Besat (The Exorcism of Emily Rose)

Emily Rose er 19 år, collegestuderende - og tilsyneladende hjemsøgt! Den katolske kirke tager affære, og får en præst til at udføre en djæveluddrivelse. Dette får dog det tragiske resultat, at den unge kvinde dør. Advokaten Erin Bruner indvilliger i at forsvare præsten, der anklages for at være medskyldig i Emilys død. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Gyser, Thriller
Instruktør Scott Derrickson
Medvirkende Jennifer Carpenter, Laura Linney, Tom Wilkinson, JR Bourne
Spilletid 119 min.
Biopremiere 11.11.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Berlingske
"...hverken et troværdigt retssagsdrama eller en gedigen gyser."

Jyllands-Posten
"Den ikke specielt opfindsomme gestaltning af uhyggen underminerer desværre den juridiske brydekamp mellem tro og rationalitet, som ellers er filmens stærkeste kort..."

Information
"...er en af de senere års mest begavede, amerikanske gyserfilm, og selv om den mod slutningen mister balancen og synes lige vel karikeret, så vil Derrickson gerne anfægte sit publikum, og alene det skal han have ros for."

Ekstra Bladet
"Desværre undervurderer den publikums intelligens... Men den har nogle gode pointer undervejs."

B.T.
"...resultatet er alt andet end ringe."

Cinemazone
"...filmen er i princippet ganske sømløst leveret, men kombinationen mellem det lidt stive juridiske drama og de voldsomme minder fra Emilys sidste dage bliver aldrig rigtig levende..."

Brugere

13/06-07Propagandistisk gyser 3
Interessant film. På overfladen en spøjs blanding af retssalsdrama og gyser med udgangspunkt i sagen mod en præst, som er anklaget for uagtsomt at have forvoldt en piges død. Nemlig titlens Emily Rose, som præsten bl.a. havde udført en eksorcisme på.

Konflikten er den klassiske mellem religion og rationalitet. Havde præsten ret i at handle efter sin - og pigens egen - formodning om, at hun var besat af dæmoner, eller burde han have fået hende på hospitalet, så hun ikke var død af sult? De to sider bliver stillet over for hinanden i forskellige klip, hvor man på den ene side ser besættelsen som virkelig, og på den anden side ser den rationelle forklaring: At pigen led af epilepsi og psykose. Det er afgjort en interessant problemstilling, lige meget hvilken side man holder med.

Men d...

14/03-07Elsker den!
Alt hvad jeg synes en god gyserfilm skal indeholde, er at finde i denne film.
Yndlings, Yndlings, Yndlings :)

05/09-06Troværdigheden Ofres Til Fordel For Gode Gys
Det er nok umuligt ikke at komme til at tænke på William Friedkin’s mesterlige 1973 gyser ”The Exorcist”, når man ser ”The Exorcism Of Emily Rose”. Men inspirationen er modsat førnævnte ikke hentet i William Peter Blatty’s roman, selv om den ikke kan sige sig fri for at minde lidt rigeligt på billedsiden sine steder om filmatiseringen af denne, men derimod i en virkelig sag fra 1976 der fandt sted i Tyskland, hvor en pige døde af sult efter en djævleuddrivelse. En sag som den tyske film ”Requiem” ligeledes bygger på.

Historien er egentlig ganske enkel. En præst (Wilkinson) har foretaget en djævleuddrivelse, en såkaldt eksorcisme og en pige (Carpenter) er død af følgerne. Han står nu anklaget for uagtsomt manddrab. I et moderne retssamfund kan der ikke være plads til middelalderlig ov...

22/08-06- Gode gys -
Med udgangspunkt i en sand begivenhed lykkedes det ”The Exorcism Of Emily Rose” at holde sin seer fast i sædet fra start til slut. Her har vi en film, der på vellykket vis kombinerer retsalsdrama og gedigne gys, da begge dele såre simpelt er udført godt.

Men det er den virkelighed, som filmen bygger på, der for alvor gør den interessant, og som skaber stor intensitet i filmens uhyggelige øjeblikke. Og hvor er det så i øvrig rart med en gyser, der rent faktisk ER uhyggelig, da dette i sandhed har været en mangelvare indenfor genren de sidste par år.

