Irrational Man

Den deprimerede og alkoholiserede filosofiprofessor Abe Lucas har mistet livslysten, selv om mindst to skønne damer - den jævnaldrende kollega Rita og hans egen elev Jill - sukker efter ham. En dag overhører Abe og Jill en tilfældig samtale i en diner. Pludselig får Abe en idé, som giver ham gnisten tilbage: Han vil udrette en gerning, som vil gøre verden til et bedre sted - men som er dybt ulovlig. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Woody Allen
Medvirkende Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, Jamie Blackley
Spilletid 96 min.
Biopremiere 13.08.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Joaquin Phoenix

Joaquin Raphael Phoenix blev ligesom sine fire søskende tidligt opfordret af sine forældre til at forsøge sig som skuespiller. I Gus Van Sants sorte komedie 'To Die For' (1995) vakte han opsigt som den lidet intelligente knægt, der bliver offer for Nicole Kidmans skumle karriereplaner. Det store kommercielle gennembrud kom med hans idiosynkratisk...

Anmeldere

Politiken
"Allens film - en om året! - er aldrig uinteressante, så de ' måles' selvfølgelig med andre hjerter end andre af ugens premierer. Men han fik bedre liv og historier ud af det samme i de tidligere film, så på sin helt egen skala når han ' kun' de fire hjerter i år."

Berlingske
"...en film, der er skræddersyet til, at to eller flere dannede voksne kan få en god aften i biografen med stribevis af spændende samtaler bagefter."

Jyllands-Posten
"...hører ikke til hovedværkerne, men den er dybt tilfredsstillende og er værd at se indtil flere gange. Der venter nye opdagelser hver gang."

Weekendavisen
"Sen Woody Allen er næppe en smag, man kan lære at sætte pris på. Enten er man der eller også er man der ikke. 'Irrational Man' er en fest for stamgæster. Det er en stofrig film med overskud og sjælden elegance."

Ekstra Bladet
"Den legendariske, 79-årige newyorker-instruktør laver stadig solide film, når han strammer sig an, men selv om ' Midnight in Paris' var Allens største kassesucces nogen sinde, så ligger mesterværkerne efterhånden mange år tilbage. ' Irrational Man' kan nærmest kaldes kedelig."

B.T.
"...en lille Woody Allen-film, men det er en rigtig Woody Allen-film med frækhed, lune og små guldkorn, som den gamle filmmager helt sikkert har siddet og gnækket over, da han skrev dem."

Cinemazone
"Vanen tro leverer Joaquin Phoenix en pragtpræstation som Abe Lucas. Han rammer den helt rette tone af mismod og defaitisme."

Ekko
"Joaquin Phoenix og Emma Stone er glimrende som hovedrollepar, og deres tag på den velkendte Allenske mentor-elev-konstellation er forfriskende."

Brugere

02/09-15Eksistentielt dilemma med for meget tomgang
En berømt filosofiprofessor bliver ansat på et nyt universitet, men kæmper med depression og generel opgivenhed overfor tilværelsens meningsløshed. Det forhindrer dog ikke én af hans studerende i at falde i fuldstændig beundring for ham, og da de en dag overhører en tilfældig samtale, får professoren en idé: Han vil begå mord for at hjælpe et for ham ukendt menneske, og tanken om sådan en eksistentiel handling vender fuldstændig hans humør til det positive.

Det er klassiske Woody Allen-temaer, Woody Allen behandler i "Irrational Man". Meningen med livet og den fortænkte, filosofiske tilgang til tilværelsen og éns egne handlinger. Filmens centrale dilemma er selvfølgelig også klassisk i et langt større perspektiv end blot Allens filmproduktion: Må man begå mord, hvis der er en god nok ...

Fakta

Medvirkende
Abe Lucas Joaquin Phoenix
Jill Pollard Emma Stone
Rita Richardson Parker Posey
Roy Jamie Blackley
Jills mor Betsy Aidem
Jills far Ethan Phillips
Dommer Spangler Tom Kemp
April Sophie von Haselberg
Ellie Kate McGonigle
Carol Susan Pourfar
Bag kameraet
Instruktion Woody Allen
Produktion Letty Aronson, Stephen Tenenbaum, Edward Walson
Manuskript Woody Allen
Fotografi Darius Khondji
Klip Alisa Lepselter
Scenografi Carl Sprague
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Affære, Filosofi, Forgiftning, Lærer-elev, Moralsk dilemma, Mord, Universitet
Premieredatoer
Biograf 13.08.2015
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2015
Spilletid 96 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Gravier Productions
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...