Fuglene over sundet

Danmark 1943. Den berømte, jødiske jazzmusiker Arne bor i København med sin kone, Miriam, og deres søn, Jacob. Da de tyske soldater rykker ind for at deportere alle danske jøder, må Arne og hans lille familie flygte til Gilleleje, hvorfra de kan blive sejlet til Sverige. Det bliver et farligt foretagende, for tyskerne ligger på lur overalt, og ikke alle lokale fiskere er til at stole på. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Nicolo Donato
Medvirkende David Dencik, Danica Curcic, Jakob Cedergren, Nicolas Bro
Spilletid 95 min.
Biopremiere 27.10.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jakob Cedergren

Med den store hovedrolle som journalisten Bjarne Madsen i Ole Christian Madsens krimi-serie 'Edderkoppen' (2000), blev den unge fotogene Cedergren pludselig et kendt ansigt hos de danske tv-seere. Forinden havde han været aktiv på de skrå brædder, blandt andet på Mungo Park med roller i 'Faust er død' (1997), 'Design for Living' (1997) og 'Elt...

Anmeldere

Politiken
"Parallellen til nutiden er ikke svær at få øje på, men kun fordi den er reel, og ikke fordi filmen postulerer og vifter med pegepinden. Den slags kommer heldigvis kun til udtryk i den klodsede casting..."

Berlingske
"Filmen kunne have været en løftet, moraliserende pegefinger til nutiden om aldrig at glemme, men i stedet har Donato valgt at zoome helt ind på de tidsspecifikke omstændigheder og karaktererne i sin sobert fortalte handling, der i vid udstrækning bygger på virkelige begivenheder."

Jyllands-Posten
"...en ikke ganske vellykket, stilforvirret film, hvor fremragende skuespillere dog gør handlingen levende."

Ekstra Bladet
"...langtfra nogen lydefri oplevelse, men de gode intentioner opvejer delvist skønhedsfejlene, og selv om der er et stykke vej op til niveauet fra den forrige danske film, der også udspillede sig i skyggen fra Anden Verdenskrig, 'Under Sandet', er der til gengæld også et godt stykke ned til et forlorent heltekvad som 'Hvidsten Gruppen'."

B.T.
"...bestemt er en seværdig film. Det er dejligt med en historie, som handler om andet end den danske middelklasses ikke-problemer."

Cinemazone
"I kombinationen af sikkert filmisk spændingshåndværk, overbevisende forståelse for troværdig og autentisk historisk formidling og blikket for et relevant nutidsperspektiv naturligt indlejret i et dramatisk kapitel fra vores fælles historie står 'Fuglene over sundet' decideret vellykket og stærkt frem i feltet af årets danske film."

Ekko
"'Fuglene over sundet' er en af de film, man så gerne ville lade sig berøre af og kunne anbefale. Men den får trods ihærdige forsøg aldrig afbanaliseret et emne, hvor helte og skurkeroller på forhånd er meget forudsigeligt fordelt."

Brugere

05/12-16Intet nyt over Øresund
Da nazisterne i oktober 1943 begynder at jage de danske jøder, sætter en københavnsk familie kurs mod Gilleleje, efter de har hørt, at man har mulighed for at komme til Sverige derfra.

Historien om, hvordan størstedelen af de danske jøder blev hjulpet til Sverige, er velkendt - og nærmest endnu mere berømt i udlandet, hvor den ofte bliver til en fortælling om et modigt folk, der satte sig op mod besættelsesmagten for at redde deres medmennesker. Der er tidligere lavet flere film om emnet, men den her har en usædvanligt personlig vinkel: Forfatter-instruktør Nicolo Donatos stedfarfar, skibsmægleren Niels Børge Ferdinandsen, var nemlig én af de gillejere, som hjalp med at organisere jødernes flugt.

I "Fuglene over sundet" spilles Ferdinandsen af Jakob Cedergren, men Donato dramatiser...

Fakta

Medvirkende
Arne Itkin David Dencik
Miriam Itkin Danica Curcic
N.B. Lund Ferdinansen Jakob Cedergren
Kaj Nicolas Bro
Katrine Ferdinansen Laura Bro
Jørgen Mikkel Boe Følsgaard
Julie Levy Marijana Jankovic
Pastor Kjeldgaard Lars Brygmann
Stærh Morten Suurballe
Bag kameraet
Instruktion Nicolo Donato
Produktion Peter Bech, Tristan Lynch, Aoife O'Sullivan
Manuskript Per Daumiller, Nicolo Donato
Fotografi Aske Foss
Klip Morten Egholm, Frederik Strunk
Scenografi Søren Gam
Musik Jesper Mechlenburg
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Jøde
Premieredatoer
Biograf 27.10.2016
Dvd 02.03.2017
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2016
Spilletid 95 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab SF Film Production
Biodistributør SF Studios
Dvd-distributør SF Studios

Se også...