Mortal Kombat

"Mortal Kombat" er en mægtig kampsportskonkurrence som vil afgøre jordens skæbne. Menneskehedens tre repræsentanter, Liu Kang, Sonya Blade og Johnny Cage skal i en række kampe besejre den onde troldmand Shang Tung, og hans grusomme håndlangere Scorpio, Sub-Zero og det firearmede monster Prins Goro. Heltene får hjælp af tordenguden Lord Rayden. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action
Instruktør Paul Anderson
Medvirkende Christopher Lambert, Robin Shou, Linden Ashby, Cary-Hiroyuki Tagawa
Spilletid 101 min.
Biopremiere 28.06.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Dødkedelig Kamp

End ikke oppumpet aerobic-techno musik eller flotte visulle effekter kan skjule, at tilfældig vold erstatter en spændende historie i filmversionen af computerspillet "Mortal Kombat"

"Mortal Kombat" har i de sidste par år været titlen på et meget populært kampsports-computerspil, af den type hvor to modstandere lammetæver hinandens computerpersoner med et væld af akrobatiske finesser og varianter over orientalske discipliner. Hver person har sine særtræk og specielle udseende, og omgivelserne er farveladeagtige geometriske kamppladser på strande, i skove eller dybt i mørke kældre.
Nu er den tynde rammehistorie for spillet "Mortal Kombat" blevet til en eventyrfilm, som er fatalt præget af sit forlægs natur. Pointen ved computerspil er netop, at man som spiller selv skal udføre handlingen ved aktiv medvirken, og begivenhederne ligger derfor på ingen måde fast. Desuden har et kampsportsspil den mangel, at historien i kun meget sjældent fald kan være andet end et tyndt lag fernis, da indholdet er en række isolerede kampe mellem forskellige modstandere. De åbenlyse ulemper har dog ikke forhindret Hollywood i alligevel at konvertere spillet til film, da de mange begejstrede før-teenage knægte, som har vredet deres arme af led med joystikket, sikkert også kan forventes at ville se filmen. Det kan derfor undre, at aldersgrænsen for filmen "Mortal Kombat" er sat til 16 år, for det er svært at forestille sig, at nogen over 12 vil finde denne bovlamme eventyrfilm spændende.

Verden trues
Scenen er den store kampsportskonkurrence "Mortal Kombat" hvor intet mindre end Det Gode og Det Onde mødes for at kæmpe om verdens skæbne. Her mødes menneskehedens modvillige repræsentanter med underverdenen Outworlds skabninger - og vinder Outworld, vil verden være fortabt.

De grumme udsigter forhindrer dog ikke menneskehedens repræsentanter i at have deres egne gode grunde til at deltage: Karatefilms-frikadellen Johnny Cage (Linden Ashby) deltager først og fremmest for at bevise, at han ikke er noget "blålys"; Politikvinden Sonya Blade (Bridgette Wilson) vil allerhelst fange den lede forbryder Kano (Trevor Goddard), som har søgt tilflugt i konkurrencen, og den ædelmodige helt Liu Kang (Robin Shou) søger i første række hævn over den onde troldmand Shang Tsung (Cary-Hiroyuki Tagawa), som står bag hele komplottet, da denne tidligere har aflivet Liu Kangs broder. Det er åbenbart ikke motivation nok, at verdens fremtid står på spil.

Filmens handling går i al sin enkelthed ud på, at vore tre i starten vrangvillige venner møder en række grumme fjender i en række visuelt flotte kampe, og efterhånden overvinder deres egne indre svagheder, og dermed får styrke til at styrte mørkets fyrste Shang Tung. Midlet er til tider krigslist, men først og fremmest vold i lange baner, kombineret med et par banale lommefilosofiske sætninger om, at ethvert menneske er ansvarligt for egne handlinger. Det har tilsyneladende været umuligt at kombinere skuespilsevner med kampsports-ditto, og resultatet er simpelthen pinligt. Tåbeligheden krones af en parykklædt Christopher Lambert, som overhovedet ikke magter rollen som tordenguden Lord Rayden, der burde være imponerende, kynisk og uberegnelig, men istedet virker ubehjælpsomt krukket med sin mildest talt ikke særligt guddommelige one-liner "I don't think so!".

Fortællingen udstrækker sig usædvanligt gumpetungt og uopfindsomt, og det er tydeligt, at den største interesse er at genskabe computerspillets personer og kampscener troværdigt. Om det lykkes, skal jeg ikke kunne udtale mig om, men der er ingen tvivl om, at filmen præsenteres os for en imponerende række af vulgær-eventyr genrens arketyper: Den onde troldmand, den ædelmodige hævner, den kvindelige valkyrie, det mægtige monster, de tre prøver, osv. I starten virker det morsomt og sympatisk velbekendt, men efterhånden fortaber historien sig i det ene kedsommelige slagsmål efter det andet. Der er gode og dårlige måder at bruge eventyr-klichéerne på, og "Mortal Kombat" når ikke "Star Wars" til sokkeholderne.
Drengedrømmenes figurer rammes med kalkuleret præcision, men med en eftersmag af den allermest fladpandede tegneserielogik og amerikaniserede fantasy-karikaturer. Herudover skal slet ikke nævnes den usmagelige voldsforherligelse som præger filmen. I gamle dage sejrede snuheden altid over musklernes magt, her gælder det først og fremmest, at tæsk klares med flere tæsk.

