Nettet (The Net)

Angela Bennett er systemanalytiker for et computerfirma. Faktisk er Angela lidt af en nørd - hun har svært ved at løsrive sig fra sin computer, og har ikke stor kontakt med mennesker af kød og blod. En dag kommer hun uforvarende i besiddelse af et program, som kan hacke sig ind overalt og som spreder bunker af falsk information i sit spor. Ejerne af programmet vil selvfølgelig ha' fingre i det - og i Angela. Hendes liv er i fare og forfølgerne starter med at ændre hendes identitet - digitalt. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Thriller
Instruktør Irwin Winkler
Medvirkende Sandra Bullock, Jeremy Northam, Dennis Miller, Diane Baker
Spilletid 115 min.
Biopremiere 10.11.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sandra Bullock

Verden blev lidt smukkere 26. juli 1964, for det er nemlig datoen for Sandra Annette Bullocks fødsel. Actionbraget 'Speed' (1994) gjorde hende til kæmpestjerne overnight. Siden er det ikke blevet til andet end hæderlige middle of the road-film - for eksempel 'Nettet' (1995) og 'Forces of Nature' (1999) - men Bullock har altid formået at holde hov...

Anmeldere

Scope
I et elektronisk spind
Opdatering af den klassiske komplotfilm. De moderne forbrydere har fået nye redskaber.

Cyberspace er der nogen, der kalder den verden af computernetværk, som eksisterer parallelt med den, vi andre færdes i til daglig. Normalt lever disse to verdener i al fordragelighed side om side, men "Nettet" handler om, hvor let cyberspace kan manipuleres, og hvor fatale konsekvenser det kan få for almindelige mennesker i den almindelige verden. For, som det hedder i filmen, vi har alle en "elektronisk skygge" - cpr-nummer, kontonumre og al mulig anden registrering - og hvis nogen, som er smarte nok, begynder at pille ved disse data, kan de vende op og ned på vores liv.

Angela Benett (Sandra Bullock) er en stille pige, der sjældent bevæger sig uden for sit trygge computerstyrede hjem, og hendes kontakt med omverdenen går via telefon og internet. Hun arbejder som specialist i at fjerne virus og fejl i computerprogrammer, og en dag får hun tilsendt en diskette, som viser sig at have en helt speciel funktion: Den giver adgang til et særligt netværk, der ellers ikke er tilgængeligt. Angela aftaler at mødes med ham, der sendte hende disketten, for at undersøge programmet nærmere. Men han dukker ikke op som aftalt, så hun tager af sted på den ferie, hun havde planlagt på forhånd.

Fra ferieflirt til mareridt
På sin ferie møder Angela Jack Devlin (Jeremy Northam), som hun småforelsker sig i. Men der bliver ikke tid til megen romantik, for den diskette, Angela går rundt med, er åbenbart temmelig vigtig for nogen at få fat i. Ikke alene får hun en morder på nakken, hendes forfølgere er også i stand til at gå ind på snart sagt ethvert computernet og ændre data som det passer dem - f.eks. er hendes identitet blevet ændret i politiets filer, så hun her står registreret som en tidligere dømt prostitueret narkoman. Derfor er det kropumuligt for Angela at overbevise nogen som helst om hendes historie.

"Nettet" er en af den slags film, hvor helten bliver viklet ind i - nåja, et net - uden at forstå en brik af, hvad der i det hele taget foregår. Hun står alene og på bar bund, mens hun må kæmpe for at overleve og forsøge at løse gåden om, hvem hendes forfølgere er, og hvorfor de forfølger hende. Selv om vi selvfølgelig har en formodning om, at Angela sikkert klarer skærene til sidst, så lykkes det alligevel Irwin Winkler at holde os på kanten af stolesæderne. Modstanderne er hele tiden et skridt foran Angela, og fordi vi ved lige så lidt som hun, bliver filmen simpelt hen elementært spændende.

Sød endnu engang
Sandra Bullock spiller den søde og forvirrede Angela Benett, som dog i de afgørende situationer også har den nødvendige rygrad. Det gør hun fint, men Angela minder påfaldende om Lucy, som Sandra Bullock fra "Mens du sov". Ingen tvivl om at Bullock er meget indtagende, men næste gang kunne det alligevel være sjovt at se hende som en iskold og beregnende bitch, der er ond mod dyr. Iskold og beregnende er til gengæld lige hvad Jeremy Northam's lejemorder er - her er virkelig et kompetent psykopatportræt.

Under filmen sniger der sig en uhyggelig tanke om i baghovedet: Det er faktisk rigtigt, at et utal af oplysninger om vores liv ligger i edb-registre - "vores elektroniske skygge". Oplysninger og registre, vi måske ikke engang ved eksisterer. Hele samfundet er efterhånden bygget op omkring små sorte chips, som ingen af os almindelige mennesker ved hvad indeholder. - Og hvad nu hvis...?
Man kan blive helt paranoid af en god thriller som "Nettet". Man kan sikkert også bare blive godt underholdt.

Brugere

17/02-05The Net
Denne film er ét MESTERVÆRK! Simpelthen...! Se den! :-)

27/10-03Nørdet på den forkerte måde
Anonym
Jeg synes bare det er sjovt som computerkyndig at se filmen.

På www.moviemistakes.com bliver den flamet vildt, bla. for at bruge IP-numre der slet ikke findes, underlige Mac/Windows klonede styresystemer, og lign. latterlige ting.

Men Sandra er da altid lækker og historien er en smule fængende.

26/10-03Enig...
Anonym
Synes også det er lidt svært at se den ellers normalt så smukke og elegante Sandra Bullock i rollen med fedtet hår! Ikke fordi hun ikke er smuk i 'The Net', men rollen er lidt svær for mig 'at sluge' (For at bruge Thomas' ord).

Ellers synes jeg fakkertalt at filmen er ret fed.

30/11-02Bullock Nørdet????????????????
Anonym
Hvis man kan sluge Bullock som nørd og enspænder (?), er denne teknologiske thriller ikke helt ueffen.

Lidt forudsigelig, lidt tam og måske ikke altid lige troværdig og uden huller, men dog med flere spændende momenter, og kan man leve sig ind i situationen og paranoiaen rammer den noget.

12/11-02Sandra i form....
Anonym
Ganske underholdende lille film, der handler om Sandras liv og hendes evner/hobby. Hun sider 24 timer og underholder sig mig hendes computer, hvor hun er tit på nettet.

Filmen beskriver meget godt hendes rolle, og handlingen fejler heller ikke noget.

Men så sker der noget......Sandra skal pludseligt stoppes.....

Fakta

Medvirkende
Angela Bennett Sandra Bullock
Jack Devlin Jeremy Northam
Dr. Alan Champion Dennis Miller
Mrs. Bennett Diane Baker
Ruth Marx Wendy Gazelle
Bergstrom Ken Howard
Dale Ray McKinnon
Ben Phillips Robert Gossett
TV-vært Daniel Schorr
Offentlig forsvarer L. Scott Caldwell
Bag kameraet
Instruktion Irwin Winkler
Produktion Rob Cowan, Irwin Winkler
Manuskript John D. Brancato, Michael Ferris
Fotografi Jack N. Green
Klip Richard Halsey
Scenografi J. Dennis Washington
Musik Mark Isham
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Premieredatoer
Biograf 10.11.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 115 min.
Solgte billetter 47.830
Selskab Columbia Pictures, Winkler Films
Biodistributør Nordisk Film

Se også...