The World is Not Enough

Eksplosioner, speedbådjagter, sindrige "gadgets", kvindelig skurk, ond medhjælper med hul i hovedet, raketfysiker med dobbelt D-skål, Ulrich Thomsens internationale debut, vodka-martini, eksplosioner, skijagt, Istanbuls mulige udslettelse, forræderi, casino, atomubåd og... 007. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Action, Adventure
Instruktør Michael Apted
Medvirkende Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle, Denise Richards
Spilletid 125 min.
Biopremiere 10.12.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robert Carlyle

Robert Carlyle debuterede i 1990 i Ken Loachs barske, socialrealistiske komedie "Riff-Raff" og var lidt af en sensation som den maniske Begbie i Danny Boyles kulsorte tornado af en storbykomedie, ”Trainspotting” (1996). Carlyle arbejder ofte sammen med instruktøren Antonia Bird; blandt deres kollaborationer er "Priest" fra 1994, ̶...

Anmeldere

Scope
Bond, babes og bovlamme skurke

Der er fuld fart på det nyeste afsnit i James Bond-serien, selvom det tydeligere end nogensinde står klart, at man ingen ambitioner har om at skabe det, der bare ligner en ordentlig historie. I stedet får vi den sædvanlige rundvisning i 007's vokskabinet, men det er vel heller ikke det værste at bruge en fredag aften i biffen på.

I den 19. film i den officielle serie vender James Bond tilbage for at bekæmpe ondskab, hvor end den befinder sig, og redde verden, når han nu ligesom er i gang. Denne gang har ondskaben slået til i selve MI-6's hovedkvarter, hvor der dels er blevet slået en nær ven af M ihjel, dels blevet blæst et meget stort hul i muren. Dette er naturligvis uholdbart, og ved hjælp af gætteri, held, et hologram i økonomistørrelse samt en del dimser fra Q og hans unge medhjælper R, lykkes det at identificere den, man antager er fjenden: den skumle Renard. Bond og resten af MI-6 antager, at M's vens datter, Elektra, er Renards næste offer, og følgelig må Bond tage den sure tjans at agere bodyguard for en af denne verdens smukkeste kvinder.

Højt videnskabeligt niveau

Som det så tit går, er intet, som det ser ud, og Bond trækkes ind i et spind af bedrag, død og alt, alt for meget sex. Et sted i dette spind befinder sig en atomladning, som er ved at falde i terroristhænder. I sin jagt på atomladningen render han på den fantastiske atomvåbenekspert Dr. Christmas Jones, som er den yngste akademiker i videnskabens historie, trods det, at hun under studierne sandsynligvis har ernæret sig som livredder hos Baywatch. Stor videnskabsmand, store nødder, stor kunst.

Sammen forsøger de to at redde M, Istanbul og vor civilisation, som vi kender den, fra den visse undergang, og trods svære odds som f.eks. urimeligt store huller i plottet, lykkes det i fin stil.

Så alt er, som det plejer i James Bond. Dimser, eksplosioner, transportmiddeljagter, product placement, ordspil og kørvel. Vi får set nogle sightes som Guggenheimmuseet i Bilbao og The Millennium Dome i London. Vi får præsenteret det nyeste inden for pyroteknik, ure og biler. Vi får én på genkendelsens glæde ved gennemgangen af hele det tvangsritual, som en Bondfilm er. Shaken, not stirred - wæjhæj.

Thomsens tynde terrorist

Alligevel er det, som der denne gang er en del metaltræthed i hele systemet. Hvorfor må vi ikke få en rigtig superskurk, sådan én, der spiser små børn til morgenmad? Hvor er de bizarre håndlangere? Det tætteste vi kommer herpå er danske Ulrich Thomsen i sin karrieres tyndeste (hvilket næppe kan lægges ham til last) rolle som Davidov, verdens mest bovlamme skurk, der ikke magter selv de enkleste skurkeopgaver.

Plottet er fuldstændigt uforståeligt, og man står sig bedst ved at undlade at forsøge at skabe sig sammenhæng mellem punkt A og B. Pyt med plot, det er alligevel ikke relevant i det store perspektiv. Så behøver man heller ikke græmme sig over de himmelråbende ubegribeligheder, som instruktøren og manuskriptforfatteren forsøger at slippe ubemærket afsted med.

