Nirvana

År 2005. Det Nordlige Agglomerat. Jimi (Christopher Lambert) designer computerspil. Kæresten (Emmanuelle Seigner) er skredet. Han drukner i ulykkelig kærlighed og computerspillets virtuelle erstatningsverden. En virus angriber Jimis seneste spil Nirvana. Spillets helt, Solo, udvikler en bevidsthed, der forvirrer både Jimi og ham selv - i den kunstige såvel som i den virkelige verden. Det hele udvikler sig til et mareridt og eneste udvej synes at slette Nirvana helt. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Gabriele Salvatores
Medvirkende Christopher Lambert, Diego Abatantuono, Stefania Rocca, Emmanuelle Seigner
Spilletid 109 min.
Biopremiere 26.06.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Goddag-mand-økseskaft

Nirvana er så kompleks i sin fortællestruktur, at den ender med at forvirre sig selv, instruktøren, spillerne og dermed også publikum

År 2005, 3 dage før jul. Det Nordlige Agglomerat. Jimi (Christopher Lambert) designer computerspil. Er palle-alene. Kæresten (Emmanuelle Seigner) er skredet for længst. Og forsvundet i det uvisse, dvs. hun eksisterer måske kun i det virtuelle rum på 'nettet'. Han drukner i ulykkelig kærlighed og computerspillets virtuelle erstatningsverden. En virus angriber Jimis seneste spil Nirvana. Spillets helt, Solo, udvikler en bevidsthed, der forvirrer både Jimi og ham selv - i den kunstige såvel som den virkelige verden. Eller den imiterede verden ? Det hele udvikler sig til et mareridt og eneste udvej synes at slette Nirvana helt. Imidlertid gør det multinationale selskab Okasama Stars krav på spillet.

Jimis hoved sidder med andre ord løst nu. Som modtræk belutter han sig for at angribe selskabets databank, hvorigennem han kan hacke sig frem til deres pengetank. Med hjælp fra Joystick (Sergio Rubini) og Naimi (Stefania Rocca), to ekscentriske computer-nørder, lænser Jimi Okasama Star for moneterne. En uforudsigelig jagt forløber nu på kryds og tværs i den ene virkelige og den anden uvirkelige verden. Måske lykkes det Jimi at løse gåden om eks-kærestens forsvinden, og at udfri Solo fra hans bevidstheds-mareridt i Nirvana, samt score en bunke penge. Hvis livet da stadig giver mening, når det kommer så vidt.
Vælger Jimi ensomheden i den virkelige verden eller døden som den ultimative paradisiske udfrielse.

Rip-off
Er du forvirret? Det er ikke så mærkeligt. En række sidehistorier er endda undladt i dette handlingsreferat. Sagen er nemlig den, at filmen er én laaang forvirring, der ikke giver mening på noget plan. Komplet uoverskueligt iscenesat. Idéen er, bevares, god og nytænkende, men filmisk realiseret på amatørniveau. Det er ganske enkelt umuligt at gennemskue, hvor instruktøren vil hen med historien, på såvel handlingsplan som i overført betydning. Al æstetikken i det fremtids-dytopiske univers er ren rip-off fra "Blade Runner" (1982), og den fortællemæssige leg med diverse metareferencer til sig selv og andre audiovisuelle (multi)medier, er for længst outdated (og i øvrigt væsentligt bedre realiseret i f.eks "Blade Runner" og "The Net").

En stor misforståelse
Til pressevisningen blev korpset af anmeldere gjort opmærksom på, at filmkopien indeholdt en teknisk fejl i første rulle, som beklageligvis kunne forårsage et par misforståelser. Det ville blive udbedret til premieren. Det er såmænd også prisværdigt, men jeg må desværre sige, at filmudlejerens redningsforsøg forbliver forgæves. Nirvana er nemlig i sig selv en stor fejl: en misforståelse, som burde være blevet på idéstadiet - eller i det mindste være blevet gennemarbejdet 10-12 gange igen-igen, inden kameraerne skulle rulle.

Og så kunne man jo meget passende have udskiftet både instruktøren og rækken af dilettant-spillere med Christopher Lambert som den mest uartikulerede af dem i spidsen. Samt få luget ud blandt pinlige lommefilosofiske udbasuneringer à la (jeg citerer): "Der findes et sted uden jord, uden vand, uden ild, uden luft. Et sted, hvor intet uendeligt rum deles; det er ikke denne verden, ikke en anden. Har ingen sol eller måne. Du ankommer ikke dertil og du tager ikke afsted; du bliver ikke ladt tilbage. Du dør ikke og fødes ikke. Det er hverken tidløst eller fremadskridende, har intet fundament, ingen forbindelser. Stedet hedder Nirvana. Det er faktisk enden på smerten."

Goddag mand økseskaft - uden tanke og filmisk øje er Nirvana skabt.

Brugere

08/01-05Blade Runner wanna-be
Nu vi (ovre ved I, Robot) snakker om "Blade Runner light", så mener jeg at denne oversete Christopher Lambert film netop har ambitioner i den retning. Det er en film om en figur fra et computerspil der undslipper ud i virkeligheden. Han er ikke psykotisk eller morderisk, men kommer i stedet ind i en eksistensiel krise. Der er masser af cyborg-elementer, og historien er efter min mening slet ikke dårlig. Det virker som et forsøg på at lave en (virkelig low-budget) Blade Runner-agtig kult-film, og bortset fra at ingen rigtig har lagt mærke til filmen, så synes jeg egentlig det er lykkedes rimelig godt.

28/01-03Bare Dårlig
Anonym
Sær computerprogrammør (Lambert) der designer spil, oplever en dag at en af hans computerfigurer får en bevidsthed og ikke længere vil “dræbes” i et simpelt spil.

Der er vist indbygget en thriller af en art, i denne ultradårlige independent sci-fic film, hvor intet kan fremhæves, men er så dårligt, at jeg ikke engang er sikker på det er en thriller.

En rigtig bundskraber.

Fakta

Medvirkende
Jimi Dini Christopher Lambert
Solo Diego Abatantuono
Naima Stefania Rocca
Lisa Emmanuelle Seigner
Maria Amanda Sandrelli
Red Rover Claudio Bisio
Dr. Ratzenberger Gigio Alberti
Paranoia Vendor Antonio Catania
Tourist Ugo Conti
Gaz-Gaz Leonardo Gajo
Bag kameraet
Instruktion Gabriele Salvatores
Produktion Rita Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori, Maurizio Totti
Manuskript Pino Cacucci, Gloria Corica, Gabriele Salvatores
Fotografi Italo Petriccione
Klip Massimo Fiocchi
Scenografi Giancarlo Basili
Musik Federico De Robertis, Mauro Pagani
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 26.06.1998
Dvd 21.01.1999
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Italien
Produktionsår 1998
Spilletid 109 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 923
Selskab Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
Biodistributør Scanbox

Se også...