Judge Dredd

Mega City i det 23. århundrede. Her har Dommerne magten, og den nidkære og barske Dommer Dredd er deres bedste mand. Dredds eneste ønske er at opretholde loven, hvilket ofte får konsekvenser for andre mennesker, skurke såvel som venligtsindede. Da en ondsindet Dredd-dobbeltgænger begynder at myrde løs blandt byens mediefolk, får Dredd for alvor problemer. Han skal både bevise sin uskyld og redde byen fra undergang. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Danny Cannon
Medvirkende Sylvester Stallone, Max von Sydow, Armand Assante, Rob Schneider
Spilletid 96 min.
Biopremiere 18.08.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sylvester Stallone

Sylvester Stallone, også kendt som The Italian Stallion, blev berømt tilbage i 1976 med boksefilmen 'Rocky'. Han skrev selv manuskriptet og solgte det for små penge, med den klausul at han selv skulle spille hovedrollen. Filmen blev en kæmpe succes og vandt en Oscar for bedste film, ligesom Stallone blev nomineret både for bedste manuskript og be...

Anmeldere

Scope
Dum Dommer Dredd

Hollywood og Stallones version af "Judge Dredd" er endt i en fladtpandet og overfladisk action-film

Fremtiden. Mega City 1. Blokkrig. Fra dystre og klaustrofobiske bygningskolosser beskyder to vanvittige beboergrupper hinanden. Maskingeværene brager og granaterne flyver, da lovens lange arm når frem: "Dommerne" - en veludrustet sikkerhedsstyrke, der udgør byens regering, politi og domstol, dvs. ordensmagt med 'carte blance' til øjeblikkelig domsafsigelse. Mægtigst blandt dem er Dredd, og da han dødsforagtende stiller sig ud midt i kugleregnen forstummer geværilden. "I er alle arresteret" råber Dredd med en stålsat overbevisning. Hvad der ligner en mindre borgerkrig, er for ham kun en rutineopgave. Og vil de kæmpende ikke lytte til fornuft, må man tage mere overbevisende midler i brug: Med sit effektive håndvåben slagter Dredd hurtigt syv uromagere, og så er den blokkrig forbi. Tæppe.

Et Dystopia på rutinen
Den ovennævnte optakt, som filmen "Judge Dredd" præsenterer os for, er i sandhed imponerende. Selvom kulisserne i alarmerende grad ligner "Blade Runner" lykkes det at indfange tegneseriens dystre og voldsomme atmosfære, fordi denne netop har stået fadder til alle senere (dvs efter 1977) visioner om et Dystopia, et overteknologiseret fremtidssamfund på randen af undergang. Desværre lykkes det ikke for filmen at holde tungen lige i munden ret længe, og vi sidder tilbage med en gennemsnitlig Hollywood sci-fi action film, der låner fra både "Blade Runner", "Robocop", "Batman" og "The Terminator" uden at opnå nogle af disses visuelle eller plotmæssige kvaliteter.

Dredds dobbeltgænger dræber
Historien er som følger: Judge Dredd (Sylvester Stallone) er byens bedste strømer, hård men retfærdig. "Loven" er hans eneste bud, og som statsautoriseret selvtægtsmand er Dredd som en fisk i vandet, mens han i privatlivet er en død sild. En dag dukker en Dreddsk dobbeltgænger op, og da denne udfører et bestialsk mord og efterlader sig tydelige spor, falder mistanken selvfølgelig på Dredd. Han kendes skyldig og den før så stolte dommer dømmes selv. Hans livs værste mareridt er gået i opfyldelse. Men mens Dredd er borte, ligger dobbeltgængeren ikke på den lade side, og snart er Mega City på vej mod total ødelæggelse. Det er da op til Dredd at bevise sin egen uskyld og samtidig redde byen fra en skæbne værre end døden, nemlig et fascistisk styre under en opportunistisk dommer.

Underholdning på det jævne
Plottet er ikke ligefremt originalt, men det skal dog retfærdigvis siges, at det er baseret på en historie fra tegneserien. Den velafprøvede handling sikrer en elementær fremaddrift, der holder vand den første halvdel af filmen. Men da først plottets retninger er afstukket, og vi godt ved hvad der venter, bliver det hele jævnt kedeligt. En spektakulær flyvetur igennem byen og nogle flotte klon-special effekter liver dog op, hvis ikke man lige havde set det hele før. Det er nærmest pinligt, så meget motorcykeljagten minder om speeder-bike jagten i "Star Wars 3". Det er i det hele taget filmens problem, at den ikke har troet nok på tegneseriens specielle univers, men i stedet blot har brugt navnet til at sælge endnu et opkog af action-klichéer og slidte one-liners.

