige holdninger til Cubas politik, debatterer emner som kunst, litteratur og arkitektur, men også frihed, oprør, venskab og kærlighed. En tredje part i venskabet er Diegos veninde, Nancy, som hjælper David videre når Diego ikke slår til. Intolerence er filmens hovedtema, som modsvares af venskabet mellem de tre hovedpersoner, Diego, David og Nancy. Selvom det er intolerancen, der afgør deres skæbne i sidste ende, er personerne ikke uden håb - først og fremmest pga. deres venskab. © Scope

Produktionsår 1993
Genre Drama
Instruktør Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío
Medvirkende Jorge Perugorría, Vladimir Cruz, Mirta Ibarra, Francisco Gattorno
Spilletid 112 min.
Biopremiere 30.06.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Cubansk lækkerbidsken

På vej ud fra denne cubanske film har man fornemmelsen af, at have fået nye venner. Instruktøren og skuespillerne er så begejstrede for de mennesker, de fortæller om, at man som tilskuer ender med at føle, at man er på talefod med dem.

Det er 1979 og Cuba er i åndeligt og fysisk forfald. David er en ung studerende med litterære ambitioner, men han er uerfaren og hans hovede er fyldt med partiets paroler. Hans kønne kæreste gifter sig pludselig med en anden, og midt i hans depression dukker bøssen Diego op og forsøger at forføre ham. I et system der ikke stoler på nogen, er Diego den fuldstændige afviger. Han er livsnyder, kunstelsker og ikke mindst homoseksuel. David opfordres til at spionere på forrædderen, men fascineres af Diegos lidenskabelige livsudfoldelse.

Jordbær og Chokolade lever først og fremmest i kraft af Jorge Perugorria, der spiller Diego. Perugorria morer sig tydeligvis gevaldigt med rollen, og det er een stor fornøjelse at betragte ham - om han så er ifærd med at skælde sit køleskab ud, eller bare ser lystent efter Davids partifanatiske ven Miguel. En lignende spilleglæde har Mirta Ibarra, der spiller eks-luderen Nancy, som David forelsker sig i. Hendes glæder og sorger føles fuldstændig ægte, selv om hendes position i manuskriptet kræver, at hun til tider agerer 'comic relief'. Når disse to ruller sig ud, suges man ind af deres varme og menneskelighed.

Instruktøren Tomas Gutierrez Alea, der skulle have lighedspunkter med både David og Diego, stiller sine skuespillere forrest og fortæller afdæmpet sin historie om regler og lidenskab. Samtidig viser han os et Cuba, hvor nikotingul er den dominerende farve, hvor bygningerne smuldrer og alle maskinerne er gamle. Når David og Nancy tager en romantisk sejltur, sejler færgen imellem kolossale, rustne containerskibe.

Alea er en diskret fortæller, der viser hvordan tingene er, uden at pege. Man mærker hans dygtighed bag den flydende, ukrukkede fortællestil, og i den måde han igennem billederne videregiver personernes oplevelse til tilskueren. Da David udspionerer et elskende par, er den svedige, larmende kobling, man præsenteres for, et billede på den småforskrækkede drengs møde med sex. Og når de tre venner holder fest, oplever man selv den glæde, David føler, og distancen til universitetets kolde indoktrinering.

Jordbær og Chokolade kunne nemt være endt som en tyngende moralprædiken om homofobi og intolerance, men den er let og tilfredstillende som en sommerfrugt.


Fakta

Medvirkende
Diego Jorge Perugorría
David Vladimir Cruz
Nancy Mirta Ibarra
Miguel Francisco Gattorno
German Joel Angelino
Vivian Marilyn Solaya
Præst Andrés Cortina
Kæreste Antonio Carmona
Taxichauffør Ricardo Ávila
Passager María Elena del Toro
Passager Zolanda Oña
Nabo Diana Iris del Puerto
Bag kameraet
Instruktion Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío
Produktion Camilo Vives
Manuskript Senel Paz
Fotografi Mario García Joya
Klip Osvaldo Donatién, Rolando Martínez, Miriam Talavera
Scenografi Fernando Pérez O'Reilly
Musik José María Vitier
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 30.06.1995
Øvrige oplysninger
Land Cuba
Produktionsår 1993
Spilletid 112 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 7.284
Selskab Miramax Films, ICAIC
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Berlin 1994, Juryens Grand Prix

Se også...