Kejserens nye flip (The Emperor's New Groove)

Kejser Kuzco, fra et unavngivet præcolumbiansk dynasti, er en funky, men despotisk fætter. Hele sit liv har han kun haft én kærlighed - sig selv, men en dag får hans rådgiver, Yzma, nok. Hun er netop blevet fyret og vil have hævn over Kusco. Blodhævn. Desværre slår attentatet fejl, og Kuzco forvandles til en lama. Sammen med bjergbonden Pacha gennemgår han nu alverdens kvaler for at genfinde sit gamle, funky jeg. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Familiefilm, Komedie
Instruktør Mark Dindal
Medvirkende Mads Vangsø, Lisbet Dahl, Peter Aude, Jørgen Brorsen
Spilletid 77 min.
Biopremiere 09.02.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lisbet Dahl

Lisbet Dahl er en af Danmarks grand old ladies indenfor underholdning. Hun debuterede på film i "Pigen og drømmeslottet" (1974) og har igennem de sidste årtier været med i mange, forskelligartede film såsom folkekomedien "Familien Gyldenkål" (1975), farcen ”Julefrokosten” (1976) og dramaet "De Uanstændige" (1983). Desuden er det b...

Anmeldere

Scope
Knald på Kuzco

"Kejserens nye flip" er en sjov film med fantastiske visuelle indfald, men meningen fortaber sig i biografmørket

Årets første Disney-film er en mærkelig oplevelse. Meget naturligt har den i Disney-sammenhæng debuterende instruktør, Mark Dindal, med "Kejserens nye flip" forsøgt at bryde med den skabelon, som man så godt som altid ser benyttet i film fra dette firma. Vel er der sang og musik (skrevet af Sting), men det holdes på et minimum. Historien om den store kærlighed eller det ubrydelige venskab skal man også lede længe efter. Faktisk er hovedpersonen ikke engang specielt sympatisk endsige heltemodig. Humoren er ikke rund og godmodig, men absurd, actionpræget og ofte med referencer til filmmediet selv. Faktisk ligner den langt mere noget fra et andet studie som for eksempel Warner Brothers, hvor man i årevis har haft et helt andet kærligt forhold til tegnefilm af denne art.

Masser humor, nul poesi
"Kejserens nye flip" sprudler af fantastiske visuelle indfald og et vildt billedsprog, en sjov og moderne dialog - måske lige på grænsen til det irriterende - og en absurd humor. Der er meget at se på og le ad i de 77 minutter filmen varer. Desværre mangler filmen noget helt essentielt: en god historie. Fortællingen om den smarte, selvfede og egoistiske kejser Kuzco fra en navnløs præcolumbiansk kultur, der på grund af en fyret rådgivers hævntørst forvandles til en lama, må på synopsplanet have fyldt mindre end kolofonen i en gennemsnitlig pixibog. Handlingen er ingenting i sig selv, men fungerer blot som en affyringsrampe for de løjer og gags, der alligevel gør filmen seværdig. Ligeledes er "Kejserens nye flip" klinisk renset for logik og poesi.

Vangsø vinder ved nærmere bekendtskab
I rollen som Kejser Kuzcos danske stemme er "Big Brother"-aktuelle Mads Vangsø til at begynde med rasende irriterende med sin sprøde drengerøst og notorisk dårlige diktion. Men som filmen skrider frem, sker der det forunderlige, at Vangsøs fortræffelige timing i flere og flere scener tager stikket hjem. Oh, hvilke sarkasmer. Sjovt nok følger dette fænomen Kuzcos udvikling fra umenneske til menneske (på flere planer), og resultatet bliver, at man kommer til at holde af såvel Kuzco som Vangsø. I hvert fald lidt.

"Kejserens nye flip" er imidlertid nok et nummer i rækken af Disney-film, som er hurtigt glemt. Det er tomme kalorier serveret i en sjov og funky indpakning. Man mores i mørket og har glemt den igen, før chokofantposen har ramt bunden af papirkurven.

