A Beautiful Mind

Den talentfulde og arrogante professor John Nash gifter sig med den smukke studerende Alicia og har tilsyneladende en strålende fremtid foran sig. Banebrydende forskning har givet international anerkendelse. CIA hyrer ham til at bryde tophemmelige koder, men det krævende arbejde ødelægger hans i forvejen skrøbelige forhold til virkeligheden, og han bliver plaget af paranoid skizofreni. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Drama
Instruktør Ron Howard
Medvirkende Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Paul Bettany
Spilletid 135 min.
Biopremiere 01.03.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Russell Crowe

Russell Ira Crowe er født i New Zealand og vokset op i Australien, hvor hans forældre stod for catering ved filmoptagelser. Allerede som 6-årig debuterede Crowe i tv-serien 'Spyface'. Med sin Oscar-belønnede rolle som Maximus i Gladiator (2000) cementerede han sin stjernestatus. Fra 1986 til 1988 tournerede han i Australien med en opsætning af...

Anmeldere

Politiken
"... uden af idyllisere lykkes det tillige i 'Et Smukt Sind' for Howard og Crowe at skabe en udlægning af paranoia og skizofreni, der ejer drømmens lunefuldt æteriske karakter."

Jyllands-Posten
"Det er en meget pæn, alvorlig og kultiveret film, faktisk ret humanistisk, amerikansk, når den er rigtig seriøs og stilfuld og har noget på hjerte, og fra det virkelige liv vil fortælle en historie, der tegnede så skidt, men endte så godt."

Information
"...i høj grad et one man show med Russel Crowe som det altdominerende centrum..."

Ekstra Bladet
"Historien udvikler historien sig så fængende dramatisk, at den giver susen for ørerne. Det er som at sidde med hovedet i en roterende tørretumbler..."

B.T.
"Russel Crowe er en intelligent og meget dygtig skuespiller, som imponerer med sin forvandlingskunst hele vejen igennem."

Kino
"...er kørt i stilling til at blive årets store vinder, når den glamourøse Oscar-ceremoni afholdes den 24. marts."

Bogart
"Der skal ikke herske tvivl om, at Russell Crowe fylder sin store rolle ud med snedige eksempler på vanvid, og jeg vil sige jo mere afdæmpet han spiller des bedre er han."

Cinemazone
"...en stor oplevelse i kraft af et velskrevet og originalt manuskript, der blandt andet rummer en plotmæssig twist af dimensioner, som sætter filmen i stand til at fortælle sin historie, så tilskueren virkelig identificerer sig desto mere med personerne."

Brugere

09/02-07Definitionen på virkelighed
"Et smukt sind" bærer ikke mindst præg af Russel Crowe's fabelagtige og dramatiske præstation, den bærer også præg af at sætte publikum på arbejde. Ved at fortage et noget draktisk twist, uden at virke for hurtigt, for når det sker, er vi alleredet viklet rigtig godt ind i person dramaet. Det er sørgligt, det er vilje, det er evigt smukt og stolt et værk fra Ron Howard's side...

03/02-06Overdramatiseret men alligevel ganske god
Filmen er i det store og hele ganske god og tankevækkende. Russell Crowe spiller til den helt store guldmedalje og dele af filmen fungerer kun pga af ham. Alligevel bliver dele af historien for overdramatiseret og James Horner overdøvende musik gør at man har helt lyst til at bare af spole frem til den gode igen. Men jeg kan godt lide filmen og har set den mange gange, for man ender alligevel med at have fået en god tilfreds filmoplevelse med gode præstationer fra især Crowe og Connelly.

30/11-05Gribende og rørende
Synes virkelig Et smukt Sind er en af de helt store film der er lavet. Skildrer på flot, gribende og rørende vis John Nashs liv på godt og ondt og holder ikke tilbage med de mange forfærdelige konsekvenser ved den frygtlige sygdom han har.
Synes skuespillerne gør et fantastisk arbejde og alle 4 oscars er fortjente.
-Blot en lille sidebemærkning: Synes den sidste penneceremoni er utrolig stærk og rørende.

