Rekonstruktion Utøya

Den 22. juli 2011 blev Socialdemokratisk Ungdoms sommerlejr på den norske ø Utøya angrebet af en hvid, højreekstremistisk terrorist, som begik massedrab. Fire unge, der overlevede massakren, genforenes i et filmstudie, hvor de sammen med tolv andre teenagere rekonstruerer dagen. Dels for at bearbejde sorgen, og dels for at dele minderne, så ingen nogensinde skal glemme den tragiske hændelse. © Scope

Produktionsår 2018
Genre Dokumentar
Instruktør Carl Javér
Medvirkende Rakel Mortensdatter Birkeli, Jenny Andersen, Mohammed Saleh, Torje Hansen
Spilletid 91 min.
Biopremiere 29.11.2018
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...er en film, som er umulig at ryste af sig, ikke som en filmatisering af en tragedie, men som en filmisk skildring af nogle menneskers oplevelse af et massemord, og den forskel er altafgørende."

Berlingske
"Det giver en mærkværdig dobbeltfølelse: Jeg bevæges kun lidt af skuespillernes emotioner, fordi de netop er simulerede og præsenteres som sådan. Til gengæld har jeg det skidt med ikke at mærke mere."

Jyllands-Posten
"Det stærkeste ved filmen er at se de unge overlevende, disse helt almindelige, elskelige og absolut uskyldige mennesker, der blev stemplet som fremtidsfjender af en galning. Det kunne være dig, mig, dine børn eller børnebørn, disse unge mennesker."

Information
"Rekonstruktion Utøya lykkes ikke med at skabe forståelse gennem rekonstruktion, men det er en sympatisk film, der gør et nummer ud af at formidle, at mennesker for det meste er gode og eksempelvis sejler ud i både for at redde unge liv, når en ond mand hærger."

Ekko
"Hadet eller i det mindste følelserne omkring morderen må være enorme, og det havde været langt mere ærligt med dybdegående og nuancerede psykologiske interview med de fire overlevende foran kameraet end at se unge mennesker gruppekramme og løbe rundt i en sal."

Soundvenue
"I kraft af ’Rekonstruktion Utøya’s dokumentariske afsæt får man en helt anden, ægte og direkte kontakt til Utøya-ofrene, som i de terapeutiske iscenesættelser både rækker indad og ud mod en sørgende nation. Det er umuligt ikke at blive rørt."

Fakta

Medvirkende
Sig selv Rakel Mortensdatter Birkeli
Sig selv Jenny Andersen
Sig selv Mohammed Saleh
Sig selv Torje Hansen
Bag kameraet
Instruktion Carl Javér
Produktion Fredrik Lange
Manuskript Carl Javér, Fredrik Lange
Fotografi Henrik Bohn Ipsen
Klip Carl Javér, Peter Winter
Musik Kjetil Schander Luhr
Genrer og relationer
Genre Dokumentar
Nøgleord Massemorder, Norge, Overlevelse, Terrorisme
Premieredatoer
Biograf 29.11.2018
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Reconstructing Utøya
Land Danmark, Sverige, Norge
Produktionsår 2018
Spilletid 91 min.
Biodistributør Camera Film

Se også...