Deep Blue Sea

På det flydende atlanterhavslaboratorium Aquatica arbejder en gruppe forskere med at udføre genteknologiske eksperimenter på levende hajer. Uheldigvis gør det hajerne meget klogere, meget hurtigere - og hundrede gange farligere ... © Scope

Produktionsår 1999
Genre Action, Thriller
Instruktør Renny Harlin
Medvirkende Thomas Jane, Saffron Burrows, Samuel L. Jackson, Jacqueline McKenzie
Spilletid 102 min.
Biopremiere 08.10.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renny Harlin

(INSTRUKTØR)
Den tårnhøje finske instruktør er kendetegnet ved spektakulære aktionsekvenser i imponerende special effects i dyre tju-bang film. Som 12-årig begyndte Harlin at fjolle rundt med et hejmmevideokamera, og så var hans fremtid ligesom på plads. Da han var i begyndelsen af 20erne lavede han sideløbende med sine universitetsstudier sit eget produkt...

Anmeldere

Scope
Bidske hajløjer

Med den uhyggeligt effektive "Deep Blue Sea" har Renny Harlin ganske enkelt lavet det bedste og mest potente hajgys på denne side af "Dødens gab" (75).

Meget kan man sige om det finske energibundt Renny Harlin, men hans film er bestemt aldrig kedelige. Han har gennem sin karriere stået til mange uretmæssige kritikerklø for sine storstilede actionbrag inkluderende film som "Die Hard 2" (90), den underholdende "Cliffhanger" (93), den meget undervurderede fireforestilling "Djævleøen" (95) og kulminerende med "The Long Kiss Goodnight" (96). Med sin kompromisløse insisteren på at fortælle sine film i allerhøjeste gear, står og falder de som regel med kvaliteten af historien, men aldrig med energien. Meget af charmen ved en Renny Harlin-film ligger desuden i hans uforfalskede kærlighed til, og store fortællemæssige fornemmelse for, bestemte genrer. Derfor kommer det ikke som nogen større overraskelse, at han med "Deep Blue Sea" har kastet sig over hajgyseren.

Shark Attack
På det flydende laboratorium Aquatica er en gruppe forskere i gang med at lave et eksperiment på hajer, der gerne skulle munde ud i en kur mod Alzheimers syge. For at få en succes ud af eksperimentet har lederen Dr. Susan McAlester (Saffron Burrows) dog taget et par etisk uansvarlige genveje, der har betydet, at hajerne er blevet en hel del klogere og hurtigere end normalt. Holdet får sat kniven på struben, da pengemanden bag projektet Russell Franklin (Samuel L. Jackson) dukker op og kræver en succesfuld prøve, og hvis ikke, drejes nøglen om. Under generalprøven fanges laboratoriet i en kæmpestorm, der afskærer dem yderligere fra omverdenen og, hvad værre er, lukker hajerne ind i de oversvømmede gange. Mere hverken skal eller kan der røbes her, da der mod al forventning faktisk er et par gedigne overraskelser i historien.

Velfungerende genreleg
Med "Deep Blue Sea" har Renny Harlin for alvor bekendt genremæssig kulør. Han har her i langt højere grad end tidligere lagt handlingen an på tilskuerens kendskab til netop denne type film. Med sin veludviklede genrenæse leger han konstant med konventionerne, uden han på noget tidspunkt lader tvivl om, at dette er et genrestykke par excellence. Meta-legen tager aldrig overhånd eller leveres med samme bastante og mættende vognstangseffekt som i "Scream"-filmene, men forbliver på én gang både en hyldestsang og en uhyre effektiv gyser, og det skyldes i høj grad et meget veloplagt manuskript af Duncan Kennedy samt Donna og Wayne Powers. Gyserelementet er naturligvis afhængig af, hvorvidt de forbistrede hajer overhovedet er uhyggelige, og det viser de sig rent faktisk at være. Med lidt special effects-hjælp virker de oprigtigt skræmmende og udgør en konstant og effektiv trussel mod de sagesløse forskere. Interessant er det også, at filmen næsten er støvsuget for megastjerner og sætter sin lid til mindre kendte skuespillere som Saffron Burrows og mellemklassestjerner som Samuel L. Jackson. Årsagen til dette skal muligvis søges i budgetbegrænsninger, men Harlin udnytter det ganske intelligent til at tilføre filmen ekstra spænding omkring udfaldet.

"Deep Blue Sea" er den mest energiske og vellavede actionfilm siden Stephen Harringtons "Blade" (98) og bør stå som et klokkeklart eksempel på Renny Harlins uforlignelige evner til at underholde.

Brugere

11/10-08god
den film kan godt ses helt sikkert

25/02-07.