Brugere

07/07-05Disneys nye klæder
“The Emperor's New Groove” er en Disney tegnefilm, der ikke tager sig selv alvorligt på nogen måde. Det er en cartoon af god kvalitet, der skal underholde i halvanden time, og den bilder aldrig sig selv ind, at den skal andet end at efterlade publikum med et smil på læben. Og det har den succes med.

Incakejser Kuzco (David Spade) er en egoistisk, selvoptaget, forkælet nar, der forvandles til en lama af sin rådgiver, den grusomme divaheks Yzma (Eartha Kitt). Yzma sender derefter sin spade af en håndlanger Kronk (Patrick Warburton) til at sl¨å lama Kuzco ihjel, men Kronk er for godhjertet en tumpe til at slå ham ihjel, så han sender ham på bonden Pachas (John Goodman) vogn ud i bjergene. Pacha har lige fået at vide at kejseren vil destruere hans hjem for at bygge et sommerpalads, så ha...

14/04-05Kejserens Gamle Humør
Sjov. Men ikke sjov nok. Men indholder desværre også lidt trælse scener ind i mellem, med enkelte gange kikset humor. Den starter lidt gabende, men bliver totalt underholdende i dens midte. Slutningen er heller ikke noget at råbe hurra for... Men ikke dårligt. Sort set og i alt får den 4 stjerner fra mig.

25/12-04Noget af det sjoveste længe...
Anonym
En klart god disney-komedie som VIRKELIG har ramt en god form for humor! Jeg glædede mig næsten hele filmen igennem...Dog lidt for træls slutning..!

02/11-04underlig men skæg!
Anonym
okay en hurtig kop kaffe men så bær ham ud af byen og gør det af med ham!!!!!!!!

29/02-04Flip
Anonym
Go film! især Kronk til sidst med sin lille spejderhær og kampen om den lille flaske.
Så jeg siger bare, go film!

04/11-02Halvanden humørtime
Anonym
Dette er ubestridt den sjoveste Disney film til dato. Filmen er simpethen spækket med tæskesjove scener, der tåler et gensyn igen og igen (faktisk er den endnu sjovere ved andet gensyn). Desuden præsenteres vi for filmhistoriens nok sjoveste skurk. Men, for Guds skyld, se den med de originale stemmer. David Spade og Eartha Kitt er perfekt castede.

25/05-02Groovy
Anonym
Lille, morsom og særdeles uhøjtidelig (ja, næsten uambitiøs) tegnefilm fra Disney. Lidt kedelig i starten, men ellers en fornøjelig affære i et passende tempo, med flere Tex Avery inspireret indfald.

29/01-02Total flippet
Anonym
Disney har med denne film bevist at de stadig kan lave tegnefilm der er fyldt med humor. Handlingen er ligetil. Den er meget forudsigelig, meget simpel og med tydelig markering af det gode og det onde. Og tegnekunsten er flot, men ikke noget ud over det sædvanlig.
Men det som gør at denne film alligevel rammer lige ind i hjertet er, at den er fyldt med overfed humor så man nærmest får mavekrampe. David Spade (Kuzco), John Goodman (Pacha), Eartha Kitt (Yzma) samt Patrick Warburton (Kronk)passer så godt til rollerne at figurerne oser af personlighed.

Fakta

Medvirkende
Kuzco (stemme) Mads Vangsø
Yzma (stemme) Lisbet Dahl
Pacha (stemme) Peter Aude
Kronk (stemme) Jørgen Brorsen
Chicha (stemme) Sofie Gråbøl
Chaca (stemme) Rebekka Thomsen
Tipo (stemme) Andreas Jessen
Servitrice (stemme) Ulla Jessen
Bag kameraet
Instruktion Mark Dindal
Produktion Randy Fullmer
Manuskript Roger Allers, Mark Dindal, Matthew Jacobs
Klip Tom Finan, Pam Ziegenhagen
Scenografi Paul A. Felix
Musik Sting
Genrer og relationer
Genre Familiefilm, Komedie
Undergenre Animation
Nøgleord Disneyfilm
Premieredatoer
Biograf 09.02.2001
Dvd 21.11.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Dansk
Produktionsår 2000
Spilletid 77 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 245.096
Selskab Walt Disney Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...