Nurse Betty

Betty arbejder som servitrice i Kansas City, men drømmer om at uddanne sig til sygeplejerske. Da hendes mand bliver myrdet, forstiller hun sig, at hun har været forlovet med lægen fra hendes ynglings soap-opera. Hun drager af sted til det filmede hospital for at få fat i lægen, uvidende om at hendes mands mordere følger efter. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama, Komedie
Instruktør Neil LaBute
Medvirkende Morgan Freeman, Renée Zellweger, Chris Rock, Greg Kinnear
Spilletid 110 min.
Biopremiere 27.10.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renée Zellweger

Med en schweizisk far, en norsk mor og en opvækst i Houston, Texas må Renée Kathleen Zellweger siges at have en meget kosmopolitisk baggrund. Hendes store gennembrud kom med rollen som Tom Cruise’ love interest i kassesuccesen 'Jerry Maguire' (1996). Renée havde ikke travlt med at komme til Hollywood efter endt studie i engelsk og journ...

Anmeldere

Scope
Nurse Nuttet

Det er de små poetiske øjeblikke, der hæver Nurse Betty over den ligegyldige kærlighedskomedie

Problematikken er mere relevant end som så i Neil LaBute´s kærlighedskomedie, Nurse Betty. Den unge servitrice Betty lever et kedsommeligt liv, hvor hendes mand er hende utro med sekretæren, og eneste højdepunkt er de ugentlige afsnit af soap-operaen "A Reason to love". Når serien kører over skærmen næres Bettys drøm om at uddanne sig til sygeplejerske, helst i samarbejde med hendes fiktive læge-helt Dr. Ravell (Greg Kinnear). Sådan er der jo nok mange, der prøver at flygte fra en frustrerende eller livløs hverdag, og derfor er idéen bag Nurse Betty slet ikke så dum.

Men Bettys liv skal "heldigvis" ikke forblive lige så forudsigeligt som mangt en soap. En aften myrdes hendes mand Del for øjnene af hende og chokket sætter Bettys virkelighedssans på stand by. Hun tror simpelthen, at hun for år tilbage var forlovet med Dr. David Ravell, og allerede dagen efter mordet på Del pakker hun sine ting og drager af sted til Los Angeles for at finde ham på det fiktive hospital. Hun kører af sted i sin mands bil, uvidende om at bagagerummet er fyldt med narko, og at Dels mordere er lige i hælene.

Kærlighedshallucination
Bag den klassiske forfølgelseshistorie og tilhørsforholdet til den lige så klassiske kærlighedskomedie har instruktøren forsøgt at krydre med et par små spidsfindigheder. Parallelt med Bettys kærlighedshallucination bliver forbryderparret Wesley (Chris Rock) og Charlie (Morgan Freeman) begge forblændet i mere ned almindelig forstand. For eksempel bliver Charlie, som jagten på Betty skrider frem, mere og mere forelsket i hende og i en skøn scene fra Grand Canyon, ser vi ham i øm kinddans med...ja, ingen.

Det er altså for hvermand forundt at rive sig med af fantasien, velvidende at Betty lider af den største psykose. Renée Zellweger er en god komisk skuespillerinde, der ud over at være ganske nuttet, både behersker og benytter flere udtryk end man kunne forvente i forhold til genren. Og med det prisbelønnede manuskript i baghånden får hun fint mod og medspil af Morgan Freeman og Greg Kinnear.

En lille pointe
Med udgangspunkt i filmens grundlæggende problematik, som finest skildres med Bettys møde med soap-operaens virkelige verden, bør man glæde sig over, at instruktøren Neil LaBute tør ytre sig kritisk over den underholdningsverden, han selv er en del af. Til en fest møder hun langt om længesin læge-helt, eller rettere skuespilleren George og hendes gensynsglæde og overbevisende viden om figurernes liv både skræmmer og fascinerer skuespilleren og holdet bag serien. Han tror, hun er en forhåbningsfuld og målrettet skuespiller på jagt efter en rolle i serien, og hun fatter ikke, hvorfor alle bliver ved med at kalde ham George, når nu han hedder David. Det er selvfølgelig Betty, det går ud over, for hun er indbegrebet af den sårbare, velvillige publikummer, en pointe der lægges vægt på med scenen, hvor Bettys psykose letter til fordel for den ydmygende situation, hun pludselig finder sig selv i. Nurse Betty er ikke den store kunst, men den er en fin lille komedie om at drømme og om at turde forfølge dem på godt og ondt.

