K-PAX

En mystisk mand, der kalder sig Prot, dukker op på Grand Central Station og hævder at han er en alien. Han ryger på den lukkede og kommer under medicinering. Da dette tilsyneladende ikke har nogen effekt, begynder han at modtage behandling af psykiateren Mark Powell. Prot fortæller om sit liv på planeten K-PAX. Da han viser sin evne til at se ultraviolet lys og enorme viden om astronomi, begynder Powell at tro ham, og for alvor overveje om patienten faktisk kommer fra en fremmed planet eller blot en sindsforvirret mand. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Drama, Science Fiction
Instruktør Iain Softley
Medvirkende Kevin Spacey, Jeff Bridges, Mary McCormack, Alfre Woodard
Spilletid 120 min.
Biopremiere 12.04.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Iain Softley

(INSTRUKTØR)
Efter 30 personlige dokumentarfilm for BBC, skiftede Softley hest og instruerede en række succesfulde musikvideoer. Det var med andre ord ingen grønskoling, der i 1993 debuterede som spillefilmsinstruktør med ’Backbeat’. Filmen er en fiktiv udlægning af forhistorien om The Beatles med vægt på bandets oprindelige bassist, Phil Sutcliffe, der døde ...

Anmeldere

Politiken
"...ærgerligt er det, at den lunefulde, mildt omtågede blanding af poker og pingpong mellem Bridges og Spacey, mellem den skråsikre fornuft og den intuitive indsigt, mellem udråbstegnet og spørgsmålstegnet ikke får lov at folde sig endnu mere ud. "

Berlingske
"Kevin Spacey krukker og klovner som alien i den tunge, trættende 'K-Pax'."

Jyllands-Posten
"Filmens budskab udpindes overvejende i (lomme)filosofiske smuler af "grib dagen, grib timen"-varianten, ligesom der afslutningsvis slås et par sentimentale slag for kernefamilien og de gode gamle amerikanske dyder."

Weekendavisen
"Det er ikke let at finde en fællesnævner for Iain Softleys arbejde. I det mindste må man sige, at han til stadighed udvider territoriet og endnu ikke er faldet igennem."

Ekstra Bladet
"Resultatet er mere interessant end egentlig vellykket. Filmen er ikke så dybsinding, som den tydeligvis gerne vil være. Der er lidt for meget velmenende Kristus-myte over historien og alt for meget 'Gøgereden' over dens glade tosser."

B.T.
"Ved at hoppe klodset mellem rumhistorien og en jordisk detektivhistorie begynder Softley et slalomløb, som han ikke afslutter tilfredsstillende. Langsomt og ubeslutsomt maler han sig op i et hjørne, som han kun kan komme ud af ved at koge filmens morale ned til noget, der kan stå på bunden af en McDonald%u2019s kop."

Kino
"Angsten for de fremmede fra rummet har været brændstof i utallige science fiction-film. Men der er ingen lov der siger, at de udefra kommende skal være onde og modbydelige aliens, der vil stjæle både vores tanker og vores kroppe eller nuttede på den grimme måde som E.T."

Bogart
"...historien er dobbeltbundet. Den rummer en reservefortolkning om en forsvunden mand, som er meget jordisk. Den tvetydighed er filmens svage punkt. Den holder ikke, men ser man bort fra det, er man fint underholdt."

Cinemazone
"Det kunne være kvalmende, men mysteriet om Prot forbliver intakt indtil sidste billede, og om man vil, også efter rulleteksterne har haft sin solnedgang."

Brugere

22/05-10Hvordan skal slutningen tolkes? 1
Jeg synes at K-Pax var god hele vejen igennem, men jeg forstod ikke slutningen. Er der nogen der ved hvordan den skal tolkes, og vil i så fald være rare at fortælle mig det?

22/07-07// Den evigt forudsigelig historie //
Vi følger den mystiske Prot (Kevin Spacey), der påstår, at han stammer fra en fjern planet. Han kommer under medicinering på den psykiske afdeling, dog uden nogle effekter; Prot er overbevist om, at han er en alien fra planeten K-Pax. Han begynder derfor at modtage terapi fra Dr. Powell (Jeff Bridges), som med hypnose og samtaler vil finde ud af, hvem Prot i virkeligheden er. Men da Prot demonstrer sin omfattende viden om astronomi og andre 'jordiske' mysterier om Universet, begynder Powell at tvivle på sit intellekt som psykolog, og lytter i stedet for til sit hjerte som menneske.

Derefter forsætter det bare derud mellem Spacey og Bridges, som forsøger at gøre hinanden (og derfor filmen) bedre og bedre. Det lykkes dog ikke helt for de to, ellers helt formidable, skuespillere, filmen...

20/05-06Fantastisk!
Sidst jeg så en film, som gav mig sådan en underlig og eftertænksom følelse var Contact. Men ellers er det kun lykkedes for K-PAX.
Jeg er også astronomi interresseret så, alle Prots oplysninger syntes jeg også var meget interressante selvom det kun er fiktion. Men filmen formådede at rive mig fuldstændigt med, med sin spændende men også sørgelige historie.