Stallone trykker den af
Sylvester Stallone er som vor helt med granitansigtet filmens naturlige omdrejningspunkt. Og det må indrømmes at Stallone i imponerende grad viderebringer tegneseriefigurens sammenbidthed. Tegneseriens Dredd og Stallones Dredd har simpelthen den samme anatomisk umulige torskemund. Og så kan Stallone selvfølgelig det der med voldsudøvelse og skydeglad lyn-justits. Men sandt at sige har han ikke Dredd-figurens sproglige stil: Stallone lyder som Schwarzenegger med hareskår, og det svarer ikke helt til billedet af vor garvede ordensmand.
Selvom Stallone ikke helt holder som Dredd, er der dog andre gode elementer: Diane Lane er svedigt lækker som en kvindelig dommer, Max von Sydow er rigtigt god som den faderlige Dommer Fargo, og en såkaldt mekanisk "ABC-kriger" stjæler hele billedet med sin brummende bastone og suverænt animerede drabelige metalkrop. Denne gigants tonstunge gangart er hele filmen værd.

Bladet var bedre
Måske kan man konkludere, at kender man ikke tegneserien og er iøvrigt til "den slags" vil man nok føle sig godt underholdt. Det gælder sikkert filmens målgruppe, og jeg ønsker dem al mulig fornøjelse. Kender man derimod tegneserien, vil man savne den meget barske kynisme og satire, der ligger under skildringen af de nidkære lovmænd. Stallone og manuskriptet er 100% loyal overfor Dreddfigurens mindste handling, og filmen kan derfor ikke frembringe den absurditet og det vanvid der ligger i Mega Citys eksistens. Tegneseriens Mega City er en by låst fast af borgernes ekstreme kedsomhed og ligegyldighed og deres samtidige rædsel for Dommernes hårde og promte straffe, mens Dommerne på deres side isoleres fra det menneskelige, da de må optræde som dømmende maskiner. Alle disse temaer slås an i filmen, men køres ikke igennem med nogen logik, for når alt kommer til alt er "Judge Dredd" blot endnu en Stallone-rolle, og som vi alle sammen ved: "Crime is a disease - he's the cure".

Brugere

31/10-04jaja udmærke
Anonym
jeg kan íkke lide fremtid film men den her er god, og Diane lane er aldig en skuffet

01/06-03Judge Dredd
Anonym
God film er om fremtid og lidt krig men er god film... Sylvester Stallone er god skuespiller..

24/10-02Elsker Film
Anonym
Gumpetung sci-fic actionfilm, bygget på de fede kulttegneserier af samme navn.

Filmen har flere pæne billeder og flotte effekter og rammen er der for en imponerende og tankevækkende fortælling, men historien fungerer dårligt og formår aldrig at være den blanding af rå vold, sort humor og samfundssatire der kendetegner forlægget.

Først hen mod slutningen kommer der en smule gang i ramasjangen, og det kunne man leve med, hvis filmen indtil der havde ramt plet, men det har den desværre ikke.

Stallone giver en stiv og livløs præstation i hovedrollen.

Så en middelmådig forstilling, der kun med nød og næppe får tre stjerne og det er fordi, jeg aldrig for alvor nåede at kede mig.

19/10-02Actionman.........
Anonym
Mesterlige effekter og scener. Flot fremtidsfilm, som skrider ganske hurtigt frem. En vellavet fremtidsfilm, som absolut er en af mine favorriter, når det drejer sig om fremtidsfilm.

Judge Dredd is the low...........

01/06-02Judge Dreadful
Anonym
Tom og indholdsløs sci-fi som pæne kulisser og speciel effects ikke er istand til at redde. Aldrig har man set Sylvster så træagtig som i dette makværk. Ligeså underholdende som Demolition Man er, ligeså tåbelig er denne Sylvester-fremtidspanser historie.


Fakta

Medvirkende
Judge Dredd Sylvester Stallone
Overdommer Fargo Max von Sydow
Rico Armand Assante
Herman Ferguson Rob Schneider
Dommer Hershey Diane Lane
Dommer Griffin Jürgen Prochnow
McGruder Joanna Miles
Ilsa Joan Chen
Olmeyer Balthazar Getty
Miller Maurice Roëves
Bag kameraet
Instruktion Danny Cannon
Produktion Charles Lippincott, Beau Marks
Manuskript William Wisher Jr., Steven E. De Souza
Fotografi Adrian Biddle
Klip Jeremy Gibbs, Harry Keramidas, Alex Mackie
Scenografi Nigel Phelps
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Nøgleord Baseret på tegneserie
Premieredatoer
Biograf 18.08.1995
Dvd 07.03.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 1995
Spilletid 96 min.
Solgte billetter 51.943
Selskab Hollywood Pictures, Cinergi
Biodistributør All Right Film

Se også...