Iqbal & den hemmelige opskrift

Den kvikke, 13-årige dreng Iqbal kommer til at sprænge hele skolebygningen i luften, da han improviserer i fysiklokalet. To banditter, Æselmand og Svinet, er ude efter opskriften på det potente sprængstof. Men Iqbal husker ikke, hvilke ingredienser han blandede. Forbryderne bortfører Iqbals lillebror, Dindua, for at lægge pres på Iqbal og hans venner. De har dog undervurderet Iqbals snarrådighed. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Action, Familiefilm, Komedie
Instruktør Tilde Harkamp
Medvirkende Hircano Soares, Liv Leman Brandorf, Arien Alexander Takiar, Andreas Bo Pedersen
Spilletid 90 min.
Biopremiere 17.12.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"I modsætning til 'MGP Missionen' efterkommer ' Iqbal' ikke efterlysningen om flere danske film med nydanskere i hovedroller med en naturligt integreret historie. Historien er tværtimod så omklamrende rød og hvid, at man næsten føler sig blå og gul bagefter. Plottet er kemisk renset for religion, og selv en campingtur til Jylland må de integrerede dydsmønstre ud på."

Berlingske
"Det må være modet, der mangler. Modet til at gå fuldstændig Bollywood-amok eller bare lave noget helt andet, vi endnu ikke har set. På trods af det etniske krydderi i bøgerne giver det ikke den mindste nye kraft til en gumpetung og skuffende familiefilm."

Jyllands-Posten
"...en af de bedste danske familiefilm i de seneste år. Man aner skabelonen for genren, men den udfordres konstant og fordamper, fordi den er så overraskende."

Ekstra Bladet
"...skriver sig derfor desværre ind i den triste tradition for familiefilm, der skærer tingene så meget ud i pap, at den ender i en ophobning af endimensionale billeder, der aldrig samler sig til en levende fortælling."

B.T.
"Intentionerne i filmatiseringen er fine, og der er da også et grin hist og her, men det lykkes ikke rigtigt at transformere bøgernes multietniske charme til film. Hertil virker historien for fersk og for rodet, dramaturgien halter, og det samme gør desværre også skuespillet sine steder."

Cinemazone
"Iqbal & den hemmelige opskrift er bestemt ikke fejlfri, men formår at være relevant nok til at fortjene en anbefaling."

Ekko
"Filmatiseringen af Manu Sareens populære børnebog er næsten bedre end forlægget, men hvorfor spilles Iqbal af en charmerende brasilianer?"

Fakta

Medvirkende
Iqbal Hircano Soares
Sille Liv Leman Brandorf
Tariq Arien Alexander Takiar
Svinet Andreas Bo Pedersen
Æselmand Rasmus Bjerg
Jeppe Martin Brygmann
Jeanette Ditte Hansen
Onkel Rafiq Dar Salim
Far Runi Lewerissa
Mor Sara Massoudi
Dindua Moogwgliie Duissara
Baba Ganush Zlatko Buric
Hr. Wibrandt Torben Zeller
Tanja Patricia Schumann
Tante Fatwa Tine Thiesgaard
Bag kameraet
Instruktion Tilde Harkamp
Produktion Mikael Olsen, Christian Potalivo, Elisabeth Victoria Poulsen
Manuskript Renée Toft Simonsen
Forlæg Manu Sareen
Fotografi Jesper Tøffner
Klip My Thordal
Scenografi Trine Padmo
Musik Halfdan E
Genrer og relationer
Genre Action, Familiefilm, Komedie
Nøgleord Baseret på roman, Kidnapning, Skole, Tivoli
Relaterede film Iqbal & superchippen, Iqbal & den indiske juvel
Premieredatoer
Biograf 17.12.2015
Dvd 04.05.2016
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Iqbal Farooq
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2015
Spilletid 90 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Miso Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...