Gyserdelen, dvs. flashbacks’ene, akkompagneres desuden fint med en glimrende billedside, hvor instruktøren har formået at ramme en grum stemning uden at det bliver effektjageri.

Retssalsscenerne fungerer også godt, og selvom de måske ...

18/01-06LÆS!!
Anonym
Vil lige sige til alle jer der skriver herinde. Filmen er ikke baseret på en virkelig hendelse, men er INSPIRERET af en virkelig hændelse. Der er altså stor forskel. Synes selv at filmen var meget skræmmende....

04/01-06Forvent ikke en ny The Exorcist
Hvis du har set forfilmen og forventer en ny slagt af The Exorcist, vil du blive slemt skuffet. Desværre viser forfilmen kun alt det uhyggelige og ikke noget af retsagen. Forfilmen er misvisende. Selv syntes jeg filmen var spændende og dramatisk og den var slet ikke så dårlig som mange siger.

09/12-05Drama mere end gys. 1
Jeg var glad for at Emily Rose ikke forsøger at være en ny "Excorcist". I stedet er det en film, der udforsker muligheden om dæmon betsættelse i og med at fænomenet, på tværs af kultur og religion, rapporteres verden over.

Dialogen, som der er meget af, er velskrevet og skuspillerne gør det godt. Ind i mellem taber filmen lidt sit tempo, men jeg synes den kommer godt igen hver gang med tankevækkende stof.

Men man skal vide at der er tale om en et "courtroom drama" med kun få, men effektive gyser scener. Regner man med en ny The Excorcist, bliver man skuffet.

Som det er noteret andensteds på denne side, er filmen baseret på en virkelig hændelse.

28/11-05Både uhyggelig og skræmmende
Anonym
Jeg synes fan'me den var uhyggelig. Og filmen bygger på en virkelig historie, hvilket gør den langt mere skræmmende og tankevækkende end de fleste andre gyserfilm, som blot er udtryk for en eller anden tilfældig manuskript-forfatters frie fantasi. Ja, mere realistisk, og dermed bedre, end "Exorcisten".

14/11-05Eksorcisten om igen??? 1
Anonym
NEJ!!
Denne dæmon/krimi-film er alt andet end en gentagelse af Eksorcisten. Denne er klasser bedre end Eksorcisten. En hardcore gyserfan skal ikke forvente at blive skræmt fra vid og sans, men i kan roligt regne med at blive RET forskrækkede ind i mellem.

Jeg tror ikke på dæmpner, men filmen siger heller ikke at der findes dæmoner, men den stiller derimod det store spørgsmål: når vi skal dømme en person, er det så nødvendigt med fakta? Burde man istedet ikke spørge sig selv: er det MULIGT at der findes dæmoner?
Om der gør vil jeg ikke afsløre, men jeg kan sige at filmen bestemt er seværdig.

12/11-05Tæt på 1. klasse
Det skal først siges at denne film ikke er en gyser, men et retsdrama over en ret skræmmende histoie, der giver anledning til en del gys gennem filmen. Det er derfor ikke den bedste gyser jeg har set, men den er også baseret på en virkelig historie og er derfor skræmmende realistisk.
Kan klart anbefales, men tro ikke det er gys fra start til slut, der er længere passager uden gys, men som rent faktisk byder på en interessant handling.Fakta

Medvirkende
Emily Rose Jennifer Carpenter
Erin Bruner Laura Linney
Fader Moore Tom Wilkinson
Ray JR Bourne
Jason Joshua Close
Karl Gunderson Colm Feore
Advokat Aaron Douglas
Campbell Scott
Alice Katie Keating
Doktor Shohreh Aghdashloo
Jury formand Lorena Gale
Samuel Rose Andrew Wheeler
Maria Rose Marilyn Norry
Bag kameraet
Instruktion Scott Derrickson
Produktion Paul Harris Boardman, Beau Flynn, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Tripp Vinson
Manuskript Paul Harris Boardman, Scott Derrickson
Fotografi Tom Stern
Klip Jeff Betancourt
Scenografi David Brisbin
Musik Christopher Young
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Premieredatoer
Biograf 11.11.2005
Dvd 11.07.2006
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2005
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 19.158
Selskab Lakeshore Entertainment, Firm films
Biodistributør Nordisk Film

Se også...