Ray

Kort efter sin brors død bliver 7-årige Ray blind. Født i fattige Georgia er fremtidsudsigterne ikke de bedste, men Ray har et ualmindeligt talent for musik. Takket være jernvilje og en stærk mor, lykkes det ham at overvinde sit handikap og blive en af soul/rock-musikkens største pianister. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama
Instruktør Taylor Hackford
Medvirkende Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington, Julian Bond
Spilletid 152 min.
Biopremiere 18.02.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Musikalsk swinger 'Ray' som død og kritte, og et bedre testamente kunne manden, de kaldte The Genius, ikke have ønsket sig."

Berlingske
"...heldigvis langt mindre klichépræget, end den kunne have været, og i Taylor Hackfords energiske og virkningsfulde instruktion folder filmen sig flot ud som en både magtfuld og nuanceret skæbneberetning..."

Jyllands-Posten
"...en flot hyldest til en af det 20. århundredes helt centrale personligheder i amerikansk musik..."

Weekendavisen
"Selvom filmen ikke helt besidder den soul, som Ray repræsenterede, så er den spændende og fascinerende."

Ekstra Bladet
"...får det meste med og tegner bestemt ikke noget helgenbillede."

B.T.
"...zigzager uden om enhver form for oplagt snotsentimentalitet, men samtidig alligevel er så rørende, at selv den mest følelsesforstokkede rocker H.A.'er må fælde en tåre."

Filmland
"...Ray Charles' liv er fascinerende stof, fuld af drama og pulserende musik."

Cinemazone
"Ray er generelt en velspillet film, men Foxx' prisbelønnede præstation er i særklasse..."

Brugere

30/12-07Et liv i dur og mol
Det ér en effektivt filmisk formel at benytte filmmediet til at portrættere en kendt personligheds liv. Det ér en langt mere indbydende anretning at få serveret en veludseende, velspillet og velfortalt portrætfilm, måske endda med tidens mest attraktive skuespillernavne øverst på plakaten, frem for at få stukket en tung og tidskrævende bog i hånden. På 2-3 timer lader filmmediet os komme rundt om næsten hvilken som helst af verdenshistoriens mange betydningsfulde personligheder - og hvorfor burde vi dog vælge andet?

Flere af disse markante skikkelser har allerede været en tur igennem filmsystemet - Mozart, Napolen, Columbus, Hitler... - og heller ikke musiklegenden Ray Charles har kunnet se sig snydt. ”Ray” hedder filmen således om den oplevelsesrige musiker, der både skrev, sang og s...

22/07-07Foxx' gyldne rolle
Jamie Foxx er Ray Charles i denne biopic. Og han ER virkelig Ray Charles - en fantastisk spillet rolle, hvor han rammer sangerens karakteristiske mimik og kropssprog, og hvor man fx også kan høre, at hans stemme udvikler sig, efterhånden som Charles bliver ældre. Alene for den oplevelse er "Ray" seværdig, og den gav som bekendt Foxx en velfortjent Oscar.

Derudover er det en interessant film, fordi den tydeligvis betragter sin hovedperson som en helt, men ikke lægger fingrene imellem i skildringen af ham. Ray Charles fremstår som et på mange måder dumt svin - han er afhængig af heroin og pisser på kone, børn og ikke mindst de venner og støtter, som han bare dumper, når han ikke længere har brug for dem.

Det er desværre også heromkring, at filmen undervejs mister sin røde tråd, for d...

29/04-06good old
Ray er en skuespillerfilm....Den tilhører ene og alene Jamie Foxx og han gør det fremragende..Historien er som den slags nu er, god at filmatisere.En fattig dreng der drømmer om storhed og opnår det i sit voksenliv...The american dream.
Det er altid interessant og der er som man næsten kunne forvente den sædvanlige nedtur med stoffer og problemer i ægteskabet.

Man har set det før, men det gør ikke så meget for det er spændende og skuespillet er helt i top!Med Ray går man ikke helt galt i byen hvis man vil underholdes og samtidig få et indblik i en stor musikers liv...Er man fan giver det selvfølgelig en ekstra dimension, men det er langt fra et krav!

30/03-06What'd I Say
Kort efter sin brors tragiske død, bliver drengen Ray blind. Men med et musikalsk talent kæmper han sig op fra fattigdommen og bliver til den store musiklegende Ray Charles (Foxx).

