Den eneste ene

Lizzie og Niller vil adoptere en pige fra Burkino Faso, fordi Niller har mosevand i sprøjten. Sonny vil også have børn og er fuld af krudt, men Sus ved ikke rigtig... Og da begge par endelig venter sig, går alting galt. På en god måde dog, for så får Niller da mødt Sus. Og selvom Niller allerhelst vil koncentrere sig om typekøkkener, er han ikke ganske blind for den kønne Sus' ynder. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Komedie
Instruktør Susanne Bier
Medvirkende Sidse Babett Knudsen, Niels Olsen, Søs Egelind, Rafael Edholm
Spilletid 100 min.
Biopremiere 01.04.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Susanne Bier

(INSTRUKTØR)
Med film der vægter menneskelige relationer, stærk personkarakteristik og humor har Susanne Bier markeret sig som en af senhalvfemserne toneangivende instruktører, der har arbejdet i både Danmark i Sverige. Hun debuterede med det svenske familiedrama ’Freud Flytter hjemmefra’ (1990). Den blev efterfulgt af identitetskomedien ’Det bli’r i fami...

Anmeldere

Scope
Nosser som et båthorn

Sidse Babett Knudsen beviser i "Den eneste ene" det, som man længe har anet: at dansk film i hende har en skuespiller med potentiale til at blive den helt store kvindelige stjerne.

Emsige Lizzie er gift med den blide køkkenmontør Niller, og vil gerne adoptere som følge af Nillers usædvanligt ringe sædkvalitet. Sus er derimod gift med italieneren Andrea, som hun ganske vist kalder Sonny, og han har ingen problemer med sædkvaliteten. Men Sus er bare ikke sikker på, at det er nu, hun skal have børn. De to par lever i lykkelig uvidenhed om hinanden og hinandens forskellige planer om familieforøgelse. Men begge par må sande, at det er sin sag at være vordende forældre, og hver især og på forskellige måder bliver deres ægteskaber sendt til tælling.

Heldigvis står Sus og har brug for et køkken, og således møder hun køkkenelementernes ukronede konge, Niller, der ved et og andet om låger og hængsler. Dette møde skal vise sig at kaste et romantisk skær over Sus' morgenkvalme og give Niller energi til bøvlet med den strikse paragrafrytter fra adoptionskontoret. Fra sidelinien hepper Nillers muntre montørmakker, Knud, og Sus' usikre og frustrerede veninde fra beautybiksen, Stella.

"Den eneste ene" er en moderne dansk filmkomedie, som lykkes med det, som alle komedier tilstræber: at more. Og den gør det oven i købet overordentligt godt. Instruktøren Susanne Bier må siges at have taget revanche for den lidt fade gyser "Sekten", for hun har fået rigtig meget godt ud af Kim Fupz Aakesons manuskript, som ganske vist rummer guldrandede oneliners nok til en hel håndfuld gennemsnitskomedier, men som måske ikke lige er den helt store historie. Med stor sans for timing leverer Bier varen, så mindelser om den svenske succesfilm "Adam og Eva" dukker op i erindringen.

De bærende kræfter i filmen leverer første klasses komediespil. Sidse Babett Knudsen er i rollen som den umodne og overfladiske kosmetolog Sus aldeles ubetalelig. Hendes register er så stort, og hendes sans for replikker er så udtalt, at det er umuligt ikke at overgive sig til hende. Hun besidder både sødme og charme, samtidigt med at der er en god portion skurvogn i hende. Niels Olsen er som Niller så krammesød og god uden at forfalde til det vatnissede. Han er fantastisk til at finde balancen mellem at spille komedie og skabe en troværdig figur. Søs Egelind er lige i øjet som den (med Knuds ord) "røvirriterende, røvdominerende og røv-for-meget" Lizzie.

Bifigurerne i "Den eneste ene" er derimod langt mere karikerede og todimensionelle. Det gør dem nu ikke kedeligere, tværtimod. Sofie Gråbøl f.eks. spiller for en gangs skyld helt mod sin type. Godt polstret med skumgummiridelår og skæve bongopatter er hun guld værd som emsige Lizzies ikke mindre insisterende psykologaspirantlillesøster, som vil have Niller for sig selv. Gråbøls talent for arytmisk dans er en showstopper.

