Leoparden (Il Gattopardo)

Salina er prins på Sicilien i midten af 1800-tallet, og bliver noget bekymret, da tropper ankommer til øen for at forene Italien. Det bliver begyndelsen til enden for aristokratiet, der langsomt bukker under for nye tider og bliver afløst af det bedre borgerskab, også selvom Salina forsøger at kæmpe imod. © Scope

Produktionsår 1963
Genre Drama
Instruktør Luchino Visconti
Medvirkende Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Alain Delon, Paolo Stoppa
Spilletid 183 min.
Biopremiere 19.08.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...en historisk film, men den er i lige så høj grad en majestætisk historisk kanvas malet af en mester og en tidløs meditation over selve forgængelighedens væsen."

Berlingske
"...et pragtværk af ædel kaliber og med indlysende adkomst til enhver kanonisk liste over verdens ti bedste film."

Jyllands-Posten
"...handlingen udfoldes i sit eget rolige tempo med tid til kunstpauser og stemningsskift, som det er en fornøjelse at leve med i."

Weekendavisen
"Det er en meget stor oplevelse at gense Leoparden."

Information
"Som historisk tidsskildring og overdådigt udpenslet miljøbillede er Leoparden i en klasse helt for sig..."

Ekstra Bladet
"Det er en vaskeægte, gammeldags storfilm med alt, hvad det indebærer af kostumer, blændende skuespil, symbolik, maleriske billeder og storladen filmmusik."

Cinemazone
"Billedligt betagende og menneskeligt stærkt foruroligende formår den at samle essensen af en vigtig epoke i italiensk og europæisk samfundsliv..."

Brugere

09/10-11

18/03-06Jeg dumpede...
Anonym
Jeg indrømmer det - jeg var nødt til at gå i pausen...
Sandsynligvis overdådigt og imponerende og filmhistorisk ekstremt interessant - men hold da op, hvor jeg kedede mig - det var den mest kærkomne pause, jeg nogensinde har oplevet i en film.
Se den, hvis du har god tid..

07/12-05En overdådig film
Anonym
Fabelagtige kulisser. En utrolig detaljerigdom. Meget delicate billeder. Men også lidt kedelig. Filmen tøffer der ud af i langsomt tempo i samtlige 200 minutter. Selv krigs-scenerne er underligt slappe. Jeg ved godt at det ikke er nogen amerikansk actionfilm, og gudskelov for dét, men en lille smule spænding, nerve, og temposkift ville ikke have været af vejen.

23/10-05Leoparderne og hyænerne
Burt Lancaster giver en stor præstation som fyrsten af Salina i Sicilien i 1860'erne, hvor nye kræfter kæmper for at forandre tilstandene og samle et Italien. Fyrsten og hans familie udtrykker ikke noget håb om at stå imod disse forandringer. Tværtimod mener nevøen Pasconti, at forandringer er nødvendige for at tingene kan forblive, som de er. Pasconti tilslutter sig endda i starten de oprørske Garibaldier, der kæmper for et nyt Sicilien og Italien. