En mand der hedder Ove (En man som heter Ove)

59-årige Ove er parcelhuskvarterets tvære regelrytter, som hver morgen går sin faste inspektionsrunde i nabolaget. Han har dog sine private grunde til aldrig at smile. Da den højgravide og farverige Parvaneh flytter ind i rækkehuset overfor med sin familie, opstår et uventet venskab, som endelig sætter Ove i stand til at tackle sit livs sorg og genfinde meningen med tilværelsen. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Komedie
Instruktør Hannes Holm
Medvirkende Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll
Spilletid 116 min.
Biopremiere 26.05.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Man klukkelukker lidt, bliver lidt rørt, det er fin feel good-gnavenhed. Surt er sødt."

Berlingske
"Alle dem der - som denne anmelder - forelskede sig fuldkommen i Fredrik Backmans roman, da den udkom i 2013, kan glæde sig over, at Hannes Holm har formået at ramme romanens tone lige på kornet."

Jyllands-Posten
"Det eneste, filmen mangler, er Backmans oprindelige lune, og det er katastrofalt for en film, der skal være netop det. Derfor er "En mand der hedder Ove" på film et middelmådigt bekendtskab. Snup bogen i stedet."

Ekstra Bladet
"...har bestemt sine sympatiske sider og sjove øjeblikke, der er bare ikke nok af dem til at fylde små to timer, og man skal nok være indfødt for at kunne blive ved med at grine ad det åbenbart uoverstigelige eksistentielle skel mellem ejerne af køretøjer af mærket Saab eller Volvo."

B.T.
"...en rørende, morsom og hjertevarm film ud af bogforlægget, som filmen er uhyre loyal overfor. Et par kunstneriske greb skal der selvfølgelig til, når litteratur og trykte ord skal transformeres til levende billeder, men i det store hele lykkes det at opretholde romanens underfundige stemme."

Cinemazone
"Der er ikke rigtig noget som står ud, hverken fortællingsmæssigt eller filmisk, men der er ingen tvivl om, at dette er en fin og rørende fortælling udført med godt håndværk."

Ekko
"... en triviel, bittersød komedie, som aldrig bliver rigtigt vedkommende."

Brugere

11/01-17Svensk Gran Torino
Hvis du hele livet, kun har mødt modstand (på nær en enkelt ting) - så er det måske ikke så mærkelig at du ender som bitter og livstræt.

Ove har rigeligt af årsager til at forlade denne jord;
Hvidskjorterne forfølger ham, hans barndomshjem er nedbrændt, hans far er kørt over af et tog, han bliver fyret fra sit job, mister et ufødt barn og værst af alt; hans eneste lys - hans kone - er død efter sygdom.

Kort sagt tror Ove ikke længere på nogen fremtid - alle hans illusioner er bristet, og selvmord og genforening med hans livs kærlighed. Men ikke engang det magter han.

På mange måder kan man drage parraleller til Clint Eastwoods Gran Torino. Gammel bitter enkemand får nye naboer - og får modvilligt noget nyt at kæmpe for.

Bittersød komedie som nok skal fremtvinge et smil, hos ...

Fakta

Medvirkende
Ove Rolf Lassgård
Parvaneh Bahar Pars
Ove som ung Filip Berg
Sonja Ida Engvoll
Patrick Tobias Almborg
Jimmy Klas Wiljergård
Anita Chatarina Larsson
Rune Börje Lundberg
Oves far Stefan Gödicke
Ove 7 år Viktor Baagøe
Hvidskjorten Johan Widerberg
Bag kameraet
Instruktion Hannes Holm
Produktion Annica Bellander, Nicklas Wikström Nicastro
Manuskript Hannes Holm
Forlæg Fredrik Backman
Fotografi Göran Hallberg
Klip Fredrik Morheden
Scenografi Jan Olof Ågren
Musik Gaute Storaas
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Nøgleord Baseret på roman, Far-søn, Kat, Naboskab, Selvmord, Sorg, Tog, Trafikulykke
Premieredatoer
Biograf 26.05.2016
Dvd 13.10.2016
Øvrige oplysninger
Land Sverige
Sprog Svensk
Produktionsår 2015
Spilletid 116 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Nordisk Film, Tre Vänner Produktion AB
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Natlys

Se også...