De fleste biografgængere vil nok længe huske kammesjukken Knud (Lars Kaalund), som nok taler gennem bøvser (eller sådan virker det i hvert fald), men til gengæld har alle filmens fedeste oneliners. Hvem kan f.eks. glemme en jubelabsurditet som "hvis dine nosser var et båthorn, hvordan ville de så lyde?"? Men samtidig er figuren Knud én af "Den eneste ene"s svagheder. Han er så at sige karikeret op i en krog med sin ama'rkanske dialekt og sine flyttemand Olsenattituder, og til tider virker han så utroværdig, at man har det som om, han skulle have været med i en Olsen-bandefilm og gik forkert, da han kom ud af sminkerummet. Med denne og andre mindre roller virker filmen som om, at den ikke rigtig kan bestemme sig til, hvilken komediestil, den skal forsøge at ramme. En komedie med meget genkendelighed i figurerne eller en farce med groft karikerede og todimensionelle figurer. Her kunne man måske nok have ønsket sig en stærkere instruktion.

Men dette er en lille detalje, som ikke overskygger fornøjelsen ved filmen. "Den eneste ene" er en moderne, velturneret, velspillet dansk komedie, der helt sikkert har alle chancer for at gå rent ind hos et stort publikum.

Brugere

22/06-07Middel Underholdning
Sød og smadder charmerende film om at finde sig selv og blive forelsket.

20/06-05Godt
Det er en virkelig sød og god film med mange unerholdende stunder. Alle gør det godt og virker ægte. Jeg elsker alle scenerne med køkkener og de scener hvor, sSus spiller cool over for Sonny. Den lille datter er ogsø kær

13/06-05den eneste ene
Fortryllende morsom, glad, hyggelig og stemningsfuld lille film, med suverene replikker, og skægge detaljer.

01/04-05den eneste enes andens eneste
Herlig dansk film, med kanon stemning, og humoren er der skruget HØJT op for. Replikkerne er herlige, danske og morsomme i HØJ grad. Den holder hele vejen. Og ender i et TOTAL kærligheds-kaos. Men stadig kanont!

19/02-05Hvis I to var LUDO-brikker
Enormt sjov familiekomedie, der samtidig har bragt nye udtryk til det danske sprog. Hvem husker ikke ”Hvis I to var LUDO-brikker, var I så slået hjem nu?” eller ”Bare ærgerligt Sony-boy!” Helt velfortjent, at den blev 1999’s største publikumssucces.

18/02-05Morsom!
Anonym
Den er rigtig sjov, og den bliver bedre for hver gang jeg ser den.
Gode skuespillere, sjove -og pinlige scener.

28/01-05Fedeste film...
Anonym
Fedeste film - kan se den igen og igen, det samme kan min ældste datter på 16 år...

30/12-04Pølsefilm!
Anonym
En meget meget god dansk film, som måske er LIDT for typisk...Skuespillerne er da meget gode men handlingen er ret tynd, og virker ikke seriøs nok...En vaskeægte af hvad jeg kalder PØLSEFILM!

02/05-04Til at tude over
Anonym
Hvor er jeg bare træt af høre på at denne her film skal være åh så fantastisk. Den er så talentløs at det halve kunne være nok. Ikke andet end oppustede klicheer og forudsigelig filmsnask har den at byde på - og så er den ikke en gang sjov.

Her en anbefaling til jeres glimrende filmportal: Giv plads til nul stjerner.

29/02-04Tooooootal fed film...........
Anonym
Det er en af de bedste danske film jeg har set............................... Det er 1 fed humorhar de har............... Toooooootal god film og kan anbefales at ses..........................:o)Fakta

Medvirkende
Sus Sidse Babett Knudsen
Niller Niels Olsen
Lizzie Søs Egelind
Sonny Rafael Edholm
Knud Lars Kaalund
Mulle Sofie Gråbøl
Stella Paprika Steen
Adaptionsdamen Hella Joof
Vanessa Gouri Mgala
Sonnys elskerinde Liv Corfixen
Bag kameraet
Instruktion Susanne Bier
Produktion Bo Christensen, Thomas Heinesen, Birgit Olsen
Manuskript Kim Fupz Aakeson
Fotografi Jens Schlosser
Klip Mogens H. Christiansen, Pernille Bech Christensen
Scenografi Eva Norén
Musik Søren Hyldgaard, Jesper Winge Leisner
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Romantisk komedie
Nøgleord Adoption, Barnløshed, Den eneste ene
Premieredatoer
Biograf 01.04.1999
Dvd 25.11.1999
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1999
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 843.284 (#27)
Selskab Metronome
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Bodil 2000, Bedste danske film
Bodil 2000, Bedste kvindelige hovedrolle
Bodil 2000, Bedste kvindelige birolle
Robert 2000, Årets danske spillefilm
Robert 2000, Årets mandlige hovedrolle
Robert 2000, Årets kvindelige hovedrolle
Robert 2000, Årets kvindelige birolle
Robert 2000, Årets bedste manus

Se også...