Kaptajnen (Der Hauptmann)

Tyskland, sidst i Anden Verdenskrig. Den 19-årige soldat Willi Herold er deserteret og flygter for ikke at blive henrettet som forræder. Da det ser sortest ud, finder Willi en efterladt bil og en uniform, der har tilhørt en højt dekoreret naziofficer. Willi stjæler uniformen og opdager, at alle adlyder ham. Snart korrumperes han selv af magten som morderisk kommandant i en fangelejr. © Scope

Produktionsår 2017
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Robert Schwentke
Medvirkende Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Waldemar Kobus
Spilletid 118 min.
Biopremiere 25.12.2018
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Jyllands-Posten
"Det er ambivalensen, f. eks. i volden (hvornår er den fortjent, og hvornår er den grundløs), der gør "Kaptajnen" til en grusom, men også frygtelig interessant film."

Cinemazone
"... det, der gør filmen så forbandet vedkommende, er at vi under vejs (heldigvis kun glimtvis) identificerer os med den ondskab og amoralitet som Willi må udvise for at overleve. Vi gennemlever umenneskelighedens overtag i overlevelsens navn. Pludselig er vi medskyldige."

Ekko
"Man forlader ikke Kaptajnen og historien om Hauptman Herold med en optimisme på menneskehedens vegne. Til gengæld er værket en filmisk opløftende oplevelse, der både taler til sanserne og hovedet."

Soundvenue
"... tilsat smukke billeder i sort-hvid og en bestialsk lydside står ’Kaptajnen’ som en forfærdende god film."

Brugere

25/02 18:50Magt og Agt
Visuelt dystersmuk fortælling i understøttende S/H, om magtens væsen og struktur, i et depraveret samfund. En mening tysk soldat forklæder sig i en kaptajns uniform og spiller rollen, under anden verdenskrig og det er der kommet en ganske begavet og ret så spændende, men måske anelse tematisk forudsigelig fortælling ud af.

Men uanset manglen på filmisk psykologiske overraskelser, så forekommer filmens pointer ikke desto mindre både væsentlige og vedkommende, også den dag i dag.

I hovedrollen som den unge tysker, der ender som det mareridt der har bragt ham hvor han er endt, gør Max Hubacher et overbevisende stykke karakterarbejde og tyskfødte Robert Schwentke iscenesætter med en helt anden nerve, end i mange af hans amerikanske film.

25/02 12:54Klæder skaber folk! 3
Svært at knytte nogle ord til SÅ stærk en oplevelse. Det er blevet til tredje gennemsyn. Og formentlig ikke det sidste.

Det er en meget mørk og nihilistisk film om en ung tysk soldat, der i krigens slutfase udgav sig for at være en højtrangeret kaptajn. Helt hvordan må I se filmen. Den er nemlig glimrende udført.

At den er baseret på virkelige hændelser er næsten ikke til at tro. Men virkeligheden har det med at overgå fantasien lyder ordsproget. Påstanden om at klæder skaber folk, er stadig den dag i dag en sandhed, fordi det ydre fortæller, hvem du er. Påklædningen spiller nærmest en rolle i sig selv.

Et hurtigt blik på instruktør Robert Schwentkes CV vidner om et middelmådigt CV på amerikansk grund, hvor han formentlig har carte blanche i sit hjemland til selv at bestemm...

Fakta

Medvirkende
Willi Herold Max Hubacher
Freytag Milan Peschel
Kipinski Frederick Lau
Hansen Waldemar Kobus
Junker Alexander Fehling
Roger Samuel Finzi
Schneider Wolfram Koch
Bag kameraet
Instruktion Robert Schwentke
Produktion Frieder Schlaich
Manuskript Robert Schwentke
Fotografi Florian Ballhaus
Klip Michal Czarneski
Scenografi Harald Turzer
Musik Martin Todsharow
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord 1940'erne, Anden verdenskrig, Baseret på en virkelig historie, Nazisme, Tyskland
Premieredatoer
Biograf 25.12.2018
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Captain
Land Frankrig, Tyskland, Kina, Polen, Portugal
Sprog Tysk
Produktionsår 2017
Spilletid 118 min.
Trailer Eksternt site
Biodistributør Miracle Film

Se også...