Abernes Planet (Planet of the Apes)

I 2029 forlader astronauten Leo sin rumstation for at tage på rekognoscering. Efter et trafikuheld havner han på en planet, hvor en flok intelligente aber hersker over menneskene. Sammen med chimpanseaktivisten Ari og en flok oprørere forsøger Leo at undgå gorillahæren og samtidig at nå frem til det hemmelige tempel i den Forbudte Zone for finde svaret på spørgsmålet om menneskets fortid og fremtid. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Tim Burton
Medvirkende Mark Wahlberg, Estella Warren, Tim Roth, Helena Bonham Carter
Spilletid 120 min.
Biopremiere 24.08.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Tim Burton

(INSTRUKTØR)
Tim William Burton brugte sin ungdom på at tegne, se gamle gyserfilm og læse Edgar Allen Poe. I 1980 vandt han et stipendium fra Disney, og gik i lære som animator i deres studie. 80’erne var en stille periode for Disney og Burton havde masser af tid til at arbejde på sine egne ideer. I 1984 færdiggjorde han kortfilmen 'Frankenweenie', om e...

Anmeldere

Politiken
"Skal filmen ses, og det er skuffende nok ikke noget must, skal det være for sine abekattestreger."

Berlingske
"Tim Burtons 'Planet of the Apes' er underholdende uden at være så original, som man kunne have håbet."

Jyllands-Posten
"Underfundig i sine sarkastiske referencer til sin samtid og dens politisk korrekte dagsordener, et billedværk, hvor netop filmbilledet får los til at vise, hvad det kan, når en ukonventionel kreativ fantasi som Burtons skaber kaotiske mønstre (...)."

Information
"Tim Burton her iscenesat sine actionsekvenser så konventionelt, at de slet ikke fænger. Og han bygger spændingen op således, at man vist skal være meget ung og uerfaren for ikke at regne forløbet ud på forhånd."

Ekstra Bladet
"Det er ikke som at se gamle, sammenbidte Chalton Heston tage kampen op mod overmagten i den oprindelige film, men det er ganske fornøjelige abekattestreger."

B.T.
"Tim Burtons baggrund som visuelle begavelse fornægter sig altså ikke, men når det gælder historiens originalitet og nyskabelser, så lader Planet of the Apes meget tilbage at ønske."

FilmReactor
"Burtons freakshow på Abernes Planet slutter, før det begynder ... og, fy føj, for en slutning!"

Cinemazone
"Abernes planet anno 2001 er et besynderligt blandingsprodukt, hvor gotisk patos og klassisk sommer-blockbuster i Roland Emmerich-stil går op i en højere enhed af nonsens, klicheer og en stribe solide øjeblikke, hvor spillerne, effekterne og historien formår at formidle visionens storhed."

Brugere

19/04-15En rådden omgang bananmos 2
Planet of the Apes (2001) (dansk: Abernes planet) af Tim Burton blev mødt med både spænding og skepsis, da filmen blev annonceret i år 2000. For trods Burtons gode ry i Hollywood, var mange filmfans og kritikere enige om at ikke burde røre en klassisker som Planet of the apes (1968), der trods de nu primitive abe-masker, holder stadigvæk godt med sin forunderlige og foruroligende historie om aber som talende verdensherskere og mennesker som stumme slaver.

En remake af filmen havde længe været på vej og samtidige filmfolk som blandt andet James Cameron (sammen med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen!), Oliver Stone og Peter Jackson havde prøvet kræfter med filmen dog uden held. Tim Burton endte med at få instruktørjobbet ovenpå succesen med hans herlige gyser Sleepy Hollow (1999). Med...

12/12-09Ser skidt ud for Scope 24
D. 12. dec. 2009 finder man følgende udsagn på Scope:

"Hotte diskussioner
Abernes Planet

Scopes brugere har indenfor den sidste uge skrevet i alt 1 kommentarer til denne film"


Ja, det er godt nok en HOT diskussion, der har været hele EN kommentarer i sidste uge. (Kommentarer i flertal....)

22/11-09Slutningen? 6
Er der nogle der vil hjælpe mig med at forklare slutningen? Jeg kan ikke rigtig gennemskue hvordan den kan slutte med at "nutiden" er en abeverden?
[SPOILER]
Den måde aberne fik herskerskabet over verden, var da den der rumstation "Calima" styrtede ned på "Jorden", da de ledte efter Leo. Derefter gjorte aberne oprør - der havde været "lidt for lærenemme" - og hvor vi introduceres for Cemos, der viser sig at være "rigtig".
Så når Leo rejser tilbage til "nutiden", før "Calima" syrter ned, hvordan kan aberne så havde overtaget Jorden, og Lincoln blive erstattet af Thade?

