Et Ikke helt almindeligt liv (A Life Less Ordinary)

De to engle O'Reilly og Jackson bliver sendt til jorden for at fremme kærligheden. Deres projekt bliver Robert og Celine. Robert har lige mistet sit job som rengøringsmand - han er blevet erstattet af en robot - og hans kæreste har forladt ham. I desperation opsøger han chefen for med en pistol at tvinge ham til at genansætte ham. Udfaldet af det bliver, at Robert tager Celine, der er chefens datter, som gidsel. Robert er imidlertid en elendig kidnapper, og efterhånden tager Celine føringen, da hun ser en chance for at hævne sig på sin far. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama, Komedie
Instruktør Danny Boyle
Medvirkende Cameron Diaz, Ewan McGregor, Holly Hunter, Delroy Lindo
Spilletid 105 min.
Biopremiere 25.12.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Cameron Diaz

Efter seks års modelarbejde filmdebuterede den høje blondine med det uimodståelige brede smil i komedien Jim Carrey-komedien 'The Mask' (1994). I sandhed en imponerende debut når man taget i betragtning, at hun ikke havde uden anden skuespilerfaring end et par dramalektioner i gymnasiet. Efter et par indie-film kunne det store publikum glæde ...

Anmeldere

Scope
On the wild side

Holdet bag "Trainspotting" og "Mord mellem venner" har begået en komedie i den lettere ende.

I Robert Altmans "The Player" går personerne hele tiden rundt og beskriver nye filmprojekter som værende en krydsning mellem allerede eksisterende film. "Den er sådan en slags "Pretty Woman" møder "Alien" eller "Dommedag nu" møder "Tre mand og en baby"".

"Et ikke helt almindeligt liv" er en film, som man fristes til at beskrive på den måde. Cocktailversionen af "Et ikke helt almindeligt liv" vil i så fald være noget i retning af "It's a Wonderful Life" møder "Wild at Heart" møder "Bonnie og Clyde". Man vil bemærke, hverken "Mord mellem venner" eller "Trainspotting" optræder i cocktailen. Det ville man måske ellers forvente.

Der nemlig det samme trekløver; Dannye Boyle, Andrew MacDonald og John Hodge, der stod bag de to film, som står bag "Et ikke helt almindeligt liv". Fans med forventninger om den samme sorte stil vil utvivlsomt blive skuffet. I deres nye film er tonen langt lettere. Den er en komedie, der er både underholdende og morsom, men desværre er tonen blevet så let, at der ikke rigtig er noget substans i filmen, og det savnes. Især i lyset af de talent de tre tidligere har demonstreret.

Kikset kidnapper

Hovedpersonen er den unge Robert (Ewan McGregor). Han har et rengøringsjob, men drømmer om et bedre liv - som forfatter af knaldromaner. Hans liv går i stykker, da han både mister sit job og sin kæreste på samme dag. Særligt fornærmende er det, at han er blevet erstattet af en robot. I desperation opsøger han Mr. Naville, som er chef for den koncern, der har bortrationaliseret ham og prøver at tvinge Naville til at genansætte ham.

Det ender med at Robert tager chefens datter, den smukke og måske ikke helt mentalt stabile Celine (Cameron Diaz) som gidsel. Men når det kommer til stykket, er Robert bare en flink fyr uden voldelige eller kriminelle tendenser, og det der med at være kidnapper har han egentlig ikke talent for. Hans gidsel er heller ikke et almindeligt gidsel. Celine ser kidnappningen som en chance for at hævne sig på sin far - og slå ham for nogle penge. Hun overtager efterhånden ledelsen, da Robert er irriterende utjekket. Og så er der selvfølgelig amoriner i luften, som der altid er mellem en helt og en heltinde, som ikke kan fordrage hinanden.

Guds hånd

Tilsyneladende er det en kombination af skæbnen og tilfældigheder, der kaster de to hovedpersoner ud i en lang række grotekse og bizarre situationer, men faktisk har Gud en kraftig hånd med i foretagenet.