En ting jeg aldrig fik på det rene, var om Prot, kom tilbage til K-PAX?

6 stjerner.

05/01-05- Stof til eftertanke -
Gribende fortælling om den psykisk syge Prot, der dukker op, og hævder han er fra en fjern galakse. Prot indlægges hurtigt på psykriatisk afdeling, hvor dr. Mark Powell (spillet af Jeff Bridges) skal forsøge at hjælpe ham. En opgave der viser sig ikke at være helt så ligetil, som først antaget.

"K-PAX" er en film med gode hensigter og et sympatisk fingerpej om, at vi godt må slå logikken fra en gang imellem og dermed finde en tro i os selv.

Den løftes betydeligt af det gode skuespil, hvor Kevin Spacey yder en fremragende præstation, men også Jeff Bridges gør det godt. To flotte præstationer der løfter en i forvejen handlingsstærk film.

"K-PAX" er en glimrende film, der skærper ens nysgerrighed konstant og efterlader en med stof til eftertanke. 4 stjerner med stor pil op.

19/12-04God film
Anonym
En god film, som kunne have gøres bedre.
Kevin Spacey leverer en formidabel præsentation. Han er rigtig god i rollen og gør det godt.

Filmen starter godt, men senere døser den hen og blliver for "følsom".

13/12-04ikke helt vellykket
Anonym
Iain Softley’s minimalistiske sci-fi drama har ikke skyhøje ambitioner om radikal opfindsomhed indenfor genren, men trives ved at fungerer som et afdæmpet drama tilsat en smule poesi. Derved fungerer K-PAX faktisk ret godt på sine egne præmisser, men efter endt spilletid kan man ikke undgå at sidde tilbage med følelsen af, at man har været vidne til en god film, der havde potentialet til at være en fremragende, ja endda fantastisk film.

Kevin Spacey viser sig endnu engang som en af nutidens bedste karakterskuespiller, hvor hans rolle som den lettere mystiske Prot, der påstår han er på besøg fra en anden planet, er yderst velspillet og decideret respektindgydende. Ligeså god kan den oftest oversete Jeff Bridges ikke siges at være, men han efterlades også en smule i stikken af et lidt m...

13/12-04Majbrit
Anonym
Så forklar lige meningen med de to personer, der er inde i Spacey ?

Skal det være personlighedsspaltning eller noget med at vi alle indeholder flere personligheder eller hvad ?

En skøn fortælling ? Ja, men ligeså harmløs som Lasse Hallströms seneste film. Hvilket er ærgerligt, når man har en ellers god historie. Cronenberg havde lavet kunst ud af den. Nu blev det bare en film for hattedamerne/herrerne under 40 år. Uden bid. Uden fantasi.

13/12-04Tom L
Anonym
***SPOILER***

Tror du ikke det er rimelig sandsynligt at Prot var inde i Robert? Under hypnose kan Prot skubbes tilside så mere og mere af Robert kommer frem. Prot siger jo også selv at Robert kalder på ham, og så er han der. Til slut i filmen forlader Prot så Roberts krop - og han lader solbrillerne blive fordi han ikke behøver komme tilbage mere...

***SPOILER SLUT***

Synes filmen var virkelig god! Spacey er endnu engang fantastisk.

13/12-04Softley Goes To Hollywood
Anonym
og bliver ..... soft.

Man tror ikke sine egne øjne. Instruktøren Iain Softley leverede mesterværket The Wings Of The Dove, en filmatisering af en roman af den altid udfordrende Henry James. Det var en meget fin film om store begreber som kærlighed, idealisme og realisme.

Nu er han så blevet amerikansk i sit udtryk, og man river sig i håret over, hvad hans amerikanske investorer har gjort ved den ellers gode historie.

Det hele ender med en kvalmende voiceover om hvor vigtigt det er at sætte pris på livet. Og lidt uforklarlig mystik.

Jeg gætter på at Softley ikke har haft final cut på denne film. Og hvad skal Jeff Bridges og Kevin Spacey i denne film ?

13/12-04Så ikke starten
Anonym
Jeg syntes den var ret go, jeg mener d r jo ikk hver dag man kommer ud for at noget siger at de kommer fra en planet kaldt K-PAX vel......
Jeg så ikke starten men den er allidevel go..... kunne nogenlunde følde med......Fakta

Medvirkende
Prot Kevin Spacey
Dr. Mark Powell Jeff Bridges
Rachel Powell Mary McCormack
Claudia Villars Alfre Woodard
Howie David Patrick Kelly
Ernie Saul Williams
Sal Peter Gerety
Mrs. Archer Celia Weston
Dr. Chakraborty Ajay Naidu
Maria Tracy Vilar
Bag kameraet
Instruktion Iain Softley
Produktion Lawrence Gordon, Lloyd Levin
Manuskript Charles Leavitt
Fotografi John Mathieson
Klip Craig McKay
Scenografi John Beard
Musik Ed Shearmur
Genrer og relationer
Genre Drama, Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 12.04.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 120 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 5.685
Selskab Lawrence Gordon Productions, IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 2. Produktions KG
Biodistributør Buena Vista

Se også...