Dommedag nu (Apocalypse Now)

Midt under Vietnamkrigen bliver kaptajn Willard sendt på en hemmelig mission op ad landets floder til Cambodja. Opgaven er at finde den frafaldne Oberst Kurtz, der har etableret sig som herre med sin egen hær, og henrette ham. Kaptajn Willard får følge af et ungt hold af soldater og bliver selv stærkt påvirket af oplevelsen af krigens ekstremer på sin sin vej mod sit mål. © Scope

Produktionsår 1979
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Francis Ford Coppola
Medvirkende Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest
Spilletid 153 min.
Biopremiere 26.10.1979
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #10
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Den viser os, hvor frie vi er blevet til at se og vælge. Verden er grænseløs. Dommedag Nu er i den forstand ikke blot den første nutidige krigsfilm. Men en af de første film overhovedet, der begriber og iscenesætter selve det nutidige i billeder og stemninger. Det er udelukkende et spørgsmål, om man tør se den i øjnene."

Berlingske
"Ingen krigsfilm er på samme tid så surrealistisk og konkret skræmmende."

Jyllands-Posten
"Med årene har 'Dommedag Nu', Francis Ford Coppolas film om Vietnamkrigen, gradvis fået ry som et mesterværk, ja hos nogle endda som et af filmhistoriens store og skelsættende værker. Det er den slet ikke, men den er hele tiden imponerende, af og til betagende i sin visuelle udformning."

Weekendavisen
"Et værk, som aldrig falmer, og en gylden fortælling om mørket i verden. Det er stadig den største antikrigsfilm."

Information
"Vietnam eller ej, når det kommer til stykket er filmen 'Dommedag Nu' først og fremmest en rejse ind i sindets mørkeste afkroge, og de har som bekendt ingen udløbsdato."

Ekstra Bladet
"Dommedag Nu er både en filmisk, følelsesmæssig og intellektuel åbenbaring, hvis klarøjede vanvid stadig rammer lige rent. Intet ved denne over 20 år gamle film virker bedaget, og selv om den tager sit udgangspunkt i Vietnam-krigen, kan alle pointerne uden besvær overføres til andre steder og tider, hvor mennesket ved at påkalde sig en større retfærdighed føler sig berettiget til at slagte hinanden både fysisk og åndeligt."

B.T.
"Mesterinstruktøren Francis Ford Coppola var på selvmordets rand, da det endelig lykkedes ham at færdiggøre Vietnam-filmen. Produktionen, som var budgetteret til seks uger, kom til at tage 16 måneder, bl.a. fordi hovedrolleindehaveren fil nervesammenbrud og hjertestop, samt at flere af skuespillerne var på alverdens stoffer."

FilmReactor
"Verdens bedste krigsfilm - nu i en 50 min. længere director´s cut, som gør den endnu bedre"

Cinemazone
"Stærkest i filmen står stadig de centrale scener: den helt uforglemmelige åbningssekvens, hvor helikoptere, The Doors og det svedige hotelværelse i Saigon brænder sig ind på nethinden, Robert Duvalls, nu udvidede, visit som napalm- og surfingbesat general, det uoverlagte mord på en vietnamesisk familie på et båd og det surreelt afsluttende mareridt hos general Kurtz i Marlon Brandos imposante skikkelse."

Ekko
"Det er så fed en fuckfinger til Washington, som kan laves for et Hollywood-budget. Det sidste og største af 70’ernes filmiske vredesudbrud inden blockbuster-mainstreamificeringen af amerikanske storfilm."

Brugere

25/10-08Middelmådig, under forventning
Jeg har set Redux-versionen, og der var da også mange gode, fede scener i den.
Men filmen er rimelig overvurderet i forhold til hvad man hører, og den anmeldelse jeg har hørt, passede slet ikke overens med hvad filmen egentlig var.
Der var også mange ting i filmen, der ikke rigtig gav mening, og det kunne jeg heller ikke lide.