04/03-05Ikke et mesterværk, men god! 9
Velfortalt og velspillet, der måske lefler en tand for meget for oscar'en, men ikke desto mindre er den god. Emnet er bestemt berørt før, men her skildres det nok mere jordnært. Den formår ikke altid at komme ind til kernen, men absolut seværdig mens den står på.

11/02-05Smuk og overraskende
Anonym
Jeg havde på forhånd intet kendskab til filmen, og jeg så den sammen med en god kammerat! Mit første indtryk var en middel god thriller, men pludselig eskalerer både historien og oplevelsen!
Se filmen og nyd en godt spillende Russel Crowe!

05/01-05Læs venligst det her... 5
Ekstremt kedelig film, uden at være fængende. Den vil gerne være en af de typer film der "har en dybere mening", og der syntes jeg at filmen dumper gevaldigt. Man lever sig aldrig helt ind i rollen som John (noget jeg fandt for dårligt, da den jo som sagt fik 4 oscars) så bare på det led er den skuffende. En anden ting var at jeg, som skrevet ovenfor, fandt den for kedelig. Der sker ikke en skid...

Det næste jeg skriver er forbeholdt til dem der har set filmen...

Man sidder og forventer at han udtænker en geni-streg, så han kan komme væk fra den der skole, og så er det en banal ting som at modbevise en eller anden forfatter, eller matematik-geni, genialt? Nå, men den kan man så godt sluge... Men så tager historien en drejning (i den forkerte retning) da man lige pludselig er et pa...

18/12-04tankevækkende
Anonym
De seneste 2 anmeldere har tilsyneladende ikke
hjerne nok til at værdsætte denne meget smukke og interessante film. Lidt amerikansk pladderromantik er der selvfølgelig i den, men alt i alt en seværdig film, der taler til såvel intellekt som følelser. Psykisk sygdom kan ramme os alle.

09/12-04...
Anonym
Voldsomt uinteressant nederenfilm....

26/11-04....
Anonym
Uendelig kedelig og ligegyldig!

03/05-04Skuespil i særklasse
Anonym
Beskriver A Beautiful Mind skizofreni korrekt?
Er det et vigtigt matematisk problem, der løses?
Er spionplottet spændende?

Who cares?

Russell Crowe leverer en rystende troværdig og indlevende skildring af et sind og et menneske, som man kan relatere til, selv om han er temmelig anderledes fra de fleste af os.

Det er finmimikken, der tages i brug. Små ticks, en duknakket holdning, måden han går på og den tøvende stemme, der bærer denne film igennem.

Eftersom det er i detaljen, at filmen vinder, minder den måske mere om et teaterstykke end en biograffilm, og det kan vel skuffe nogle. Men hold dig ikke tilbage - det er det her, skuespil handler om. Jeg kan kun tænke på Anthony Hopkins i Remains of the Day, hvis jeg skal tænke på en nyere skuespilpræstation på dette niveau.

...Fakta

Medvirkende
John Forbes Nash Jr. Russell Crowe
William Parcher Ed Harris
Alicia Nach Jennifer Connelly
Charles Paul Bettany
Dr. Rosen Christopher Plummer
Hansen Josh Lucas
Sol Adam Goldberg
Marcee Vivien Cardone
Helinger Judd Hirsch
Bender Anthony Rapp
Bag kameraet
Instruktion Ron Howard
Produktion Ron Howard, Brian Grazer
Manuskript Akiva Goldsman
Forlæg Sylvia Nasar
Fotografi Roger Deakins
Klip Mike Hill, Daniel P. Hanley
Scenografi Wynn Thomas
Musik James Horner
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Psykologisk drama
Nøgleord CIA, Matematik, Skizofren
Premieredatoer
Biograf 01.03.2002
Dvd 18.09.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2001
Spilletid 135 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 145.439
Selskab Imagine Entertainment
Biodistributør United International Pictures
Priser Oscar 2002, Bedste film
Oscar 2002, Bedste instruktør
Oscar 2002, Bedste kvindelige birolle
Oscar 2002, Bedste adapterede manuskript
Golden Globes 2002, Bedste drama
Golden Globes 2002, Bedste mandlige hovedrolle (drama)
Golden Globes 2002, Bedste kvindelige birolle
Golden Globes 2002, Bedste manuskript

Se også...