Instruktør Hackford er en lettere gådefuld filmskaber, der sjældent gør det store væsen af sig, men alligevel har en række særdeles glimrende film på sit cv. Tag film som ”An Officer And A Gentleman” eller ”Dolores Claiborne” for at nævne et par stykker. At han står bag en film om Ray Charles er så mindre gådefuldt, for Hackford har igennem sin karriere skabt indtil flere værker der bevæger sig over i eller beskæftiger sig med musikkens verden, som for eksempel ”The Idolmaker” og dokumentarfilmen ”Chuck Berry Hail! Hail! Rock ’n’ Roll”.

Som film er ”Ray” intet mesterværk, men den er til gengæld en virk...

27/01-06"filmatiseringen af bogen"
Eftersom jeg kender og elsker Ray Charles musik ganske godt, havde jeg lidt fornemmelsen af se "filmatiseringen af bogen".
Og resultatet er bestemt hæderligt, men i de situationer sidder man jo ofte tilbage med lidt frustrerede følelser af, hvorfor dette er medtaget og dette ikke er - samt de kunstneriske friheder i historiens navn, der tages. Fx da Hit the road Jack skrives ind i historien som et opgør mellem Margie og Ray. Det er vist fri fantasi og giver den scene et forlorent konstrueret skær.
En jævn, god biografi, der dog irriterede mig, når Jamie skulle forsøge sig med at lyde og spille som Ray - straks forsvandt magien, og det var lidt svært at forstå omgivelsernes fascination.

08/11-05Fantastisk film...
Anonym
Sjældent har jeg set så fremragende skuespilpræstation, som fra Jamie Foxx i denne film. Han gør det simpelthen så fantastisk, at man næsten føler, at det er Ray Charles, som medvirker.

Historien må siges at være et kapitel for sig. Uden noget egentlig kendskab til manden, andet end hvad jeg har set et par gange på TV, så føler jeg virkelig at jeg er blevet en hel del klogere, efter at have set filmen. Fantastisk film!

03/07-05den evige outsider
Lettere konventionel, men fyldestgørende, yderst medrivende og fascinerende biografisk skildring over den nu afdøde Ray Charles, en musikalsk legende og banebrydende geni. Dette har været et drømmeprojekt for instruktøren Taylor Hackford i flere år (han kæmpede en hård kamp for at erhverve sig finansiering), og man kan da kun respektere denne herre for hans indsats og engagement. Hackford har altid været konsekvent i hans kvalitative film og er ligeså en brillant underholder. Ray må dog siges, at være en af hans bedste værker, og oscarnomineringen for bedste instruktion var fuldt ud berettiget.

Ray var en af sidste års mest omtalte film, og dette skyldes ikke mindst den tidligere komiker Jamie Foxx’s eminente præstation som den højt statuerede musiker af stærk betydning. Man føler han...

10/04-05Helt vildt!
Anonym
Den er fantastisk!
Jamie Foxx spiller kanont og hele Ray Charles historie er virkelig spænende...
Man behøver absolut ikk at være fan for at se den!
Jeg vidste nærmest ik hvem han var!

20/03-05Lydparadis
Anonym
Fantastisk film. Musik og billeder er godt sammensat og det er godt skuespil. Tilsidst bliver filmen måske lidt for typisk amerikansk, men det virker alligevel OK i denne sammenhæng. Hvis du godt kan lide forskellige former for Jazz variationer er de absolut en film, der er værd at se!

28/02-05Emil! 1
Nu har du givet alle de oscar nominerede film 4 stjerner, (sikkert ubevidst) mener du så, at alle er ligeværdige?? Nu har jeg ikke set nogen af dem, men hvad for nogle af dem vil du helst anbefale? Umiddelbart er jeg mest til Million Dollar Baby.Fakta

Medvirkende
Ray Charles Jamie Foxx
Margie Hendrix Regina King
Della Charles Kerry Washington
Sig selv Julian Bond
Ahmet Ertegun Curtis Armstrong
Marlene Andres Denise Dowse
Mary Ann Fisher Aunjanue Ellis
Tom Dowd Rick Gomez
Lowell Fulsom Chris Thomas King
Quincy Jones Larenz Tate
Bag kameraet
Instruktion Taylor Hackford
Produktion Howard Baldwin, Stuart Benjamin, Taylor Hackford
Manuskript Taylor Hackford, James L. White
Fotografi Pawel Edelman
Klip Paul Hirsch
Scenografi Stephen Altman
Musik Craig Armstrong, Ray Charles
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 18.02.2005
Dvd 15.06.2005
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2004
Spilletid 152 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 35.948
Selskab Unchain My Heart Louisiana, Crusader Entertainment, Anvil Films, Baldwin Entertainment, Bristol Bay Entertainment
Biodistributør United International Pictures
Priser Oscar 2005, Bedste mandlige hovedrolle
Golden Globes 2005, Bedste mandlige hovedrolle (komedie)

Se også...