Nocturnal Animals - Natdyr (Nocturnal Animals)

Den ulykkeligt gifte gallerist Susan modtager et romanmanuskript fra sin eksmand, Edward, som hun ikke har set i årevis. I bogen 'Natdyr' bliver Tonys kone og datter kidnappet af lokale bøller under en natlig køretur gennem Texas. Tony indleder en vendetta mod kidnapperne, og under den nervepirrende læsning går det op for Susan, at bogen kan være Edwards hævn over deres eget kuldsejlede forhold. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Drama, Thriller
Instruktør Tom Ford
Medvirkende Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson
Spilletid 115 min.
Biopremiere 05.01.2017
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jake Gyllenhaal

Jacob Benjamin Gyllenhaal fik sin første filmhovedrolle som 18-årig i familiedramaet 'October Sky' (1999) som den unge NASA-ingeniør Homer Hickham. Den fuglte efter et lille årti med mindre roller, hvoraf den første var som Billy Crystals søn i 'Herretur' (1991). I indie-filmen 'Donnie Darko' (2001) viser Jake, at hans hjerte tilhører roller...

Anmeldere

Politiken
"Den er effektiv, fordi alt er instrueret og spillet så stærkt og indlevet, men også fordi filmens mange forskellige spor er fletklippet så elegant sammen."

Berlingske
"Nogle gange fremstår »Natdyr« måske dybere, end den reelt er, men det tjener til Fords ære, at han har tillid til sit publikum og aldrig overforklarer forbindelsen mellem de to meget forskellige fortællespor."

Jyllands-Posten
"'Nocturnal Animals' vækker mindelser om både Hitchcock, David Lynch og David Cronenberg."

Weekendavisen
"... et smukt stykke sanselig neo-noir, der et stykke af vejen deler terræn og virkemidler med David Lynch."

Information
"Det er en på flere måder barsk film, både fysisk og følelsesmæssigt, og så er den spændstigt fortalt og simpelthen så begavet iscenesat."

Ekstra Bladet
"...selv om den raffinerede, distancerende overfladeglans givetvis er en kommentar i sig selv (på samme måde som i Winding Refns ' The Neon Demon'), bevirker den også, at det bliver svært for alvor at engagere sig i karaktererne på trods af eminent spil på alle pladser."

B.T.
"...selvom dramaet er intenst, og selvom følelserne i den grad får frit løb, så formår Ford at bibeholde en sær, men samtidig fascinerende distance til sine figurer. Således emmer det hele lidt af billedskøn isolation."

Cinemazone
"Fords Natdyr er fejende smuk, men den virker også lidt fortænkt og mekanisk."

Ekko
"Når Tom Fords film fungerer bedst, er den en kompleks psycho-thriller om begæret og bestialiteten under vores civiliserede overfalde."

Brugere

20/12-17Årslisten 2017 klar 4
Så er jeg klar med årslisten 2017 - top 10. Jeg har taget udgangspunkt i den danske premieredato. Det har været et solidt filmår. De store satsninger fra Hollywood har for det meste været skuffende - med få undtagelser. Til gengæld var der stor tilfredsstillelse i 'den anden lejr'. Jeg ville have ønsket vi fik noget tidligere dansk premiere på Del Toros The Shape of Water, som jeg tror kunne blande sig i topstriden.

10) The Handmaiden
Dens komplekse narrative struktur krævede andet gennemsyn, førend jeg kunne se hele puslespillet falde ordentligt på plads. En meget eksperimenterende, vovet og prægtig film af Chan-Wook, som helt afgjort laver bedre film i sit hjemland end på amerikansk grund. Der er flere gensyn i denne, for der er mange fine detaljer at indhente.

9) Detroit
...

13/06-17"Stil uden substans er hult og tomt"
En af sæsonens lidt oversete film, den ambitiøse thriller Nocturnal Animals, er nu ude på blu-ray i Danmark.

Bries Blog-O-Rama har talt med instruktør, forfatter og producer Tom Ford om dobbeltheden i at lave film, der kritiserer det materielle samfunds overfladiskhed, samtidig med at han tjener kassen som feteret modedesigner:

http://brianiskov.blogspot.dk/2...interview.html

13/04-17Stilfuld og velspillet metafortælling
En succesfuld galleriejer får tilsendt en kopi af sin eksmands kommende roman. Bogen er en barsk noirhistorie om en mand, hvis kone og datter bliver bortført, da familiens bil bliver tvunget af vejen en sen aften. Og den historie får galleriejeren til at mindes sin tid med eksmanden og reflektere over de valg, hun traf dengang.

