Sleep With Me

Joseph, Sarah og Frank er nære venner. Deres problemer begynder, da Joseph pludselig frier til Sarah, og det viser sig ikke at være en spøg. Frank opmuntrer dem til at gifte sig, men hvordan går det med et venskab mellem tre, når de to af dem pludselig er gift med hinanden? © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama, Komedie
Instruktør Rory Kelly
Medvirkende Meg Tilly, Eric Stoltz, Craig Sheffer, Lewis Arquette
Spilletid 87 min.
Biopremiere 04.08.1995
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Trekant med komplikationer

Vellykket amerikansk film om det sværeste i verden

Parallelt med Hollywoods produktion af bredt appellerende og publikumstilpassede mainstreamfilm finder man i USA også en mere eksperimenterende filmscene, der blandt andre tæller navne som Hal Hartley og Quentin Tarantino.
Disse filmskabere udmærker sig ved at forholde sig frit og legende til filmmediet, de fortæller historier på en frisk og utraditionel måde - ofte båret af en drilsk, ironisk eller slet og ret humoristisk understrøm.

Uden helt at kunne leve op til Hartley's og Tarantino's niveau indskriver Rory Kelly sig i dette selskab med sin lille velturnerede debut "Sleep with Me", hvor vi følger Joseph (Eric Stoltz), Sarah (Meg Tilly) og Frank (Craig Sheffer) ved en række forskellige fester og sammenkomster. Filmen indledes med de tre venner på biltur, og da Joseph højst uventet og i fuldt alvor frier til Sarah, opfatter hun og Frank det som en vittighed. Først da Sarah beklemt fremstammer, at nu er det altså ikke sjovt længere, lykkes det Joseph at overbevise om, at det faktisk heller ikke var sådan ment.

Til Joseph's og Sarah's bryllup går det op for Frank, at han i virkeligheden er forelsket i Sarah, og i takt med at han i stigende desperation forsøger at vinde hende fra Joseph, udstødes han efterhånden af vennekredsen.
At Sarah også er interesseret i Frank bliver imidlertid mere og mere tydeligt; da de efter en af de sammenkomster, filmen er struktureret omkring, og som ender pinligt og kaotisk, går i seng sammen, er det tid for alle de implicerede til at gøre op med sig selv, ven- og ægteskaber.

Persontegningens præcise pregnans
Det fine ved filmen er dens meget præcist ramte persontegninger. De tre hovedpersoner spiller alle levende og troværdigt. Scenen, hvor Joseph frier, er karakteristisk for filmen: Den ironisk distancerende Joseph kaster sig pludselig ud i en situation, der kræver hans fulde ærlighed og engagement, og hans maskefald tvinger de to andre til at følge hans eksempel. Dette skift i toneart rammer alle tre skuespillere klokkerent, og scenen slår overhovedet filmens tema om mødet mellem distancering og konfrontation an.

Birollernes begavede basken
Det frodige galleri af bipersoner er et kapitel for sig. Thomas Gibson fra Denys Arcand's "Kærlighedens sande natur" giver den veloplagt som Nigel, der puster liv i den gamle fordom om et evigt hadefuldt forhold mellem svigermor og -søn, ligesom en af de faste skuespillere hos Hal Hartley, Adrienne Shelly, putter ben i næsen på en af Frank's tilfældige og ved første øjekast ligegyldige veninder.
For nogle vil hovedattraktionen blandt bifigurerne imidlertid være Quentin Tarantino: I egen høje person og med et som sædvanlig velsmurt snakketøj giver han næring til den udbredte frygt blandt kvinder i hele verden for, at Tom Cruise er bøsse. Frygten er opstået pga. Cruise's rolle i "Interview with the Vampire", men ifølge Tarantino burde de have set faresignalerne allerede for ti år siden. I biografen ses hvordan.

Manuskriptets vellykkede vignetter
Hver af de seks sammenkomster i filmen er skrevet af en ny manuskriptforfatter, hvilket er med til at skabe en levende film, der fragmentarisk viser forskellige sider af de mange personer. De forskellige afsnit får hver deres karakter, men holdes sammen af Stoltz, Tilly og Sheffer, ligesom Rory Kelly gør rigtigt i at satse på persontegningen og lægge en humoristisk vinkel på dramaet uden at tabe det oprigtige engagement i personerne på gulvet. Det er en beskeden, men sikker og charmerende film, han her præsenterer os for.
USA har meget mere at byde på end det sidste nye mediepromoverede, kommercialiserede og merchandise-omspundne mega-hit; "Sleep with Me" er et fint og aktuelt eksempel, som har fortjent et godt publikum og omvendt.

Brugere

05/01-05Kærlighedsdrama
Udmærket lille trekantsdrama selvom det vel egentlig mere er en komedie.
Tre af 80érnes unge talenter "hænger på" i denne 90ér komedie, som er jævnt underholdende.

Det mest mindeværdige ved filmen er en gæsteoptræden af Quentin Tarantino, som har sin lille teori om, hvad Top Gun egentlig handlede om. Måske et alternativ til åbningsscenen i "Håndlangerne" med analysen af Madonna´s "Like a virgin".

Fakta

Medvirkende
Sarah Meg Tilly
Joseph Eric Stoltz
Frank Craig Sheffer
Minister Lewis Arquette
Duane Todd Field
Deborah Susan Traylor
Rory Tegan West
Leo Dean Cameron
Amy Amaryllis Borrego
Athena Parker Posey
Bag kameraet
Instruktion Rory Kelly
Produktion Roger Hedden, Michael Steinberg, Eric Stoltz
Manuskript Duane Dell'Amico, Roger Hedden, Neal Jimenez, Joe Keenan, Rory Kelly, Michael Steinberg
Fotografi Andrzej Sekula
Klip David Moritz
Scenografi Randy Eriksen
Musik David Nessim Lawrence
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 04.08.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 87 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 5.946
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer)
Biodistributør Camera Film

Se også...