Elephant

På en forstadsskole i Portland går Eric og Alex og passer sig selv unden at gøre sig synderligt bemærket. I fritiden køber de rifler over internettet og planlægger et dødbringende angreb på skolen, når de altså ikke lige dyrker nazismen og voldelige computerspil eller udforsker en spirende homoseksualitet. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Drama, Thriller
Instruktør Gus Van Sant
Medvirkende Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell
Spilletid 81 min.
Biopremiere 23.07.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Mens man ser 'Elephant', skal man selv lege Holger Fortolker. Gus Van Sant gør ikke hele arbejdet. Man skal selv rydde op. Og det er dér, 'Elephant' indholdsmæssigt for alvor bliver en vigtig film."

Berlingske
"Der er mere mus end elefant over formatet i Gus Van Sants film 'Elephant', hvilket for en stor del er bevidst tilsigtet og for en mindre del skyldes at dens projekt ikke lykkes til fulde."

Jyllands-Posten
"Van Sants veludviklede æstetiske sans kommer dog godt til sin ret i den i sagens natur ganske forudsigelige historie."

Weekendavisen
"Fraværet af psykologiske forklaringer og oplagte pointer gør filmen til en stærk og tankevækkende oplevelse."

Ekstra Bladet
"'Elephant' virkede stærkt på mig, og jeg tror, de færreste forlader den film rolige og upåvirkede."

B.T.
"Den er mægtig og mærkelig: dokumentarfilm-realistisk og drømmeagtig på samme tid."

Cinemazone
"...generelt er der tale om et stilistisk gennemført filmværk, hvor billeder, lyd og musik spiller optimalt sammen."

Brugere

06/11-072:37
Hvis man kan lide formen og indholdet i Elephant, så er den australske ungdomsfilm '2:37' absolut anbefalelsesværdig! Den vandt prisen som bedste ungdomsfilm på Buster i 2006!

03/11-07Anmeldelse af "Paranoid Park" 2
DEN DORSKE TEENAGERS VIRKELIGHED

I lignende grad med den tidligere guldpalmevinder ”Elephant”, er Gus Van Sants nye film, ”Paranoid Park”, mildt sagt en meget mærkværdig størrelse, der aldrig går på kompromis med konventionerne. Det er en film, der henvender sig til totalt indsnævrede grupper i biografsamfundet, og det er en film, der uden tvivl vil dele vandende. For enten synes man at Van Sants utroligt langstrakte sekvenser, hvor der overfladisk betragtet ikke foregår en fløjtende fis, er for meget af det gode, og at filmen forsøger at være særpræget på et unuanceret og overkunstnerisk fundament. Eller også vil man mene at ”Paranoid Park” er et flerlaget indblik i den gennemapatiske teenageverden med et symbolsk touch, der sjældent ses bedre.

Efter at have overværet ”Paranoid Pa...

02/11-07Paranoid Park
For folk der, som jeg selv, brænder efter at se Gus Van Sants seneste udspil, Cannes-vinderen "Paranoid Park", er der hermed gode nyheder:

Filmen vises i aften kl. 23:59 i Grand Theatret, hvilket er omtrent en måned inden den officielle danmarkspremiere.

24/06-07Lyriske ligegyldigheder
Cannes-triumfatoren ”Elephant” omhandler to misforståede, ungdommelige individer, tilbageladet af den moderniserede ungdoms ustyrlige fiksfakserier. De føler sig ikke hjemme blandt majoriteten, de udstødes og finder trøst hos hinanden, alt i mens deres blodige våbenbegær udvikler sig til surrealistiske, imaginære forestillinger om deres ”venners” livløse kroppe, flydende på de trivielle skoleganges grålige intethed. De to drenge har dog langtfra i sinde at efterlade forestillingerne i drømmeland og beslutter sig i stedet at realisere dem. Med ammunition i lange baner og militære camouflagedragter traver de derfor ind i skolens farveforladte atmosfære, udløser deres begær og iscenesætter massakren.

Som en af mine venner skarpmundet udtrykte, mens ”Elephant” så småt afslørede dens dræb...

16/04-07Minimalistisk udtryk maksimal effekt 9
Gus Van Sant har med Elephant begået en uafrystelig oplevelse, da her en uge efter gennemsyn stadig klæber til min hjerne. Afdæmpet og minimalistisk i sin visualitet og sit tempo, men overrumplende og effektfuld i påvirkning og indtryk.

