Universets engle (Englar alheimsins)

Da den kunstnerisk anlagte Pall begynder at opføre sig voldsomt og uforudsigeligt, beslutter hans forældre at lade ham indlægge. Her kæmper Pall med skizofreni og paranoia, mens han knytter venskab med enkelte af sine medpatienter. Pall ved, at han er ved at miste sit greb om virkeligheden og at han er ude af stand til at skelne den fra sin egne forestillinger. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Friðrik Þór Friðriksson
Medvirkende Ingvar Eggert Sigurðsson, Baltasar Kormákur, Björn Jörundur Friðbjörnsson, Hilmir Snær Guðnason
Spilletid 103 min.
Biopremiere 30.11.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Hvis Fridriksson havde gjort en dyd af kunstigheden og dyrket et surrealistisk univers, havde det måske fungeret. Men han sætter sig mellem to stole, idet han et godt stykke hen ad vejen lader 'Universets Engle' være jordnær realisme."

Jyllands-Posten
"Hvad ydre dramatik angår, bliver det ikke meget heftigere, men på sin egen medfølende og vemodige facon formår "Universets engle" alligevel at udfolde nogle skæbner, der rumsterer i én længe efter, at man har forladt biografen."

Information
"Fridriksson får tegnet et frysende stærkt portræt af et identitetsløst Island, hvor man spærrer mentalt syge inde, bedøver dem med medicin, for siden at gemme dem væk i trøstesløse boligblokke."

Ekstra Bladet
"ikke nogen rar og hyggelig film, men det er så afgjort en af vinterens helt store oplevelser, der har erfaringens smerte mejslet ind i hvert eneste billede."

B.T.
"Varme og hårrejsende billeder får vi, men i sidste ende er der ikke valgt en konsekvent stil. Mere humor, et klarere budskab eller en mere konsekvent visuel satsning havde for alvor overrumplet os."

Bogart
"Det uhyggeligt gode manuskript er af Einar Már Gudmundsson, som også skrev romanen filmen er bygget på. Det er ikke en feel good movie, men et blik ned i en afgrund."

Cinemazone
"Som sentimentaliteten er en del af virkeligheden hos den danske digter Henrik Nordbrandt i novellefilmen På Ama'r, er galskaben en del af virkeligheden hos Fridriksson - i en enkelt scene, kommer man reelt i tvivl om det er overlægen på Kleppur eller om det er Páll, der har fat i den lange ende. Det er på en gang det filmens uforsonlige element og dens poetiske pletskud."

Brugere

19/12-01Filmen bedre end romanen
Anonym
filmen er helt klart bedre end bogen. jeg var inde at se filmen efter at have læst romanen på gymnasiet, og skal nu skrive en anmeldelse af filmen. Filmen er knap så forvirrende som romanen, selvom filmen stortset kun omhandler 2. del af romanen. Jamen jeg kan kun opfordre folk til at se filmen!!!!


Fakta

Medvirkende
Páll Ingvar Eggert Sigurðsson
Óli Beatle Baltasar Kormákur
Viktor Björn Jörundur Friðbjörnsson
Pétur Hilmir Snær Guðnason
Pálls mor Margrét Helga Jóhannsdóttir
Pálls mor Theódór Júliusson
Bag kameraet
Instruktion Friðrik Þór Friðriksson
Manuskript Einar Guðmundsson
Fotografi Harald Gunnar Paalgard
Klip Sigvaldi J. Kárason, Skule Eriksen
Scenografi Jon Steinar Ragnarsson
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 30.11.2001
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige, Tyskland, Norge, Island
Produktionsår 2000
Spilletid 103 min.
Solgte billetter 9.320
Selskab Zentropa, Icelandic Film Corporation, Filmhuset A/S, Peter Rommel Filmproduktion
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...