Little Odessa

"Little Odessa" er en moderne amerikansk tragedie. Lejemorderen Joshua (Tim Roth) vender hjem til det russiske kvarter 'Little Odessa' for at udføre en kontrakt, selvom han er uønsket både af den russiske mafia og faderen. Men da hans mor (Vanessa Redgrave) ligger for døden, tvinges Joshua til at bevæge sig tættere på forbudt område, end hvad klogt er. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama, Thriller
Instruktør James Gray
Medvirkende Tim Roth, Edward Furlong, Moira Kelly, Vanessa Redgrave
Spilletid 100 min.
Biopremiere 11.08.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Tim Roth

Engelske Tim Roth er nærmest en slags lillebror-udgave af Gary Oldman og fik for alvor gang i karrieren, da han i begyndelsen af halvfemserne tog til USA, hvor han fik rollen som Hr. Appelsin i Tarantinos 'Håndlangerne' (1992). Andre sjove navne fra Roths cv er Gyldenstjerne i 'Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde' (1990), Græskar i 'Pulp Fiction'...

Anmeldere

Scope
Håbløs

Stærk og tragisk film af den 24-årige debuterende amerikanske instruktør James Gray

Hvis man i forvejen synes, at verden er grum, sort og uretfærdig, så skal man ikke regne med at filmen "Little Odessa" ændrer synderligt på det verdensbillede. Men det til trods er der adskillige gode grunde til at gå i biografen og stifte bekendtskab med denne mørke og stille film.

Hjemkomsten
"Little Odessa" udspiller sig i Brooklyn-kvarteret 'Brighton Beach', hvor USA's største koncentration af russiske emigranter findes. Bydelen kontrolleres af den russiske mafia - ' organitzatsjaen'. Lejemorderen Joshua Shapira, dystert og fremragende spillet af Tim Roth, har raget uklar med mafiaen. Forståeligt nok - han har skudt mafia-bossens søn! Men det er ikke bare den kriminelle underverden, Joshua har et mildest talt anstrengt forhold til. Familien, med den dominerende og karismatiske far i spidsen, har slået hånden af den jagede søn.

Der er således lagt op til konfrontation på adskillige planer, da Joshua vender tilbage til 'Little Odessa' for at udføre en 'kontrakt'. Lillebroderen Reuben, fint spillet af den unge Edward Furlong, opsøger i al hemmelighed sin bror, da moderen ligger for døden. Men på grund af de komplicerede familieforhold er det ingen let sag for Joshua at få adgang til moderens dødsleje. Vanessa Redgrave er rystende overbevisende i rollen som den syge mor.

Via lidt god gammeldags afpresning lykkes det alligevel for Joshua at møde sin mor en sidste gang. Mødet mellem de to er en af filmens smukkeste og mest smertefulde øjeblikke. Men moderens og sønnens genvundne intimitet har ikke de bedste udsigter, dertil er moderens helbredstilstand for dårlig og Joshua's egen fremtid for usikker.

Lillebroderen Reuben knytter sig efterhånden mere og mere til broderen. I storebroderen finder den ellers så isolerede og ensomme dreng, en fortrolig og et idealbillede, som Joshua desværre viser sig at passe dårligt ind i. Også dette forhold er dødsdømt.

Ro og intensitet
Hele denne tragiske redelighed kunne meget let gå hen og blive meget patetisk. Men den debuterende instruktør James Gray, der også har skrevet filmens manuskript, har, blot 24 år gammel, formået at styre filmen sikkert uden om den faldgrube. "Little Odessa" er en meget stille, ordfattig og fængslende historie om ydmygelse og uforløste menneskelige relationer. Hver scene, også voldsscenerne, er opbygget med en sindig ro - grænsende til det langsommelige.

Miljøskildringen af det russiske kvarter i de mørke vintermåneder er en af filmens stærkeste trumfer. Tapeterne driver af fugt, gaderne er grå og fedtede af gammel sne, og døden er grim som ind i helvede. Filmens lydside er et kapitel for sig. Reallydene er helt fremme i lydkulissen og fungerer nærmest som underlægningsmusik. Mord såvel som elskov akkompagnerer effektivt sig selv, hvilket giver en overvældende fornemmelse af nærvær. "Little Odessa" er en ægte og enkel film.

Hvis man efterhånden var begyndt at få smag for 'Tarantino-cool' gangster- typer i sorte jakkesæt og lapset gangart, og var man begyndt at more sig over meningsløse mafia-likvideringer, sætter "Little Odessa" den slags fascination i perspektiv. Her er der ikke meget at grine af. Her er der intet håb - og dog... James Gray's sikre instruktørhånd lover godt for fremtiden. Så helt håbløst ser det ikke ud.

Brugere

16/05-05©Russisk gangster drama© 4
Tim Roth gør det rigtig godt i rollen som lejemorderen, der vender tilbage til sin fødeby - det russiske kvarter kaldet "Little Odessa" i USA.

En lille overset perle som også leder tankerne hen på "Nattens Engle".

Filmen indeholder en solid cast og for en gang skyld irriterede Edward Furlong mig ikke. Det er vist også den eneste gang, udover "American History X".

James Gray gik senere hen og instruerede den ganske seværdige "The Yards", som på flere måder mindede om "Little Odessa". Ikke mindst stemningsmæssigt.

Ellers er der ikke så meget mere at sige. Systemdyr har vist også sagt det meste i sit udmærkede indlæg. ;o)
Den kom dog op i biffen herhjemme.

16/05-05Atypisk gangsterfilm
Little Odessa er en atypisk gangsterfilm, hvor omdrejningspunktet er Joshua Shapira (Tim Roth), en følelsesmæssigt afsondret lejemorder, der vender hjem til Brooklyn for at udføre et snigmord.
Han vender tilbage til sin fødeegn selvom adskillige "vanskeligheder" i hans fortid gør det farligt. Ret beset er den største forhindring forholdet til faderen Arkady (Maximilian Schell).

For selvom Joshua på sin egen indelukkede måde elsker både sin døende moder Irina (Vanessa Redgrave) og sin yngre bror Reuben (Edward Furlong) er der kun antipati tilovers imellem faderen og Joshua.
Alligevel vender han tilbage til det russiske kvarter og møder efterhånden hele sin familie.
Desuden møder han en gammel flamme, Alla Shustervich (Moira Kelly), en ung kvinde der modstræbende er tiltrukket af...


Fakta

Medvirkende
Joshua Shapira Tim Roth
Reuben Shapira Edward Furlong
Alla Shustervich Moira Kelly
Irina Shapira Vanessa Redgrave
Boris Volkoff Paul Guilfoyle
Natasha Natalya Andreychenko
Arkady Shapira Maximilian Schell
Sasha David Vadim
Bedstemor Tsilya Mina Bern
Ivan Boris McGiver
Bag kameraet
Instruktion James Gray
Produktion Paul Webster
Manuskript James Gray
Fotografi Tom Richmond
Klip Dorian Harris
Scenografi Kevin Thompson
Musik Original music by
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 11.08.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 100 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 1.275
Selskab New Line Cinema, Fine Line Features, Live Entertainment
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...