Aktionsekvenserne mangler det ekstra, der gør dette til en uforglemmelig Bondfilm, selvom scenerne i sig selv fungerer fint som hæsblæsende action. Det hele er set før, men det er jo selvfølgelig også begrænset, hvor mange transportmidler, der findes i denne verden. Mest imponerende er en helikopter med en avanceret løvsav.

Der er fuld skrue på hele vejen igennem, og holder man bare lidt af James Bond, holder det som sædvanlig 100%. I en verden med alt for mange gråtoner er det bare skønt med 007's sort-hvide agentverden, hvor skurke er skurke og skal dø skurkedøden, og kvinder først er rigtigt voksne, når de runder en D-skål. Og Pierce Brosnan er fortsat et fortræffeligt bud på 90'ernes Bond.

Brugere

09/12 21:28Vemodigt farvel i gedigen fuser 12
“The World Is Not Enough” skulle oprindeligt først være kommet til verden lidt senere, døbt ‘Bond 2000’ - instrueret af ringherren, hamselv, Peter Jackson. Ligesom Spielberg, drømte Jackson om at lave en Bond-film, men så så Barbara Brocolli desværre “The Frighteners”, den ku’ hun ikke lide, og valgte - modsat hvad Miramax gjorde kort tid efter - ikke at tage chancen med Jackson.

Dén film ville jeg gerne have set. Kursen virker nu faktisk fint sat fra start. Brosnans bedste pre credit-sekvens åbner dejligt enkelt med en sjov oneliner fra 007 “forklædt” som schweizisk bankmand. I en habil to-akter griber Bond bagefter fat i Q’s nye speedbåd (“It’s not ready yet!!”) for at eftersætte en råsexet kvindelig spion, der lige har bombeangrebet MI:6 i egen hytte - it’s on!

….to små men herl...

10/11-10James Bond glemt?
efter min mening er "the world is not enough" nok en af de dårligste (næstefter Quantum of Solace, Die another day og Moonraker) james bond film... der er simpelthent ikke særlig meget bond tilbage, og plottet er også temmelig dårligt... da jeg så den her, var jeg begyndt at tvivle på, om james bond mon nu også kan fortsætte som underholdning. For det her er simpelthen noget fucking makværk... dog synes jeg, at John Cleese gør et storslået arbejde som Q, og har lidt den samme humor som hans forgænger, Desmond Llewelyn. Og Sophie Marceau er nu også ret lækker som Elektra king, og er god til at spille sin rolle. Brosnan er heller ikke helt så god i den her, meeen det går an... de to minuser er faktisk Denise Richards som Dr. Christmas jones (what the fuck???) og Robert Carlyle som skurk......

14/12-05=B-FILM
Anonym
BOND FILM = B-FILM

13/12-05Bond sejler igen......
Endnu en flot Bond-film, med veldrejede Bondpiger, en ny hurtigsejlende Bondbåd og selvfølgelig Pierce Brosnan i veloplagt stil.

Filmen starter som noget nyt originalt med en bådejagt på Themsen, så mere bondsk kan det vel næppe blive.

19/02-05Middelmådig og uopfindsom!
Bond har altid været en smagssag: enten elskede man hans fantasifulde gadgets, forførende attituder og eksplosive og ofte ret urealistiske actionscener. Eller også hadede man ham for netop det samme! Undertegnede har altid haft en svaghed for Bond og selvom jeg foretrækker de gamle klassikere har de fleste nye Bond-film vist sig sindrigt underholdende og med Pierce Brosnan i rollen som agent 007 kan det vel næppe afvises at 90’ernes Bond-film har været underholdende bekendtskaber! Dog var ”The World Is Not Enough” fra 1999 en fæl skuffelse og selvom Pierce for tredje gang i træk på vellykket vis trådte i Bonds polerede laksko, var handling, action og super-skurk denne gang noget mangelfuld og utrolig middelmådig…

Brosnan har altid i mine øjne været en seværdig skuespiller, også som Bo...