11/05-08Streetgang calling Almighty 36
En deling amerikanske tyndslidte og krigstrætte soldater, står på tærsklen til Anden Verdenskrigs slutning. Tyskerne har for længst opgivet deres drømme om en endegyldig sejr, og er nu blot små søm, som lige skal rives ud af et råddent og hærgede hus, for at erstattes af nogle nye og mere fornuftige søm. I delingens avancering ind i Tyskland, stifter de for første gang bekendtskab med et syn, der for alvor giver deres umenneskelige anstrengelser i krigen en smule fornuft og forståelse. Synet der mødte dem var en afbrændt og efterladt Koncentrationslejr, hvor udmarvede og nært døende fanger går rundt i umenneskelige omgivelser. Sådan bliver det fortalt i den mesterlige Anden Verdenskrigs serie, ”Band of Brothers”, i afsnittet ”Why We Fight”.

Et sådan syn skabte en retfærdighed og fors...

10/03-08Feberdrømme fra junglens dyb 2
Da den fantastiske ”There Will Be Blood” i forrige uge fik premiere herhjemme, skrev jeg, som afrunding på min anmeldelse, at filmen bestemt ikke var langt fra, at løbe de største amerikanske klassikere over ende. Efter netop at have genset den skelsættende krigsfilm, ”Apocalypse Now”, er det i den forbindelse svært ikke at indblande Francis Ford Coppolas filmisk og tematisk beslægtede mesterværk i snakken om Paul Thomas Andersons øjeblikkelige nyklassiker. Her er der nemlig tale om en af de få film, der i både omfang og karakter stadigvæk nægter at lader sig overgå, her, næsten 30 år efter dens tilblivelse.

Den største sammenligning at drage mellem ”Apocalypse Now” og ”There Will Be Blood” ligger afgjort i begge films aparte størrelser, der på ualmindelig vis formår at være et virtu...

02/09-07Redux versionen
Jeg så den i biffen da den fik repremiere med redux versionen. Havde set den flere gange før, men hvor var det lækkert at se den på store lærred. Den eneste minus er den for lange scene med franskmændende. Det tog pusten af filmen, men stadig er det en af de bedste om vietnam. Som Coppola selv har udtalt, har han ikke lavet en film om Vietnam, dette her er Vietnam. Og man tror ham nar man ser den.

Jeg har tillige set hans kones dokumentar Hearts of darkness om tilblivelsen af filmen der var noget af et helvede. Jeg har bestilt The complete dossier en dobbelt disc udgave af filmen, og vil lige høre om der er noget seværdigt på ekstramatriealet?

27/08-07mesterlig galskab
massiv kritik af de amerikanske styrker under vietnam krigen og samtidig hyle morsom og fuldstændig genial

alle bør unde sig at se directors cut der fuldender dette mesterværk

26/08-07Les Soldats Perdus 2
Les Soldats Perdus er fransk og betyder De Fortabte Soldater...

Dommedag Nu starter lige på og hårdt, Cpt Willard ( Martin Sheen ) sidder på sengekanten i et hotel værelse i Saigon, dæmonerne vælter ind over Willard igen og han tømmer en flaske alkohol, nu bryder "The Doors" igennem...

12/12-06God på sin syret måde!

26/03-06... 6

11/01-06Historie
Måske den bedste krigsfilm der nogensinde er lavet. Robert Duval´s scener er historiske.

06/01-06Apocalypse now i aften
Anonym
de viser Apocalypse now Redux-version i aften kl. 20.50 pa DR2 saa ved i det :)Fakta

Medvirkende
Kaptajn Benjamin L. Willard Martin Sheen
Walter E. Kurtz Marlon Brando
Løjtnant Colonel Bill Kilgore Robert Duvall
Chef Frederic Forrest
Chief Phillips Albert Hall
Lance Johnson Sam Bottoms
Mr. Clean Laurence Fishburne
Fotograf Dennis Hopper
General G.D. Spradlin
Colonel G Lucas Harrison Ford
Civil Jerry Ziesmer
Colby Scott Glenn
Sergent MP Bo Byers
Soldat James Keane
Bag kameraet
Instruktion Francis Ford Coppola
Produktion Francis Ford Coppola
Manuskript Francis Ford Coppola, Michael Herr, John Milius
Forlæg Joseph Conrad
Fotografi Vittorio Storaro
Klip Lisa Fruchtman, Gerald B. Greenberg, Walter Murch, Richard Marks
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Premieredatoer
Biograf 26.10.1979
Repremiere 28.11.2019
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1979
Spilletid 153 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 32.957
Selskab Zoetrope Studios
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Cannes 1979, De Gyldne Palmer
Golden Globes 1980, Bedste mandlige birolle
Golden Globes 1980, Bedste instruktør

Se også...