Om filmen bliver en succes hos det unge computerspillende publikum, er svært at sige, men "Mortal Kombat" har den himmelråbende utroværdighed og den skamløse mangel på god smag, som gjorde gamle dages eventyrfilm som "Tarzan" og "Jens Lyn" til god (dårlig) underholdning for præpubertære poder.

Brugere

31/08-05Bravo
Det må jeg sige. Find en håndfuld elendige skuespillere, tilsæt noget hjernedødt action, og kryder det hele med et techno soundtrack, og så kører bussen.

Fantastisk underholdning, og genial humor, måske ikke helt planlagt altid, men meget underholdene. Jeg giver denne film en applaus, og 5 stjerner.

Filmen ultimative højdepunkt er klart de voldsomme kampe, og så den genialt fremførte replik "Get over here!" og senere "Get down here!"

Tak Mortal Kompat, du viste hele verden at techno og b-film er en god blanding

05/01-05Hohoho...
... det er sgu en sjov film! Der er så mange guldkorn at det er direkte svært at finde rundt i dem! Men nogle er favoritterne er helt sikkert den første scene med Raiden: det ser så godt ud når han vender sig om og man forventer en eller anden gammel japaner, men PANG! Der står Christopher Lambert, nu som "silver fox" med meget mærkelig øjne! hehe... det er sgu da humor!
Også der hvor Sub-Zero (what a badass name!) bliver introduceret og skal slåsse lidt først! Prøv lige og tjek de lyde ham gutten fyrer af: det er sgu "to hot for tv"!!!!

men i al fald en meget sjov film....

10/12-04Tsk, tsk...
Anonym
I hænderne på en lidt bedre instruktør John Woo eller Corey Yuen tror jeg denne film kunne have være blevet rigtig god underholdning

Men ak...

Paul Anderson der har kastet sig ud i store, men ligegyldige produktioner AvP, Soldier og ikke mindst denne...

Filmen ejer overhovedet ikke brutaliteten der var i spillet (ergo en lidt for ublodig film over et blodigt spil) de skulle måske have satset på dette i stedet for filmens mange stort opsatte og flotte effekter....

Hollywoods pengemaskine har endnu engang ødelagt et populært kampsportspil, se bare på Street Fighter

24/01-03Flotte effekter er ikke alt
Anonym
Mortal Kombat er en flot film, fyldte med farverige effekter og vilde fights. Men det er nu sjovere at spille computerspillet, end at se på skuespillere hoppe rundt og slås. Den er klart bedre end Van Damme's Streetfighter, men alligevel synes jeg ikke at filmen er noget særligt. Man kan selvfølgelig ikke forvente stor handling i sådan en type film, men jeg synes bare at filmen bliver mere og mere kedelig at se jo længere vi når mod slutning. For det eneste de laver, er jo bare at de slås. Så kunne jeg bedre li' Van Damme's anden actionfilm The Quest. Det var da i det mindste en smule mere underholdende. Og så har filmen her et enkelt fejlcast. Hvad laver Christopher Lambert i den her film, udover at gå rundt og give gode råd til alle og enhver. Den her film er ren popcorn underholdning.

23/01-03luvhv
Anonym
Hva snakker han om ham der Das Gott.. Det er sku da dårlige computer effekter. Nogel af kamp scenerne er fede nok... Men nogle er også latterlige..

05/12-02Mesterligt skabt....
Anonym
Efter at computerspillet har fået rimelig stor succes, er filmen blevet endnu bedre og større.

Impunerende kampscener, med unike effekter hele filmen igennem. Underholdningsmæssig er den helt i top.

Kampsportskonkurrencen starter med det samme. Musiken til filmen er også fremragende, og det er kun med til at forstærke filmens kvaliteter.

30/06-02ikke Kunst, men ganske sjov
Anonym
Dette er måske nok den hidtil bedste, af de film som bygger på et computerspil (hvilket siger mere om de andre film og siden denne her blev lavet er der kommet et par stykker som er en del bedre). Speciel effekterne kunne godt være bedre, men ellers er der ganske god underholdning i alle de mange og flotte kampscener. Forvent ikke filmkunst, for så er der intet at hente.

Fakta

Medvirkende
Lord Rayden Christopher Lambert
Liu Kang Robin Shou
Johnny Cage Linden Ashby
Shang Tsung Cary-Hiroyuki Tagawa
Sonya Blade Bridgette Wilson
Kitana Talisa Soto
Kano Trevor Goddard
Scorpion Chris Casamassa
Reptile Keith Cooke
Sub-Zero François Petit
Bag kameraet
Instruktion Paul Anderson
Produktion Lauri Apelian, Lawrence Kasanoff
Manuskript Kevin Droney
Fotografi John R. Leonetti
Klip Martin Hunter
Scenografi Jonathan Scott Carlson
Musik George S. Clinton
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 28.06.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 101 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 5.470
Selskab New Line Cinema, Threshold Entertainment Productions
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...