Iskold terror på overtid - Sudden Death (Sudden Death)

Darren McCord (Jean-Claude Van Damme) er brandchef på et stort ishockeystadion. Under en totalt udsolgt kamp tager en gruppe terrorister vicepræsidenten, der overværer kampen, som gidsel. Samtidig har gruppen anbragt bomber over hele stadionet. Ved et tilfælde bliver også McCords datter taget som gidsel, og da den officielle ordensmagt ikke er til meget hjælp, må han tage sagen i egen hånd. Han skal både befri sin datter og afværge, at hele bygningen sprænges i luften. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action
Instruktør Peter Hyams
Medvirkende Jean-Claude Van Damme, Powers Boothe, Raymond J. Barry, Whittni Wright
Spilletid 110 min.
Biopremiere 12.04.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Peter Hyams

(INSTRUKTØR)
Blandt Hollywoods mange hæderlige actionhåndværkere finder man en tidligere krigskorrespondent og nyhedsoplæser fra Chicago, Peter Hyams. Han har instrueret og fotograferet film som '2010' (1984), 'På et hængende hår' (1990) og 'Timecop' (1994) - men hans bedste er nok scifi-thrilleren 'Rumstation Jupiter' fra 1981. Hyams ynder at fotografere ...

Anmeldere

Scope
En iskold kloning

Ishockey, bomber og gidsler er hovedingredienserne i Jean-Claude Van Dammes seneste action-film

Den amerikanske vicepræsident skal overvære en ishockeykamp og tages som gidsel af en gruppe terrorister. Ydermere har terrorgruppen anbragt bomber over hele stadionet, som de vil springe i luften, hvis deres krav ikke bliver opfyldt. Chefterroristen Joshua Foss (Powers Boothe) har en fortid som hemmelig amerikansk agent og kender således alle deres antiterror-procedurer. Derfor er han hele tiden et skridt foran FBI og Secret Service. Imidlertid har han gjort regning uden vært - eller rettere uden stadionets brandchef Darren McCord (vores helt: Jean-Claude Van Damme).

McCord har været rigtig brandmand, men på grund af en traumatisk oplevelse - han var ude af stand til at redde en lille pige fra en brand - kan han ikke længere arbejde. Han har også lidt knas i privatlivet. Han er fraskilt og weekendfar til en søn og en datter. Dem tager han med til ishockeykampen. Ved et tilfælde bliver McCords datter Emily (Whittni Wright) taget som gidsel, og da den officielle del af lovens håndhævere ikke er til megen hjælp må han tage sagen i egen hånd. Han skal nu både befri sin datter og sørge for at hele det fyldte ishockeystadion ikke bliver sprængt i luften...

Dø hårdt
På mange måder minder %u201CIskold terror på overtid%u201D om %u201CDie Hard%u201D - om dem alle tre, men især den første. Begge udspiller de sig i en stor bygning. Dens geografi er en vigtig medspiller i dramaet. Bygningen kommer til at fungere som en slags labyrint, som helten skal finde den rigtige vej igennem, mens han overvinder forhindringerne undervejs. Begge film rummer flotte og storslåede actionscener med de obligatoriske eksplosioner, helikopterstyrt osv. Begge film handler om en stor velorganiseret terroraktion, der kun kan bremses af heltens mod, styrke og snarrådighed. Men det er måske netop ved sammenligning med %u201CDie Hard%u201D, at %u201CIskold terror på overtid%u201D falder igennem. %u201CDie Hard%u201D har nemlig Bruce Willis, der fører filmen op over det middelmådige med humor, selvironi og kvikke bemærkninger. Det er slet ikke Jean-Claude Van Dammes stil. Det ville ikke gøre noget, hvis han havde en anden stil at byde på.
Men i den her film har Van Damme slet ikke nogen stil. De fleste actionhelte har et eller andet der gør dem til noget særligt. Bruce Willis har sine kvikke bemærkninger og selvironiske stil, Sylvester Stallone sine oppumpede muskler og Van Damme har sine evner indenfor martial arts. En af hans mest mindeværdige scener er det bensplit han laver i "Timecop". Det er ligesom det han kan og hvis han ikke laver kampsceneopvisninger, og det gør han ikke i "Iskold terror på overtid", så er det ikke så meget tilbage. Nogen god skuepiller er han i hvert fald ikke.

Derfor er %u201CIskold terror på overtid%u201D ikke rigtig god, selvom den egentlig er spændende og effektivt fortalt. Desuden er der nogle åbenlyse urimeligheder i plottet. Hvor fra ved en almindelig brandmand så meget om at demontere bomber? McCord ved lige præcis, om det er den blå eller den røde ledning, der skal klippes over. Det antydes på et tidspunkt, at det er en obligatorrisk del af den amerikanske brandmandsuddannelse, men ærlig talt: Er det sandsynligt? Han er også - igen hans almindelige baggrund taget i betragtning - meget dygtig til at slås, selvom han (desværre) ikke rigtig bruger karate. Samtidig med at han tager det stigende antal drab, han begår i løbet af filmen meget roligt. Der er ellers et gammelt kendt kneb i actionfilm, at udstyre helten med en fortid som elitesoldat, men det har man ikke benyttet sig af %u201CIskold terror på overtid%u201D.

Iøvrigt, hvem f... finder på at kalde en film %u201CIskold terror på overtid%u201D? Det er ikke ligefrem en titel, der glider af tungen. I hvert fald vil dens hovedperson næppe i fremtiden blive referet til som Jean-Claude 'Iskold terror på overtid' Van Damme.

Brugere

31/10-02Flot terror film.......
Anonym
Nervepirrende og underholdende affære hele vejen. Kampen om terrorisme er langt om længe kommet. Framragende actionscener, og ganske fin rolle til Van Damme. Han spiller faktisk ganske fint. Så absolut den bedste film fra Van Damme samt Hard Target, Universal soldier og Timecop.

28/06-02Prisbelønnet mesterværk
Anonym
God actionscener og dygtige skuespillere, og en realistisk historie om terrorister. Denne film er en mesterværk om USA's kamp mod terrorismen og den har da også vundet mange priser.

26/06-02Hvem tør læse her?
Anonym
Egentlig ganske god actionfilm, med flere gode momenter og sjove scener. Det er særdeles uopfindsomt og uoriginalt, men der er tempo og fart over feltet og kedeligt er det aldrig.

06/06-02Die Suddenly
Anonym
Vellykket "Die Hard"-klon med massere af god action og solid spænding. Forudsigelig og tyndbenet, men ikke uden underholdningsværdi og morsomme momenter. En af Van Dammes mest professionelle og bedste film.


Fakta

Medvirkende
Darren McCord Jean-Claude Van Damme
Joshua Foss Powers Boothe
Vicepræsident Raymond J. Barry
Emily McCord Whittni Wright
Tyler Ross Malinger
Hallmark Dorian Harewood
Kathi Kate McNeil
Hickey Michael Gaston
Fru Ferrara Audra Lindley
Blair Brian Delate
Bag kameraet
Instruktion Peter Hyams
Produktion Howard Baldwin, Moshe Diamant
Manuskript Gene Quintano
Fotografi Peter Hyams
Klip Steven Kemper
Scenografi Philip Harrison
Musik John Debney
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 12.04.1996
Dvd 28.01.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 110 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 23.559
Selskab Universal Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...