Gadjo Dilo - Den Fremmede (Gadjo Dilo)

Unge Stéohane (Romain Duris) tager til Rumænien, dels for at opspore den mystiske sangerinde Nora Luca, som faderen på sit dødsleje konstant lyttede til, og dels for at lære sigøjnernes sprog, Romani. Det kommer der en betagende rejse ud af, som ingen af de implicerede helt havde forudset. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama, Komedie
Instruktør Tony Gatlif
Medvirkende Romain Duris, Rona Hartner, Izidor Serban, Ovidiu Balan
Spilletid 100 min.
Biopremiere 01.04.1999
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Sigøjnerbesættelse

Instruktøren Tony Gatlif er mere end fascineret af sigøjnere. Det er der kommet en sigøjnertrilogi ud af med filmene "Les Princes" og "Latcho Drom" og nu "Gadjo Dilo"

I det vinterkolde Rumænien bevæger en ung mand sig langsomt frem til fods af de dårlige veje. Det er Stéphane (Romain Duris), der er på jagt efter sigøjnersangerinden Nora Luca. Hun har lagt lidelsesord og stemme til de sange, som Stéphanes far konstant lyttede til på sit dødsleje. Ved en tilfældighed støder han ind i Isidor (Izidor Serban), en gammel mand, der netop har fået sin søn puttet i spjældet. Med en flaske hjemmebrændt i hånden og godt pløret, skriger Isidor sin armod ud, og selvom Stéphane ikke fostår mange af Isidors ord, bliver Isodor og Stéphane venner. De to slæber sig godt berusede hjem til Isidors lille sigøjnerlandsby. Dagen efter modtages Stéphane med kølig nysgerrighed af landsbyens beboere: Hvem er denne Gadjo Dilo (der betyder den fremmede) med de lasede sko og det viltre hår? En forbandelse? Efter en noget forbeholden modtagelse, bliver Stéphane dog optaget i det lille samfund. Kort tid efter forelsker han sig han sig i outsideren Sabina (Rona Hartner). Hun snakker lidt fransk, og så starter eventyret med et dels at finde Nora Luca og dels at kortlægge den fascinerende sigøjnerkulturs musikalske bagland.

Flamboyant folk
Hvis ikke instruktøren Tony Gatlif var så langt inde i sigøjner kulturen, som tilfældet er, kunne "Gadjo Dilo" meget hurtigt blive en træg oplevelse til en alt for lille og specialiseret målgruppe. Først virker det flamboyant forfulgte folk nemlig som en forsamling råbende, flæbende og alt for følsomme mennesker, der overspillede bare den mindste følelese. Men som filmen skrider frem, præsenteres man for en farverig og hjertelig minoritet, der har årtusindgamle traditioner helt uden sammenligning. Tony Gatlifs kamera er kreativt påtrængende hele filmen igennem. Nu kunne det lyde som om at Gatlif er ukritisk i støvet og ensidig i sin skildring af sigøjnerne, men det er han ikke. Han perspektiverer heldigtvis også med nogle af sigøjnernes knap så heldiger sider.
"Gadjo Dilo" bevarer hele vejen igennem filmen en skøn og autentisk stemning, der grundet den gribende historie, aldrig kammer helt over. Romain Duris spiller Stéphane, og ham så man sidst i "Dobermann", hvor han med ulækre rådne tænder tørrer sig bagi med det velansete filmtidskrift Cahiers Du Cinema. Rumæneren Rona Hartner i rollen som Sabina er præcis så naturlig og gestikulerende som rollen kræver, og udover at spille, har hun også sunget flere af filmens numre. "Gadjo Dilo" er en dejlig befriende rejse til sigøjnernes land - et hyggeligt besøg hos et folk, der lever og lider med og uden malurt - nøjagtig som resten af verdens mennesker.

Fakta

Medvirkende
Stéphane Romain Duris
Sabina Rona Hartner
Isidor Izidor Serban
Sami Ovidiu Balan
Angela Angela Serban
Aurica Aurica Ursan
Vasile Vasile Serban
Ioan Ioan Serban
Gheorge Gheorge Gherebenec
Dumitru Dan Astileanu
Bag kameraet
Instruktion Tony Gatlif
Produktion Guy Marignane
Manuskript Tony Gatlif
Fotografi Eric Guichard
Klip Monique Dartonne
Musik Tony Gatlif
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 01.04.1999
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 1997
Spilletid 100 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 4.233
Selskab Le Studio Canal+
Biodistributør Camera Film

Se også...