Spy Hard

Den klodsede superagent Dick Steele var egentlig gået på pension, men da den gamle fjende General Rancor pludselig viser sit grimme hoved, må agenten igen på banen. Ved hjælp af den smukke agent 3.14 og den forklædningsivrige chauffør Kabul skal Steele forhindre, at Rancor ødelægger verden med sit lede missil. Det bliver en besværlig opgave med farlige kvinder, voldsomme slagsmål og flotte drinks. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Komedie
Instruktør Rick Friedberg
Medvirkende Leslie Nielsen, Nicolette Sheridan, Charles Durning, Marcia Gay Harden
Spilletid 80 min.
Biopremiere 19.07.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Minimal Intelligens

Leslie Nielsen gentager endnu engang sin rolle som en tåbelig agent, der havner i en masse problemer i spionsfilmsparodien "Spy Hard". Den efterligner Zucker/Abrahams/Zuckers geniale genreparodier, men er ikke nær så god.

Leslie Nielsen fik for alvor et gennembrud i politifilmsparodien "Høj pistolføring" ("The Naked Gun", 1988) af producer/forfatter/instruktør-trojkaen Jerry Zucker, Jim Abrahams og David Zucker (herefter kaldet ZAZ). Her tog kvartetten fat på politifilmens og politi-tv-seriens allermest fladpandede klichéer og vendte dem rundt til en vanvittig komedie, hvor gags og vittigheder fyres af med en så stor selvfølgelighed og et så hæsblæsende tempo, at det fornyede komediegenren.

Genreparodien er et gammelt fænomen, som allerede Mel Brooks brugte i 70'erne, og Monty Python mestrede endnu tidligere, men ZAZ og Nielsen formåede at sætte tempoet i vejret og skabe komedien for den accelererende kultur, som var opstået i kølvandet på stadigt mere amerikansk tv-bras. ZAZ fandt allerede deres stil med katastrofefilmsparodien og nyklassikeren "Højt at flyve" ("Airplane", 1980), hvor Leslie Nielsen havde en vigtig rolle som arketypen på den alvorsfulde og fornuftige læge, som tilfældigvis er tilstede i et fly 'doomed for disaster'.
Nielsen (født 1922) havde tidligere spillet en lang række lignende roller i alvorlige film og tv-serier fra 50'erne og 60'erne, f.eks. "S.O.S Poseidon kalder" ("The Poseidon Adventure", Roland Neame, 1972). Som indbegrebet af Den Evige Træmand var Nielsen dygtig til at vende det begrænsede talent til sin fordel; han kan uden at blinke affyre de mest klichéfulde replikker eller gøre de mest vanvittige ting. Modsætningen mellem situationens tåbelighed og hans medfødte autoritet og pokerfjæs er per definition morsom. Ligeledes var ZAZ ikke bange for de allermest platte og vulgære vittigheder, inkarneret i 'Nice beaver'-scenen fra "Høj pistolføring" (nærmere forklaring gives ikke). Rollen som den inkompetente politikommissær Frank Drebin i "Høj pistolføring" gjorde Leslie Nielsen til superstjerne og ZAZ' humor til hvermandseje.
Det ser ud til, at 'dumhedskulturen' er et fremherskende fænomen i filmkomedien, se bare Jim Carrey. Den ironiske leg med klichéerne, som alligevel bærer en kerne af fortællemæssig energi og oprigtighed, blev fulgt op af flere "Høj pistolføring"s-film og pilotfilmparodien "Hot Shots!" (1991, kun Abrahams) og har også fundet vej til mainstream-tv, som i ungdomsserien "Parker Lewis" eller Transits "Timm og Gordon".