Brugere

29/12-03:)
Anonym
Godt så! Er jeg den eneste, der var lykkelig, da Wesley endelig bliver skudt! Han var sgu ved at blive ret så irriterende af høre på!

Men, alt i alt, synes jeg det er en "sød" film, igen får man Renée Zellwegers mange ansigter at se.. for ikke at tale om sjove replikker:

"A friend once said, that if you could be anymore hansome, it would be a crime...
Its just a shame your such an asshoule!"
(Hehe, morer mig stadig..!)

28/12-03Aleksander
Anonym
Hvis du virkelig selv har skrevet dit indlæg, har du en stor fremtid foran dig. Tillykke.

Jeg er dog ikke enig i din kritik af filmen, men det er jo smag og behag. Håber du fik tid til at gense den her til aften.

25/12-03Nej Sandmand!
Anonym
Jeg er 12 år, men tusind tak for komplimentet!

15/12-03Nope x 2
Anonym
12 år ? Den hopper jeg sgu ikke på - ikke med det ordforråd!

"sine steder". Så er man mindst 30.

15/12-03Sandmand!
Anonym
Du er hermed slået ud af en 12 årige dreng

15/12-03Nope
Anonym
LaBute er en af de "nye" provoinstruktører. Hans teaterstykker spiller i London for dem der er trætte af klicheerne Cats og Evitas "fantastiske opsætning".

LaButes pointe i denne smukt drejede tragikomedie er, at Nurse Betty ender sine dage i den fantasiverden, hun blev kastet ind i ved mandens død.

Selv hendes afsluttende tur til Italien er en tro kopi af andres oplevelser.

Intet er autentisk for hende. Hun er fortabt.

13/12-03Zellweger igen, igen!
Anonym
Zellweger, Zellweger...
Jeg fandt tilfældigvis denne lille film på det lokale bibliotek, og tænkte at jeg lige måtte se den!
Jeg må indrømme at jeg blev en smule skuffet, da Zellweger vandt en Golden Globe for hendes præstation!
Det var ivertfald ikke en præstation, der skiller sig ud fra de øvrige roller hun har spillet!

Betty(Zellweger) er en naiv servitrice, der ligesom tusinde andre kvinder er forelsket i den store charmør Dr. Ravell fra tv-serien "A Reason to Love."
Betty er gift med den mandschauvinistiske bilsælger Del, der altid har en forretning i ærmet!
På Bettys fødselsdag kommer han hjem med to lejemordere, han brutalt myrdes af, alt imens Betty står og ser på!
Hun lever sig nu ind i sin helt egen drømmeverden, som Nurse Betty Fra tv-serien " A reason to love" og beg...


Fakta

Medvirkende
Charlie Morgan Freeman
Betty Sizemore Renée Zellweger
Wesley Chris Rock
George McCord Greg Kinnear
Del Sizemore Aaron Eckhart
Rosa Tia Texada
Roy Crispin Glover
Ballard Pruitt Taylor Vince
Lyla Branch Allison Janney
Bag kameraet
Instruktion Neil LaBute
Produktion Steve Golin, Gail Mutrux
Manuskript John C. Richards, James Flamberg
Fotografi Jean-Yves Escoffier
Klip Joel Plotch, Steven Weisberg
Scenografi Charles Breen
Musik Rolfe Kent
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 27.10.2000
Dvd 31.07.2001
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, USA
Produktionsår 2000
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 5.548
Selskab Propaganda Films, Abstrakt Film, Gramercy Pictures, Pacifica Film
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Cannes 2000, Bedste manuskript
Golden Globes 2001, Bedste kvindelige hovedrolle (komedie)

Se også...