Samleren - kiss the girls (Kiss the Girls)

Alex Cross er politipsykolog på jagt efter den uforudsigelige og intelligente seriemorder Casanova. Cross' trumf er den kickboxende læge Kate McTiernan, der som den eneste er undsluppet Casanovas gotiske hulesystem, hvor hun har været tilfangetaget med utallige unge kvinder. For Casanova er ikke kun dræber - han er samler af sextrofæer. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Thriller
Instruktør Gary Fleder
Medvirkende Morgan Freeman, Ashley Judd, Cary Elwes, Alex McArthur
Spilletid 117 min.
Biopremiere 16.01.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ashley Judd

Smukke Ashley Judd havde tidligt i karrieren et par optrædender i tv-serien 'Star Trek: The Next Generation' (1987). Hendes bidrag til 'Natural Born Killers' (1994) nåede aldrig med i den endelige udgave, og hun havde kun mindre roller i 'Smoke' (1995) og 'Heat' (1995). Efter at have spillet en halv Marilyn Monroe i tv-filmen 'Norma Jean & Marily...

Anmeldere

Scope
8ight

90erne er seriemorderfilmenes renaissance årti, med f.eks. "Henry, portræt af en seriemorder", "Ondskabens øjne" og "Se7en". Nu er der kommet en ny tilføjelse til genren, nemlig "Samleren".

Og som i "Se7en" er det igen med en ualmindelig autoritær og melankolsk underspillet Morgan Freeman i hovedrollen. Denne gang er han dog ikke livstræt politimand, men politipsykologen Alex Cross, der har tjent en pæn skilling på bøger om de neorotikere og psykopater han igennem sin karriere, har haft inde på livet. Men han har sin helt egen personlig grund til at gå ind i detektivarbejdet for at finde den uforudsigelige seriemorder "Casanova": Hans niece er et af ofrene.

Desuden har Cross en teori om at Casanova kun myrder når det er strengt nødvendigt, og resten af tiden holder de mange unge smukke collegepiger som sexslaver. Med et af Casanovas undslupne ofre, kickboxeren og lægen Kate McTiernan (Ashley Judd), indleder de to en spurt på tid, der bringer dem fra North Carolinas fugtige skovområder til Californiens sol og tilbage igen.

Morder-mainstream
Der er ingen tvivl om Morgan Freemans talent som skuespiller: Med enorm spændvidde og med Ashley Judd - den vovemodige heltinde, ved sin side, kommer det fuldt og overbevisende til udtryk. Tænk på rollen som den livskloge chauffør i "Driving Miss Daisy" (1989) eller den temmelig uheldige westernhelt i "Unforgiven" (1992). For ikke at glemme den bedrevidende men alligevel menneskelige livstidsfange i "En verden udenfor" (1994). Sammenlignet med den nærliggende ondskabsfuldt sorte og mesterlige "Se7en", er der intet at hente og meget at ønske. Selvom producenterne givetvis har håbet på en tilsvarende succes, så fortaber "Samleren" sig i fortællemæssige huller og freudiansk romantiseren omkring fænomenet kærlighed. Og trods vise interessante elementer i filmen, ender den alligevel med at blive til ren morder-mainstream.

Brugere

30/05-09Morgran freeman i særklasse!
Denne film er meget tæt på Sevens klasse, men dog stadigvæk et lille stykke fra.
Denne er bestemt ikke lige så klam som Seven, men dog lidt mere uhyggelig. Morgan Freeman gør det helt fantastisk. Handlingen er meget stærk og det er i høj grad den og morgan F. det gør filmen så god som den er.

01/07-07Seriemord
Endnu en film om seriemord hvor
Morgan Freeman og Ashley Judd spiller perfekt uden dem ville filmen ikke nå den samme højde. Synes egentlig filmen er lidt undervurdet da den byder på god spænding, samtidig med at den bygger på en god historie. Dog når filmen ikke op på højde med Seven som har meget mere at byde på.

24/05-04klichefyldt og kedelig
Anonym
Halvkedelig film der ikke har meget at byde på - ingen overaskelser og meget forudsigelig. MEGET klichefyldt plot !

15/03-04set før - set bedre!!
Anonym
Filmen lægger ud med at være ganske spændende og faktisk uhyggelig. Desværre forpures det af et klichefyldt plot, uinspireret instruktion og et alt for klart afkog af den mesterlige Seven. Morgan Freeman er dog som altid god, og den let forglemmelige underholdning er til at se.

08/03-04Intet særligt!
Anonym
Denne film er bestemt ikke noget specielt eller noget der ikke er set før!
Den starter fint ud, men dør ret hurtigt ud til det ordinære og yderst ligegyldige!
Der er flotte scenerier men det er godt nok også det eneste gode der er at sige om den!
Så, den kan ikke rigtig anbefales.

17/08-02Samlebåndsthriller igen
Anonym
Enkelte momenter er der i denne thriller og det lykkes den også til dels, at byde på en enkelt overraskelse. Ellers er det kedelige klicheer og langtrukken historiefortælling, men godt lavet.

Fakta

Medvirkende
Dr. Alex Cross Morgan Freeman
Dr. Kate McTiernan Ashley Judd
Nick Ruskin Cary Elwes
Davey Sikes Alex McArthur
William 'Will' Rudolph Tony Goldwyn
Kyle Craig Jay O. Sanders
John Sampson Bill Nunn
Hatfield Brian Cox
Seth Samuel Richard T. Jones
Dr. Ruocco Roma Maffia
Bag kameraet
Instruktion Gary Fleder
Produktion David Brown
Manuskript David Klass
Fotografi Aaron Schneider
Klip Harvey Rosenstock, William Steinkamp
Scenografi Nelson Coates
Musik Mark Isham
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Undergenre Seriemorderfilm
Nøgleord Seriemorder
Relaterede film Alex Cross
Premieredatoer
Biograf 16.01.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 117 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 58.234
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...