Bleg kopi
"Spy Hard" efterligner ZAZ's formel uden at have samme format. Instuktøren Rick Friedberg og manusforfatterne Jason Friedberg og Aaron Seltzer (henholdsvis instruktørens søn og dennes college-kammerat, hvilket forklarer den pubetære tone)'s parodi på en superagent á la James Bond er en oplagt idé, og sådan set allerede udført af ZAZ med "Top Secret" (1984), hvor Val Kilmer (!) spillede helten. "Spy Hard" mangler dog både "Top Secret"s og "Høj pistolføring"s idérigdom og evne til at holde tungen lige i munden, og endskønt den har sine øjeblikke, forsvinder det meste i efterligner af ZAZ's idéer og en række trætte penis-vittigheder.
Leslie Nielsen er et selvfølgeligt valg til rollen som agent WD-40/Dick Steele ("stålpik", fik i den?). En tåbelig agent som kun takket være et usædvanligt held har opnået succes. Han er egentlig gået på pension, men kaldes tilbage i tjeneste, da hans gamle fjende General Rancor (Andy Griffith) vil ødelægge hele verden med et grusomt missil. Dick Steele er på den igen og med hjælp fra den smukke agent 3.14 (Nicollette Sheridan), skal han forpurrede Rancors planer.

Historien er et standard James Bond-plot, og det er der ikke noget galt i. Men en genreparodis succes vil altid afhænge af filmens evne til at vende klichéerne på den helt rigtige måde, og der er "Spy Hard" simpelthen ikke opfindsom nok. Indledningssekvensen, hvor Al Yankovic synger en rigtig "Goldfinger"-agtig tiltelmedlodi, er fantastisk i sin meget præcise parodi på Bond-filmenes ikonografi, men derfra går det nedad mod et ikke særligt spændende klimaks. Steeles forklædningsivrige chef (Charles Durning) har et par gyldne scener, men virker næsten for tåbelig. Præsentationen af de latterlige Bond-gadgets er morsom (hvorfor bruger Steele aldrig røntgen-brillerne til noget?) og opfindsom, og også den ihærdige chauffør Kabul lyser op. "Pulp Fiction" og "Halløj i klostret" citeres pointeløst, men parodien på den irriterende barnestjerne Macaulay Culkin (her McCluckey) rammer plet: Da han forsøger at gentage tricksene fra "Alene hjemme" går det selvfølgelig helt galt, og knægten får sig et lag tæsk. Sådan skal det være.
Derudover er "Spy Hard" ofte for vulgær og forceret 'wacky' i sin humor (en plathed som selvfølgelig er del af parodiens natur, men alt med måde), og har man set både "Top Secret" og "Høj pistolføring" er der ikke meget hente. Se den for Leslie Nielsens og et par højdepunkters skyld, men er du ikke virkelig fan, så lad vær.

Brugere

22/09-03okay sjov film
Anonym
det er en okay film.

08/01-03Bedste fra Leslie...
Anonym
Det er Leslies bedste film efter min mening. Spy Hard gøre grin med andre film, og den slags efterligning er jo set før. Scary Movie er et godt bud, selv om Spy Hard overhovedet ikke kan hamle op med Scary movie.

Mange sjove episoder, men filmen mangler måske lige det sidste. Men alt i alt en OK komedie, som man kan få tiden til at gå med, om ikke andet.

15/07-02Nielsen er for gammel
Anonym
Anstrengende parodi på James Bond, der lever på at gøre grin med mange andre film, lige fra "Home alone" til "True lies". Enkelte gode grin er der at finde her, men for det meste er det en pinlig affære med en Nielsen der er alt, alt for gammel til denne rolle (medmindre noget af morskaben skal ligge deri?). Heldigvis er den ikke så lang.

Fakta

Medvirkende
Dick Steele Leslie Nielsen
Veronique Ukrinsky Nicolette Sheridan
Director Charles Durning
Frk. Cheevus Marcia Gay Harden
Norman Coleman Barry Bostwick
Kabul John Ales
General Rancor Andy Griffith
Professor Ukrinsky Elya Baskin
McCluckey Mason Gamble
Slice Carlos Lauchu
Agent Steve Bishop Robert Guillaume
Buschauffør Ray Charles
Bag kameraet
Instruktion Rick Friedberg
Produktion Doug Draizin, Rick Friedberg, Jeffrey Konvitz
Manuskript Rick Friedberg, Dick Chudnow, Jason Friedberg, Aaron Seltzer
Fotografi John R. Leonetti
Klip Eric A. Sears
Scenografi William J. Creber
Musik Bill Conti
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Agentkomedie, Spion-og-agent-film, Spoof
Nøgleord Agent
Premieredatoer
Biograf 19.07.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 80 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 90.103
Selskab Hollywood Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...