Kalifornia

Carrie er hip fotograf og hendes kæreste er smart forfatter. Sammen vil de køre tværs over USA, mens de skriver en bog om massemordere. For at mindske udgifterne tager de parret Early og Adele med. Hvor Adele er unaturligt naiv, viser Early sig at være voldelig psykopat. Og der er langt til Californien. © Scope

Produktionsår 1993
Genre Thriller
Instruktør Dominic Sena
Medvirkende Brad Pitt, Juliette Lewis, David Duchovny, Michelle Forbes
Spilletid 125 min.
Biopremiere 13.05.1994
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Dominic Sena

(INSTRUKTØR)
Dominic Sena har primært instrueret reklamefilm og musikvideoer for blandt andre Janet Jackson, Sting, David Bowie og Bryan Adams. Han første spillefilm var seriemorder-roadmovien 'Kalifornia' (1993), som han syv år senere fulgte op med den aldeles anonyme actionfilm '60 sekunder' (2000). Sena er medstifter af filmselskabet Propaganda Film.

Brugere

05/01-05Killafornia
Vellykket road movie, hvis man da skal sætte denne film i kategori, om yuppi parret spillet af Duchovny og Forbes, som for at få råd til deres road trip ned igennem USA, slår pjalterne sammen med trailer trash parret spillet af Pitt og Lewis.

Da turen skal gå ud på, at besøge kendte mordsteder og være et forsøg fra Duchovnys side på, at sætte sig ind i seriemorderes hjerner, ja så får han lov til at studere det på tæt hold, da Pitts figur selv har et par lig i lasten.

Sådan ville filmen nok være beskrevet bagpå coveret af denne film.

Denne film indeholder nogle utrolig flotte optagelser og sublimt skuespil fra Pitts side. Juliette Lewis er også perfekt til denne rolle. Problemet er bare, at grunden til at hun får denne type roller er, at hun også er sådan i virkeligheden. Glemm...

23/07-04Yes! Yes, yes, yes!
Anonym
Den her film er bare fed, Brad Pitt Bærer den hele vejen igennem med sit sublime spil som afstumpet og psykopatisk seriemorder. Den film skal ses fordi den er fed, for at opleve at Brad Pitt kan spille andet end lækkerbuks (nemlig det stik modsatte). Fed film!

01/12-03den der ler sidst ler bedst
Anonym
Og Brad Pitt får virkelig grinet det sidste grin ud i hovedet på Duchovny i den groteske dødsscene i atomforsøgsbyen befolket af mannequiner.

De to fladpandede småborgeres straf består i, at alt de evner er at genoptage deres lidenskabsløse liv og forhold med fortrængninger i metermål.

21/10-03Mesterværk...Neeej!
Anonym
Afstumpet seriemorder (Pitt) og dennes kæreste (spillet af den evigt rædselsfulde Lewis, som vi kender fra “Natural Born Killers”) har fået et lift tværs over USA af intetanende ungt par, en forfatter (Duchovny) der vil skrive en bog om seriemordere og hans kæreste, der er fotograf.

Filmen er ikke et psykologisk drama, dertil er den for overfladisk på trods af en smule psykologisk dybde og den er heller ikke en rigtig spændende thriller, dertil er den for langtrukken selv om den sine steder er uhyggelig.

Men ideen er dejlig ironisk og så er den sine steder velspillet og godt lavet. Jeg er sikker på, at mange vil påstå at denne er tæt på at være et mesterværk, alene på den baggrund af temaet og den måde det behandles på, dem om det. Jeg indrømmer også, at jeg ikke kedede mig, så m...

20/10-03Velspillet og god!
Anonym
En smuk og velspillet film, som har noget på hjertet. En fremragende fortælling og god skildring af alle personer, som virker ægte og realistisk. Der er på intet tidspunkt, hvor filmen prøver at skjule noget eller forsøger at være børnevenlig, som vi er vidner til ligefor tiden i mange af de større produktioner. Denne film er en hårdkogt og ægte thriller/drama for de store slemme drenge/mænd. He he - og kvinder.

Den der imponerer mest med sit spil er selvfølgelig Brad Pitt, som spiller en alkoholiker/bums. Andre spiller også rigtig godt.

Så kan man undre sig over, at Dominic Sene står bag filmen, da han har lavet flere gode actionbrag som "Swordfish" og "Gone in 60 seconds". Sikken en drejning må man sige.

Fakta

Medvirkende
Early Grayce Brad Pitt
Adele Corners Juliette Lewis
Brian Kessler David Duchovny
Carrie Laughlin Michelle Forbes
Fru Musgrave Sierra Pecheur
Walter Livesay Gregory Mars Martin
Tilsynsværge Judson Vaughn
Eric David Rose
Politimand Brett Rice
Carol Patricia Sill
Bag kameraet
Instruktion Dominic Sena
Produktion Steve Golin, Gregory Goodman, Sigurjon Sighvatsson
Manuskript Stephen Levy, Tim Metcalfe
Fotografi Bojan Bazelli
Klip Martin Hunter
Scenografi Michael White
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 13.05.1994
Dvd 23.09.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1993
Spilletid 125 min.
Solgte billetter 6.758
Selskab Gramercy Pictures

Se også...