Conan barbaren (Conan the Barbarian)

Som barn bliver Conan solgt som slave efter et ondsindet angreb på hans folk og familie af troldmanden Thulsa Doom. Som årene går bliver Conan et rigtigt mandfolk, der takket være overlegen fysik og brutalitet gør karriere som gladiator. Men den svulmende barbar har svoret hævn over den onde troldmand, og han undslipper fangenskabet for at begynde sin eftersøgning. Undervejs møder han både venner og fjender for til sidst at skulle konfrontere Thulsa Doom. © Scope

Produktionsår 1982
Genre Action, Adventure
Instruktør John Milius
Medvirkende Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow, Sandahl Bergman
Spilletid 129 min.
Biopremiere 06.08.1982
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Max von Sydow

Max von Sydow, født Carl Adolf, opnåede stor international opmærksomhed efter sin medvirken i en stribe Bergman-film i 1950'erne. Det har ført til en række vidt forskellige roller for manden med det lange, triste ansigt, både i Europa og USA, hvor Sydow er dukket op de mest mærkelige steder gennem de sidste 30 år. Han var Jesus i 'The Greates...

Brugere

22/03-06A long time ago...
Anonym
John Milius efterhånden 24 år gamle film om barbaren Conan, har en sværd svingende østriger i sin første rigtige filmrolle, som Robert E. Howard's legendariske fantasy figur.

Milius har formået med utrolige flotte set designs og indlevende miljø beskrivelse, at lave en fantasy film som faktisk formår at holde vand den dag i dag. Det skyldes primært de nedtonet S/F effekter, og så en sjælden idé rigdom omkring detaljen i både kostumer og våben som gør filmen tidløs.

Filmens smukke og mindeværdige score, er Basil Poledouris ansvarlig for.

03/02-053´er
Anonym
Ellers er der jo allerede lavet den uofficielle 3´er i "De frygtløse" (Red Sonja), hvor danske Gitte Nielsen også medvirker.
Det var jo meningen, at Schwarzenegger skulle have gentaget rollen som Conan og Nielsen´s rolle som Red Sonja stammede jo også fra Conan fortællingerne.
Af en eller anden grund lavede man hans navn om i sidste øjeblik, men det er også det eneste som adskiller ham fra den her og de andre to.

Den er iøvrigt lige blevet genudgivet på DVD herhjemme.

03/02-05Conan 3
Har for længe siden hørt Arnold udtale at han ville lave en tre´er, men tænkte at det måtte være en aldrende og dalende actionhelts midtvejskrise som talte over sig.
Da han så blev guvenør, og sagde at han ville lægge filmmaking bag sig, blev det ved drømmen troede jeg.
Men nu lader det til at der er ved at blive gjort noget ved det aligevel.
Folk bag "matrix" bliver nævnt et par gange, og et rygte om Sean Connery skal spille med, muligvis som Conans "mester"
En "Bodydouble" til Arnie er også med i rygtevirvaret...

Damn... Dette kunne blive Arnolds comeback...Eller den absolut sidste ende på karrieren...

07/01-03Oldmyte-stemning
Anonym
Ron E. Howards tegneserie fra 1930erne om barbaren Conan blev filmatiseret i starten af 80erne, og filmen glimrer fortsat ved både fjerde og femte gensyn, fordi den lykkes så flot med at skabe indtrykket af, at den foregår i en slags mytisk oldtid, hvor både troldmænd og kæmpeuhyrer er med til at sætte "dagsordenen". Dermed skabes også en stemnning, der på alle måder ligger uendelig langt fra den kultur og de værdier, vi kender i dag.

Stemningen er alvorlig. Replikkerne få. Kampene er opslidende og drabelige. James Earl Jones spiller den iskolde troldmand, Tulsa Doom, mens Arnold Schwarzenegger muligvis hér ses i sin (hidtil) bedste filmrolle (omend "Terminator I" var en mere spændende film).

16/10-02Har set den.....
Anonym
Der er ikke tvivel om, det er en af Arnolds bedste film. Jeg har set den så mange gange da jeg var mindre. Med uhyggelige flotte kampscener, gør det filmen så underholdende og god. Filmen er utroligt godt lavet, når man tænker på, at filmen er fra 1982.

16/10-02Har du set den Gott
Anonym
Arnoldis bedste, ingen tvivl om det. Andre meninger om det, bedes lukke og slukke efter sig.

02/06-02Storslået Eventyr
Anonym
Episk og storslået eventyr med en følelse af noget dybere. Der er mystik, overtro og flotte kampscener, flere temmelig blodige. Det er veldrejet og blændende lavet med mange overdådige skuepladser og fremragende underlægningsmusik. Kan måske føles en anelse lang indimellem og derfor får den ikke 6 stjener. Schwarzenegger havde medvirket i film før denne, men fik her sit gennembrud som actionstjerne. Instruktøren Milius har skrevet manuskriptet sammen med Oliver Stone.

Fakta

Medvirkende
Conan Arnold Schwarzenegger
Thulsa Doom James Earl Jones
Kong Osric Max von Sydow
Valeria Sandahl Bergman
Rexor Ben Davidson
Subotai Gerry Lopez
Troldmand Mako
Prinsesse Valérie Quennessen
Conans far William Smith
Rødhåret Luis Barboo
Thorgrim Sven-Ole Thorsen
Bag kameraet
Instruktion John Milius
Produktion Raffaella De Laurentiis, Buzz Feitshans, Edward R. Pressman, Ed Summer
Manuskript John Milius, Oliver Stone
Forlæg Robert E. Howard
Fotografi Duke Callaghan
Klip Carroll Timothy O'Meara
Scenografi Ron Cobb
Musik Basil Poledouris
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Premieredatoer
Biograf 06.08.1982
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1982
Spilletid 129 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 77.237
Selskab Universal Pictures, Dino De Laurentiis Productions

Se også...