14/10-06Kun en tåbe frygter ikke havet...
Efter at have genset Renny Harlins genrehyldest Deep blue Sea for gud ved hvilken gang, må jeg lige give den et par ord med på vejen.

Om det skyldes min store fascination og angst for hajer ved jeg ikke, men jeg er vild med denne tempofyldte, overraskende og meget lidt selvhøjtidelige film, som underholder uafbrudt i samtlige 102 min. Setup'et er set masser af gange før; en lille gruppe mennesker isoleres uden mulighed for at råbe på hjælp, og en dødbringende fjende introduceres, her en flok mere end almindelig kløgtige hajer. Det hele lyder lidt tåbeligt, og det kunne sikkert også sagtens være blevet en meget tåbelig film, men det er det bare ikke.

For det første afvikles historien meget uforudsigeligt, således at man på intet tidspunkt kan regne ud, hvem der bliver hajføde næste ...

05/08-06....
Jeg er enig med Jens Jakob Kjær Hansen, det er ikke en film der skal ses to gange. Det er ikke en god film,..

15/04-05Underholdende Film!
Fimens handling er nok ikke noget særligt... Nogle mennesker der er ude i havet, og der kommer hajer... Gab? Men der er underholdning... MASSER af underholdning... Den er godt optaget og skuespillerne spiller faktisk meget godt. Jøsses, den også bliver blodig!

Starter lidt kedeligt. Og ikke byder på nok. Men til gengæld er dens midte utrolitgt godt med masser af tempo og underholdning. Men så slutningen... Må jeg indrømme jeg blev skuffet over.

I alt fortjæner denne lille hajfilm 4 stjerner.

17/03-05Thomas Jane er den bedste!!!
Anonym
Thomas Jane er bare for god! Da jeg så ham i "The Punisher" opdagede jeg et nyt super-talent. Nu er det sikkert at han er min totale favorit skuespiller. Undskyld... MEN HOLD KÆFT HVOR ER HAN BARE GO´!!! Hvis jeg måtte ville jeg instruere den kommende "The Punisher 2" med ham!

05/01-05Swim fast!
Finske Renny Harlin har leveret nogle ganske underholdende film igennem sin karriere. Film som "the Long kiss goodnight" (med exen Geena Davis), "Cliffhanger",
"Die Hard 2", "A nightmare on Elm Street 4: the Dream master", ja selv pirat floppet "Cutthroat Island" igen med hans exkone Geena Davis i hovedrollen, synes jeg var ok underholdning.
De mest tvivlsomme (i hans Hollywood karriere)
er kommet i starten af hans karriere og for nylig. Nemlig de to første: Krigsdramaet "Born American" og lav budget gyseren "Prison" med Viggo Mortensen i en af hovedrollerne. Det største flop er dog kommet på det seneste og havde Sly i hovedrollen, nemlig Days of thunder klonen "Driven".

Denne film havde jeg de laveste forventninger til, efter at have set traileren og diverse tv spots.
Jeg blev m...

23/12-04Underholdende..:)
Anonym
En ganske underholdende hajfilm med masser af meget sultne hajer! De glemte hvist at spise nok aftensmad dagen før! ikke uhyggelig..mere spændende, dramatisk og underholdende..dog en lidt for lykkelig slutning!

23/12-04WEEE!!!!
Anonym
mange badedyr!
OG!
spænding!
OG!
god film!......osv

19/12-04kopi
Anonym
Denne film skuffede mig rigtig meget. Historien er egenlig god nok, men der er mange andre film i samme genre der slår den med flere længder. Som fredagsfilm god nok, men man gider kun se den 1 gang.Fakta

Medvirkende
Carter Blake Thomas Jane
Dr. Susan McAlester Saffron Burrows
Russell Franklin Samuel L. Jackson
Janice Higgins Jacqueline McKenzie
Tom Scoggins Michael Rapaport
Jim Whitlock Stellan Skarsgård
Preacher LL Cool J
Brenda Kerns Aida Turturro
Kaptajn på båd Cristos
Helikopterpilot Daniel Rey
Bag kameraet
Instruktion Renny Harlin
Produktion Akiva Goldsman, Robert Kosberg, Tony Ludwig, Don MacBain, Alan Riche
Manuskript Duncan Kennedy, Donna Powers, Wayne Powers
Fotografi Stephen F. Windon
Klip Derek Brechin, Dallas Puett, Frank J. Urioste
Scenografi Joseph Bennett, William Sandell
Musik Trevor Rabin
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Nøgleord Genetisk eksperiment, Haj
Premieredatoer
Biograf 08.10.1999
Dvd 11.04.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 102 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 135.668
Selskab Warner Bros., Groucho III Film Partnership, Riche-Ludwig Productions, Village Roadshow Productions
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...