Gud vil have mere kærlighed på jorden. Han sender derfor to engle ned, som skal sætte gang i kærligheden mellem Robert og Celine. De to engle, spillet af Holly Hunter og Delroy Linda, opfører sig, som om de er blevet oplært i englegerningen ved at se "Pulp Fiction". De lyder jo meget sjovt - og det er det også ind i mellem. Men grundlæggende så virker hele englehistorien malplaceret i filmen. Den forstyrrer den indre logik, som ellers er i "Et ikke helt almindeligt liv", og får én til at acceptere dens langt fra realistiske, men dog jordiske univers.

Til gengæld vindes der ved at have Ewan McGregor i rollen som en charmerende og kikset, men dog helt igennem tilfredstillende romantisk helt. Cameron Diaz gør også en udmærket figur, selvom hun er lige på kanten til at virke som om hun egentlig skulle være på forsiden af et modeblad og ikke i en skæv, lidt alternativ komedie. (Der er sikkert også mange (kvinder) som vil være enig med mig i, at det ikke er pænt at være så tynd). Der er mange gode birolleskuespillere, som fremstiller skæve og groteske personer. De bidrager altsammen til at gøre "Et ikke helt almindeligt liv" til en underholdende oplevelse. Men det der karakteriserer den virkelig gode humor er, at den også har mere at byde på en blot et godt grin, og det har filmen ikke.

Brugere

19/11-03fin fin!!
Anonym
helt klart en af de bedre sorte komedier! En af den slags film man ike helt er sikker på hvad skal ende med, men inderst inde har nok en ide om at de tilsidst vil få hinanden! hvilket de se'fø'li' også gør!! underholder bravt og overrasker det meste af vejen! Det er hele vejen holdt ret skørt og gevaldig velspillet! Lidt tamt til sidst, måske, hvor den gæve Ewan bliver skudt og der så strømmer hvidt lys ud af ham! men ellers er den fin og vældig spas!!!

16/11-03boyle i usa
Anonym
Anderledes og lettere bizar filmoplevelse, der nok ikke finder det store publikum. Filmen er instrueret af Danny Boyle, manden bag Trainspotting. Han har et frisk syn på at lave film, og visse scener i denne film er dybt originale.

Ewan McGregor skinner igennem, og dette må siges at være hans film. Sammenspillet mellem ham og Cameron Diaz er fornøjelig at se, mens man i biroller ser det sjove makkerpar Delroy Lindo og Holly Hunter, som hver især har det med at vælge anderledes roller. Som altid i Boyle’s film er musikken et kapitel for sig, og her er det virkelig et lækkert score. Man kan diskutere om den britiske måde at lave film på spænder sammen med den amerikanske måde. Dog er dette en vellykket absurd komedie.

23/07-02Ikke helt dum!
Anonym
Helt sjov og lidt anderledes komedie med gode skuespillere. Ikke alt er lige vellykket i filmen, men alligevel underholder den flot. Jeg havde svært ved ikke at more mig.

Fakta

Medvirkende
Celine Naville Cameron Diaz
Robert Lewis Ewan McGregor
O'Reilly Holly Hunter
Jackson Delroy Lindo
Gabriel Dan Hedaya
Mayhew Ian McNeice
Ted Frank Kanig
Francis 'Frank' Naville Mel Winkler
Elliot Zweikel Stanley Tucci
Violet Eldred Gesteten Anne Cullimore Decker
Bag kameraet
Instruktion Danny Boyle
Produktion Andrew Macdonald
Manuskript John Hodge, David Arnold
Fotografi Brian Tufano
Klip Masahiro Hirakubo
Scenografi Kave Quinn
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Sort komedie
Nøgleord Engel
Premieredatoer
Biograf 25.12.1997
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1997
Spilletid 105 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 16.258
Selskab PolyGram
Biodistributør Constantin Film

Se også...