20/09-07Bow your heads!!! 3
Tim Burtons Planet of the Apes har ingen nem fødsel bag sig. At skulle leve op til klassikeren fra 1968 og Burtons tidligere film på en gang er noget de færreste film kan. Apes anno 2001 er dog blevet en fejende flot og underholdende småfilosofisk eventyrfilm, som fortjerner langt mere end at blive kaldt for Burtons svageste film.

Burton har givet filmen en dejlig dyster, mørk og rå tone, og specielt Tim Roth fremragende fortolkning af den onde abehersker General Thade er med til at hæve filmens niveau og gøre den mere brutal end forventet. Locations holdes filmen igennem i trøstesløse farver, hvad enten det gælder den fugtige abe-by eller tøre ørken. Kun de korte ture i jungle byder filmen håbets grønne farve.

Manuskriptet er medrivende og specielt da gåden til abernes oprindelse...

10/08-07Fin lille film 1
Astronauten Leo (Mark Wahlberg) nødlander på en ukendt planet, hvor aber hersker og holder menneskerne som slaver. Leo tages til fange, men slipper fri og indleder et opgør mod aberne og for at vende tilbage til jorden. Filmen er utrolig godt lavet og underholdene fra start til slut. Dog skuffer slutningen meget. Men det skal ikke tælle ned. En film der absolut er værd at bruge 2 timer på.

03/01-07En abekattestreg for meget 7
Burton kom vist til at træde en gang for meget i en film klassikers prónte...

24/08-06Sublim underholdning
Tim Burtons Abernes Planet er virkelig en god film! Den er super godt lavet med kostumerne og miljøet - og så har den nogle gode one-liners.

Virkelig fed film der kan ses igen og igen.

05/08-06₪ En fuser fra Burton's hånd ₪ 3
Anonym
Mange har omtalt Planet Of The Apes som en fed og anderledes film fra Burton's side. Jeg syntes det modsatte. Efter min mening har Burton altid stået som manden der skabte sin egen verden og lavede film ud fra den. Bare ikke med Planet Of The Apes. Han har tidligere skabt de fremragende film, som for eksempel Ed Wood, Edward Scissorhands, Batman og ikke mindst den herlige Corpse Bride. Så hvad kunne der overhovedet gå galt?

Filmens samlede spilletid på 2 timer føles meget hurtigt som 3. Den er utroligt kedelig, og det er som om at Tim Burton kun har lavet et halvt stykke arbejde. Og en meget usympatisk hovedperson udvikler sig ikke spor. Mark Wahlberg der normalt plejer at levere sin rolle noget mesterligt, men denne gang er han ikke spor god. Men man kan næsten heller ikke lade være ...

12/01-06It’s too late, Leo
There are you, drive like a demon from station to station

Got to keep searching and searching

It’s too late - to be grateful
It’s too late - to be late again
It’s too late - to be hateful

15/05-05mislykket Burton film
Anonym
det kunne dr. Burton sgu have gjordt bedere, efter de film jeg har set er det her hans ultimativt dårligste, det fedeste ved denne film er slutningen.
Personligt mener jeg at Burton er en af vores tids største instruktører og det vises jo også ved film som: Big Fish, Sleepy Hollow og The nightmare before christmas (den har han ikke instrueret men det er ham der har lavet historien og figuerne)Fakta

Medvirkende
Leo Davison Mark Wahlberg
Daena Estella Warren
General Thade Tim Roth
Ari Helena Bonham Carter
Attar Michael Clarke Duncan
Karubi Kris Kristofferson
Sandar David Warner
Limbo Paul Giamatti
Birn Luke Eberl
Krull Cary-Hiroyuki Tagawa
Zaius Charlton Heston
Bag kameraet
Instruktion Tim Burton
Produktion Richard D. Zanuck
Manuskript William Broyles Jr., Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Fotografi Philippe Rousselot, Jonathan Taylor
Klip Chris Lebenzon
Scenografi Rick Heinrichs
Musik Danny Elfman
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Nøgleord Abe, Abernes planet, Astronaut, Genindspilning, Remake, Rumrejse
Relaterede film Abernes Planet
Premieredatoer
Biograf 24.08.2001
Dvd 05.02.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 120 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab 20th Century Fox, The Zanuck Company
Biodistributør Twentieth Century Fox

Se også...