Vintergæsten (The Winter Guest)

Frances kan ikke komme sig over tabet af sin mand. Hendes emsige mor kommer uanmeldt på besøg for at live sin datter op, men det er ikke nemt og samtidig forelsker Frances søn sig i den vilde pige Nita. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama
Instruktør Alan Rickman
Medvirkende Emma Thompson, Phyllida Law, Gary Hollywood, Arlene Cockburn
Spilletid 105 min.
Biopremiere 30.01.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Emma Thompson

Ingen kan udtrykke bekymring og indignation som Emma Thompson. Skuespillerdatteren med de strålende øjne opnåede i løbet af halvfemserne en førende position indenfor sit fag i Storbritannien. Hun begyndte karrieren som en del af den legendariske 'Footlights Group' og medvirkede efterfølgende i en række tv-satirer. I tv-dramaserien 'I krig og ...

Anmeldere

Scope
Teaterstykket, der skulle være blevet på scenen

Hvad stiller man op med en film, der gerne vil skildre et mor/datter-forholds små forskydninger, så det rører os ude i salen, gerne vil være dyb og vedkommende, gerne vil sige nogle kloge ting om livet, døden og kærligheden? Hvad stiller man op med "Vinter Gæsten", når det ikke lykkes den at gøre noget af det, den så gerne vil?
Man ser den ikke.

7 gode grunde til ikke at se Vinter Gæsten:

1. Den er noget så godt og gammeldaws som entydigt dårlig.

2. Man kan diskutere, om det overhovedet er en film, skuespilleren Alan Rickman her instruktør-debuterer med. Det er snarere et deprimerende stykke billedteater, hvor alting drejer sig om ordene, og billederne har til opgave at akkompagnere de tungtlæssede udsagn på nydelig og intetsigende vis.

3. Som fortælling om et nedkølet mor/datter- forhold, der langsomt tøer op, er "Vinter Gæsten" fuldstændig spulet for drive og overskud. Hvis man har tilbøjeligheder i retning af høflighed, kunne man måske finde på at sige: Det er en lille stilfærdig og tilbageholdt historie. Det, man dermed ikke siger, er sandheden om den så godt som fraværende historie: At den er fortalt af en ynkelig snegl, og at den skrider frem i samme tempo som istidens snemasser forlod Danmark.

4. Alan Rickman er ikke nogen karismatisk instruktør, ja, han formår ligefrem at få Emma Thompson i rollen som kvinden, der ikke kan komme sig over tabet af sin mand, til at virke temmelig uvedkommende. Det er i det hele taget "filmens" problem, at den ikke for alvor giver los for de store følelser, men i stedet vil snakke sig frem. Hvad betyder det for tilskuerne? Det betyder, at man virkelig skal anstrenge sig, eller være en helgen med et hjerte på størrelse med et cirkustelt, for at kunne leve sig ind i noget af det, der udspiller sig på celluloiden.

5. Er "filmens" mor/datter-tema tamt fortalt på en forkølet hattedameagtig måde, så er de tre sidehistorier direkte grinagtige i deres klodsethed. De bliver simpelthen bare dårligere og dårligere, som tiden snegler sig frem. En af dem "handler" om to 11-12 årige knægte, der pjækker fra skolen og sidder ved stranden og snakker om livet. Sjældent har man hørt så gammelkloge udtalelser fra så uskyldige væsener. Man burde klage til Børneværnet. Det er jo åbenbart for enhver, at Alan Rickman simpelthen er inde i de stakkels væsener! Det er ikke bare tåkrummende, det er også utroværdigt. Det er givetvis spiseligt i teaterverdenen, at børn låner stemmer fra voksne og taler som bøger, men i filmens univers kræves mere realistisk finfølelse.

6. Og hvad den "film" kan gøre ved et uspoleret øre! Man gyser ved tanken. "Vinter gæsten" er et skoleeksempel på, hvilke ulykker der følger af at overføre et teaterstykke til film. Den dialog, der måske virkede på de skrå brædder, sættes i filmen på helt andre prøver. Der går menneskene rundt mellem husene og taler som vi selv gør. Eller det regner vi da for det meste med. Sådan er det ikke med "Vinter gæsten". Her er man optaget af at holde lange sigende teaterpauser, når man ikke siger kloge, opbyggelige ting.
Her sidder man ved bålet og ser på sine fingre medens man med dirrende stemme siger: "Tiden iler fra mig". Det kan ikke betale sig at komme med flere eksempler på den til tider fornærmende ynkelige dialog. Det kan i det hele taget ikke betale sig at sige mere om "Vinter gæsten".

7. Og kom nu ikke bagefter og sig, at du ikke var advaret!

Brugere

08/11-05God varm film
Anonym
Jeg kan kun nikke genkendende til hvad andre brugere har skrevet her. Denne film er så flot og varm, at den fortjener mere end hvad anmelderen har givet den. Jeg indrømmer at hvis man ikke følger med og er til sådanne 'langsomme' film er den intet værd, men lad dog være med at give 7 grunde til ikke at se den!

Vi har selvfølgelig hver vores mening!

For mig er filmen en dejlig påmindelse om hvordan livet kan være. Ungdommen og det ældre liv - og det midt i mellem!

HUSK at se efter Rickmans 'camoe'!!!

26/11-03Dejlig film!
Anonym
Jeg har set Vintergæsten 5 gange og jeg synes bare at den bliver bedre og bedre for hver gang jeg ser den. Jeg er 27 år gammel og deler de to pigers synspunkt; en rigtig god og meget smuk film! Derfor tvivler jeg på at anmelderen overhovedet har set filmen for Alan Rickman har virkelig lagt et fremragende stykke arbejde i den film. Den bliver ikke dårligere af at Emma Thompson er en suveræn skuespillerinde!

22/08-03Genialt mesterværk!
Anonym
I har lov til at have jeres mening, MEEEEN er det et et barn der har skrevet den anmeldelse??? Kan I ikke finde ud af at anmelde en voksen film???????? Alan Rickman har faktisk vundet tre priser for bedste instruktør på den film!!

08/06-03smuk og gribende
Anonym
da jeg var inde og se star wars episode kededet jeg totalt. alle de slåskampe er røv sygt. vinter gæsten er bare sååååå smuk. også skal man bruge hovedet, som små snottede filmandmeldere har svært ved...
også er der go engelsk humor i.
jeg er 14 år og forstår hvad den går ud, mens små andmeldere, fuldvoksne, ikke gør... mærkeligt...
bare indrøm det- alan rickman er genial................ p.s han spiller totalt godt i rasputin, seeee deeen......

Fakta

Medvirkende
Frances Emma Thompson
Elspeth Phyllida Law
Alex Gary Hollywood
Nita Arlene Cockburn
Lily Sheila Reid
Chloe Sandra Voe
Sam Douglas Murphy
Tom Sean Biggerstaff
Minister Tom Watson
Mand på gaden Alan Rickman
Bag kameraet
Instruktion Alan Rickman
Produktion Steve Clark-Hall, Ken Lipper, Edward R. Pressman
Manuskript Sharman MacDonald, Alan Rickman
Fotografi Seamus McGarvey
Klip Scott Thomas
Scenografi Robin Cameron Don
Musik Michael Kamen
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 30.01.1998
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1997
Spilletid 105 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 2.934
Selskab Channel Four Films
Biodistributør Scanbox

Se også...