Ikke én mindre (Yi ge dou bu neng shao)

Da skolelæreren Gao må tage orlov i en måned, er borgmesteren i den fattige landsby kun i stand til at finde den 13-årige Wei Minzhi som vikar. Hun har ingen særlig uddannelse selv, men er til gengæld motiveret – især da Gao lover hende en bonus på 10 yen, hvis ingen af de 28 elever er droppet ud, inden han vender tilbage. Da den 10-årige Zhang Huike en dag udebliver, rejser Wei til storbyen for at lede og får blandt andet hjælp fra en tv-station. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Yimou Zhang
Medvirkende Minzhi Wei, Huike Zhang, Enman Gao, Tian Zhenda
Spilletid 106 min.
Biopremiere 06.12.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Jyllands-Posten
"Det er ikke så tit, at følelserne lyser så rent, så ægte fra lærredet i øjeblikkets film."

Weekendavisen
"Zhang Yimous film har altid talt klarest gennem billederne. Dialogen er enten banal eller overflødig. Det gælder også i Ikke én mindre..."

Information
"'Ikke en mindre' er ikke blandt Yimous betydeligste, men hans præcise skildring af landsbyen viser hans realistiske mesterskab."

Ekstra Bladet
"Siden (Cannes) har jeg med lige stor fryd genset filmen to gange, og alle tre gange har tårerne trillet ned ad mine kinder."

B.T.
"Egentlig sker der ikke meget i 'Ikke Een Mindre', men man sidder lige så stille og blive mere og mere optaget af denne fortælling..."

Dagen
"det er enkel, humanistisk og underfuld filmkunst. Og vedkommende på tværs af kulturer."

Bogart
"Jeg blev både udmattet og dybt grebet af de her amatører, som spiller sig selv, og jeg blev ramt af den usentimentale skildring af et i grunden uforståeligt samfund."

Cinemazone
"(filmen) er Yimous bedste til dato, hvilket siger en del."

Brugere

17/08-05Hellere én mere!
Angiveligt spiller alle de medvirkende (selv borgmesteren) sig selv i dette socialrealistiske mini-drama. Det gør mildest talt indtryk. Jeg har endnu engang haft én af mine mest mindeværdige filmoplevelser med dén mand ved roret.

I lighed med Zhang Yimous i mine øjne allerbedste film - "At Leve" (1994) - er det fattigdom og sociale og samfundsmæssigt foranstaltede skel, som danner baggrund for handlingen. Som Ole Michelsen anfører, er Kina vel i bund og grund et samfund, de færreste af os forstår, men den benhårde virkelighed er dog ikke til at misforstå.

Zhang har endnu engang ladet "simple og ukomplicerede" personligheder udfylde rollerne. Derfor er der ingen store armbevægelser og ord bag følelserne. Det er billederne af virkelighedens Kina, som skal bevæge tilskueren. Og det ly...

12/05-03Simpelt og meget smukt
Anonym
Årets film for følsomme sjæle. En smuk og poetisk film som brænder sig ind i hjertet på tilskueren. Zhang Yimou bruger ofte amatørskuespillere i sine film, og det giver en nerve som Hollywood sikkert aldrig bliver i stand til at matche. Så enkelt og smukt kan det gøres! Lej filmen, hiv telefonstikket ud, og se den når du har tid og brug for ægthed og fordybelse.

Fakta

Medvirkende
Wei Minzhi Minzhi Wei
Zhang Huike Huike Zhang
Lærer Enman Gao
Borgmester Tian Zhenda
Skoleelev Sun Zhimei
Receptionist på tv-station Feng Yuying
TV-vært Li Fanfan
Instruktør Zhang Yichang
Fabriksejer Xu Zhanqing
Huikes mor Liu Hanzhi
Bag kameraet
Instruktion Yimou Zhang
Produktion Yu Zhao
Manuskript Xiangsheng Shi
Fotografi Yong Hou
Klip Ru Zhai
Scenografi Juiping Cao
Musik Bao San
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 06.12.2002
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Yi ge dou bu neng shao
Land Kina
Produktionsår 1999
Spilletid 106 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 2.407
Selskab Columbia Pictures, Bejing New Picture Distribution Company, Film Productions Asia, Guangxi Film Studios
Biodistributør Marco Film

Se også...