05/01-05Hehehe!!
Ka meget godt lide ideen med James Bond.
Bare denne film... James Bond har som altid været englænder men... filmen er lavet af amerikanere og 99,9 procent af alle skuespillerne i filmen, er amerikanere.
Så har jeg bare to spørgsmål: Er englænderne for dovne, har for lidt penge eller er simpelthen for hjernelamme, til at lave sådan en film?
Eller blir vi simpelthen "overbefolket" af amerikanere?

05/01-05Til Martin Lauritzen...
Jeg overgiver mig på forhånd!! Undskyld misforståelserne omkring denne film... Da du (åbenlyst) ved meget mere om James Bond end mig, kan jeg ikke andet end at give dig ret... Startede bare med at jeg for et stykke tid siden, begyndte at bladre bond-film igennem. Jeg opdagede at nogle af de nyeste bond-film: Goldeneye, Die Another Day og undertegnede, alle var mere eller mindre produceret af amerikanere. Det fik mig til at tænke en del... Amerikanerne kan godt lide film, og vil gøre alt for at være involveret i storfilm. Det har jeg intet decideret problem med, men når selv en filmhelt som engelske James Bond, bliver "overtaget" af amerikanere, fik det mig til at tænke på, om englænderne egentlig havde noget stolthed tilbage... Men efter at have læst din tekst, trækker jeg alle mine påst...

05/01-05Til Martin Lauritzen...
Jamen det lyder meget rigtigt det der...

26/02-03Tak Jesper!
Anonym
Det glæder mig, at du fik læst mit indlæg Jesper, og må jeg lige sige, hvor rart det er, når folk indrømmer deres fejl - jeg er godt træt, af folk, der bare ikke vil give sig (jeg nævner ingen navne.........Das Gott!!!!!).

Én ting har du dog ret i; "The World Is Not Enough" kan godt virke amerikansk inspireret. Men det er sådan set bare en udvikling, som Bond-filmene i det hele taget har. De skal jo altid være først med tingene og forrest i feltet, og disse moderne tider, sker det så på oplagt vis gennem action'en (det viser Die Another Day jo også). Men derfor synes jeg nu Bond-originaliteten stadigvæk er der - vi ser jo ikke en omgang hardcore action, hvor det hele sprænger i luften. Vi ser hvordan action'en udnyttes med kreativitet og fantasi, som Bond-filmene, synes jeg, altid har...

25/02-03Jesper, den er ikke amerikansk
Anonym
Jeg er en stor Bond-fan, og jeg føler mig fornærmet over din påstand. Er 99,9% af skuespillerne i filmen amerikanere? Lad os se på det!:

Lad os starte med englænderne, som der jo klart er flest af.

Pierce Brosnan er selvfølgelig engelsk. Det er hans chef i filmen Judi Dench også - ligesom hans kolegaer Q, R og Moneypenny, i form af Desmond Llewelyn, John Cleese og Samantha Bond, også er det. "The World Is Not Enough" byder også på Michael Kitchen, Colin Salmon, Goldie, David Calder og Serena Scott Thomas, som ALLE er født i England.

Fjenden Renard, spillet af Robert Carlyle, er skotte, ligesom russeren Valentin Zukovsky, spillet af Robbie Coltrane, også er skotte. Renards kompan Elektra King spilles desuden af franske Sophie Marceau, og så har vi jo cigar-pigen, spillet af den ...Fakta

Medvirkende
James Bond Pierce Brosnan
Elektra King Sophie Marceau
Victor 'Renard' Zokas Robert Carlyle
Dr. Christmas Jones Denise Richards
Valentin Dmitrovich Zukovsky Robbie Coltrane
M Judi Dench
Q Desmond Llewelyn
R John Cleese
Julietta Maria Grazia Cucinotta
Miss Moneypenny Samantha Bond
Sasha Davidov Ulrich Thomsen
Bag kameraet
Instruktion Michael Apted
Produktion Barbara Broccoli, Michael G. Wilson
Manuskript Neal Purvis, Robert Wade, Bruce Feirstein
Fotografi Adrian Biddle
Klip Jim Clark
Scenografi Peter Lamont
Musik David Arnold
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Agent, James Bond, Spion, Terrorisme
Premieredatoer
Biograf 10.12.1999
Dvd 20.11.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 125 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 411.010 (#154)
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer)
Biodistributør United International Pictures

Se også...