Falkehjerte

Katja er 9 år, lidt af en enspænder, og noget af en ornitolog. Under et uvejr redder hun en falkeunge og søger læ på ladet af en lastbil. Udmattet falder hun i søvn, og da hun vågner, er lastbilen nået til en havneby i Italien. Falkeungen flyver væk, og Katja er alene i en fremmed by. En gruppe gadedrenge tager sig af hende, og da en ond mand vil udstoppe hendes falkeunge, hjælper de hende med at finde en løsning på problemet. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Børnefilm, Drama, Familiefilm
Instruktør Lars Hesselholdt
Medvirkende Fanny Bernth, Stefan Jürgens, Alessandro Haber, Loris Tocci
Spilletid 80 min.
Biopremiere 08.10.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Falkehjertet på rette sted

Forudsigelig dansk børnefilm beviser, at børn kan kommunikere på tværs af lande- og sproggrænser. Og i nogle tilfælde tilsyneladende også med dyrene.

Katja er lidt af en enspænder. Hendes store interesse er fugle, hvilket hendes jævnaldrende ikke har megen forståelse for. De mopper hende, og der er heller ikke nogen hjælp at hente hos hendes forældre, der begge har alt for travlt med deres arbejde. Så det er ofte, at Katja vender hjem til et tomt hus efter hendes tur i skoven. En dag overraskes hun af et tordenvejr og redder en falkeunge. Med den i armene søger hun ly i en lastbil, hvor hun udmattet falder i søvn. Da hun vågner, befinder hun sig i Italien, og inden længe flyver falkeungen fra hende. Den fanges og sættes i bur af en væmmelig mand, der ikke forstår, at den er Katjas fugl. Som om det ikke var nok, er der også en ond fugleudstopper, der gerne vil have falken. Heldigvis tager en flok drenge hende under deres beskyttende vinger, og sammen planlægger de, hvordan Katja kan få sin fugl igen.

Ude godt...
Historien er enkel og tilnærmelsesvis troværdig, hvilket taler til dens fordel. Katjas hjem i Danmark er koldt og bart, og selv da hun forsvinder, bemærker forældrene det ikke, da de begge tror, at den anden har taget hende med på arbejde. I Italien er der familiesammenhold, og mama sørger for, at de fire knægte bliver fodret jævnligt. Og da Katja endelig bliver inviteret med til middag, lærer hun hurtigt at spise spaghetti på rigtig italiensk manér. Der er ikke megen dialog, men børnene gør et bravt forsøg på at forstå hinanden, hvilket faktisk går fint. Især den lille Carlo med flyvebrillerne knytter sig stærkt til Katja. Hun er selv også ret dygtig til at tilpasse sig den italienske levevis og suser adræt rundt mellem biler og gennem de smalle gyder og stræder.

...hjemme bedst
Filmens budskab underholder i et jævnt tempo og med en klar, letforståelig stil. Eftersom børnene har hovedrollerne, er det dem, filmen hviler på - og tak for det. For de gør et virkeligt godt stykke arbejde, hvorimod de voksnes tre replikker virker noget anstrengte. Katja selv er noget forknyt og virker lidt kuet, men lives op af de fire knægte. De italienske skurke, både de voksne, og den drengebande, der forfølger vore helte og heltinde, gør ligeledes et godt stykke arbejde.
Filmen fortæller altså en simpel historie, og budskabet er ét, som både voksne og børn kan tage til sig. Åbenhed, tolerance og samarbejde. Så kan skurkene sagtens overvindes. De nye indtryk tager Katja da også med sig hjem til Danmark, hvilket hendes forældre i sidste ende får glæde af.

Sandsynligvis trækker "Star Wars" mere, og spørgsmålet er, om "Falkehjerte" er film nok til børnene, der er vant til historier med mere knald på. De mindste vil sikkert kunne lide historien om pigen og falken, mens de ældre måske vil synes, at historien er kedelig, forudsigelig og lidt langtrukken.

Brugere

16/08-04Total hjernelam skodfilm!!!
Anonym
Jeg tør næsten ikke skrive min mening om "Kalkehjerte"..... Jeg mener Falkehjerte! Den er så skod at selv "Bertram & co." føles som en storfilm!!........... Det mente jeg selvføgelig ik'!

Fakta

Medvirkende
Katja Fanny Bernth
Lastbilchauffør Stefan Jürgens
Don Fanucci Alessandro Haber
Francesco Loris Tocci
Paolo Raimondo Guida
Mauro Simone La Vecchia
Carlo Mirko Casaburo
Mama Lina Sastri
Katjas mor Christina Meyer
Katjas far Henrik Rasmussen
Nabobarn Sebastian Jessen
Nabobarn Kristian Emdal
Nabobarn Sasia Mølgård
Bag kameraet
Instruktion Lars Hesselholdt
Produktion Ulrik Bolt Jørgensen
Manuskript Lars Hesselholdt, Pascal Lonhay
Fotografi Marco Pontecorvo
Klip Molly Marlene Stensgård
Scenografi Christina Onori, Søren Kragh Sørensen
Musik Gabriele Ducros, Martin Plante
Genrer og relationer
Genre Børnefilm, Drama, Familiefilm
Undergenre Dyrefilm
Premieredatoer
Biograf 08.10.1999
Dvd 10.05.2005
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Tyskland, Norge, Italien
Produktionsår 1999
Spilletid 80 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 57.175
Selskab Angel Scandinavia, Arthaus Filmverleih, Mikado
Biodistributør Buena Vista

Se også...