Modeskaberen Tom Fords anden film er ligesom den første, den fremragende ”A Single Man”, baseret på et tungt litterært forlæg, som Ford på imponerende vis formår at få omsat til et velfungerende filmformat. Her ligger kompleksiteten først og fremmest i den narrative konstruktion med en historie i historien, og at en vigtig del af fortællingen er bundet op på de følelser og tanker, som den ene historie fremkalder hos hovedpersonen i den anden.

Det kunne nemt ...

18/02-17Middelmådig, kedsommelig og forudsigelig...! 5
En opblæst og stærkt overvurderet film, som langt fra rammer skiven. Ja, faktisk rammer filmen helt ved siden af...!

Derimod, så rammer Nocturnal Animals alle klichéerne.

Det er spild af super dygtige talenter, der medvirker i en totalt rodet filmfortælling.

Gyllenhaal knokler indholdsløst meget og indfrier meget lidt.

Amy Adams gør endnu mindre væsen af sig med sin tomme karakter, og udretter overhovedet intet følelsesmæssigt.

Tom Fords film er ganske enkelt (u)imponerende og en rodet affære, der ødelægge filmfortællingens fremdrift, når der klippes mellem fortid og nutid. Tom Ford ved ganske enkelt ikke, hvor fokuset skal være.

09/02-17Stilstudie i rødt.
Jeg er kæmpe fan at Tom Ford's første film A Single Man, som også var et vildt stilstudie - og som burde have givet Colin Firth en Oscar, istedet gik den til Jeff Bridges - for nu var det hans tur, og så endte Firth at få den som en slags kompensation i Kongens store tale året efter (det var min opfattelse).

Derfor var forventningerne også sat højt, til hans længe ventede anden film.

Som sagt, så er Tom Ford en stor kunstner - som virkelig kæler for hver enkelt frame, i alt han laver. Alene starten med de skvulpende nøgne kvinder er betagende at se på, uden det på nogen måde virker vulgært. Desværre var jeg ikke særligt fascineret af det kolde grå univers som blev skabt omkring Susan Morrow (Amy Adams) - som mindede betænkeligt om Fifty Shades of Grey. Det røde hår mod den grå bag...

10/01-17natdyr
Forførende og strukturlegende thriller af modedesigneren Tom Ford, der debuterede fornemt som instruktør med den rørende A Single Man. Nocturnal Animals er et andet bæst, for selvom der er en distingverende fernis af skrøbelighed og undertrykte emotioner over hele filmen, så går Ford fuldt dedikeret ind i pulp-genren, og dette endog voldsom gennemført. Med eminente skuespillere, en indtagende billedside, smuk musik og en gennemtænkt klippestil bades Nocturnal Animals ind i stemninger og ubehagelig suspense. Rammehistorien fungerer glimrende og giver filmen noget af den dybde, som den ellers savner, hvor slutningen var interessant, ikke i eksmandens lidt fesne, men virkelighedstro hævn, men i Amy Adams’ karakterbue fra i starten at lukke ned for følelserne og smerten til at træde ud i vir...

06/01-17All hail Tom Ford
For helvede, Tom Ford skal lave film noget oftere og droppe modedesigner branchen :) Han hører da absolut til i filmbranchen. Fuk, en fed film!! Den er så blændende sat i scene, fortalt med kirurgisk præcision og spillet røven ud af bukserne af samtlige medvirkende. Aaron Taylor.......fucking Aaron Taylor Johnson er ugenkendelig her og leverer skuespil over al forventning. Amy Adams er som altid intet mindre end fremragende og Shannon......shiiiiiiet!! Oscaren kalder. Gyllenhaal er bare altid superb, mere kan jeg sgu ikke sige til det. Ford holder flot mange bolde i luften og guider os ubesværet igennem filmens kompleke narrativ. Den følelsesmæssige effekt er bestemt også tilstede, for uden følelser på spil, havde filmen ikke fungeret optimalt. Heldigvis går Tom Ford op i alt. Filmens sc...

Fakta

Medvirkende
Susan Morrow Amy Adams
Edward Sheffield / Tony Hastings Jake Gyllenhaal
Bobby Andes Michael Shannon
Ray Marcus Aaron Taylor-Johnson
Laura Hastings Isla Fisher
India Hastings Ellie Bamber
Hutton Morrow Armie Hammer
Lou Karl Glusman
Turk Robert Aramayo
Anne Sutton Laura Linney
Sage Ross Jena Malone
Bag kameraet
Instruktion Tom Ford
Produktion Tom Ford, Robert Salerno
Manuskript Tom Ford, Austin Wright
Fotografi Seamus McGarvey
Klip Joan Sobel
Scenografi Shane Valentino
Musik Abel Korzeniowski
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Nøgleord Forfatter, Kidnapning, Kunst, Roman
Premieredatoer
Biograf 05.01.2017
Dvd 22.05.2017
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2016
Spilletid 115 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Universal Pictures, Focus Features
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Universal/Sony Pictures

Se også...