Van Sant tager udgangspunkt i en række episoder, som udspillede sig sidst i 90ernes i flere amerikanske high schools, hvor en eller flere elever uden varsel gik amok med våben og dræbte flere medstuderende med koldt blod. Som såden er historien velkendt, når man sætter filmen i dvdmaskinen og fortællingen levner ikke mange rum for overraskelser. Men hele triumfen i Elephant ligger i måden Gus Van Sant fortæller den simple historie på.

Van Sants metode med at bruge det meste af filmen på at fortælle en række små historier, som krydser hinanden i tid ...

10/04-07Stille
Elephant rører mig med den fantastiske stille og ligegyldigheds præget stemning. Hvis folk forventer en amerikaniseret film-produktion kan de godt zappe videre, for denne film kræver at der bliver dvælet i universet! Intelligent film fortjener opmærksomhed, da det tit er film som denne der fortæller de bedste historier..

16/01-07Drengestregen 14
En tilsyneladende ganske normal dag med klar himmel og blomstrende træer, slentrer to elever ind på deres High School bevæbnede fra top til tå. Det er der kommet en ubegribelig stærk, intens og svidende filmskildret beretning ud af.

”Elephant” er som en nydelig og søvndyssende smuk vuggevise, der som spilletiden svinder ind får falske toner, skingrende klang og mest af alt giver lyst til at holde sig for ørene. Filmens prisvindende instruktør, Gus Van Sant, har sneget et kamera med på en rundtur på en skole lignende Colombine High, som i øjenhøjdens perspektiv følger en række elever rundt på skoles monotone labyrintgange, i klasselokaler, på boldbanen og alle vegne på må og få. Han når ind på livet af den fnisende pigeklub, den eftertragtede sportsfyr og den mobbede pigenørd plus en r...

08/01-06Rå og smuk.
Synes virkelig det er en fantastisk film. Selvom replikkerne er få er man bundet til skærmen fra første scene. Synes faktisk det at kameraet er så stor en fortæller giver filmen en helt fantastisk vinkel.
Når man først har fanget tidsforholdene er det fantastisk at se de samme scener igen og igen fra en ny vinkel.
Historien er virkelig skræmmende, og måden den er fortalt på gør det endnu mere tragisk at det kan ske på en High School hvor dagen forløber som alle andre med mobning, kærlighed, kliker og fælles passioner.
Læn dig tilbage i stolen og nyd filmen. Den er alle minutterne værd. Som Gus Van Sant altid er.

20/11-05Ufattelig kedelig. 1
Anonym
Hvis dette er såkaldt kunst, så stik mig det værste af det modsatte. Ulidelig, kedelig og ugidelig at kommentere yderligere.

17/11-05De dræbende trivialiteter 3
Jeg så mange ligheder i Gus Van Sants poetiske billedfortælling med Koreeda Hirokazus film, og til dels også Tsai Ming-Liangs film. Her taler kameraet i stedet for personerne. Og fordi personerne der optræder i filmen for det meste er stille (eller fordi deres snak ikke har nogen nævneværdig betydning for plottet), så virker personerne realistiske, komplekse og interessante. Filmen er lavet på baggrund af Columbine episoden, hvor to unge high school studerende, der følte, at de ingen plads havde i samfundet, kynisk og koldt skød deres medstuderende ned. Fuldkommen blottet for medmenneskelighed, og en handling der signalerer fuldkommen desperation.

Filmen giver ingen enkle svar på denne begivenhed. Den genopfører drabene og giver os ny forståelse af det moderne liv for unge i vores ti...Fakta

Medvirkende
Alex Alex Frost
Eric Eric Deulen
John McFarland John Robinson
Elias Elias McConnell
Jordan Jordan Taylor
Carrie Carrie Finklea
Nicole Nicole George
Brittany Brittany Mountain
Acadia Alicia Miles
Michelle Kristen Hicks
Bag kameraet
Instruktion Gus Van Sant
Produktion Dany Wolf
Manuskript Gus Van Sant
Fotografi Harris Savides
Klip Gus Van Sant
Musik Ludwig van Beethoven
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 23.07.2004
Dvd 13.06.2005
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2003
Spilletid 81 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 6.546
Selskab HBO Films
Biodistributør Camera Film
Priser Cannes 2003, De Gyldne Palmer
Cannes 2003, Bedste instruktion

Se også...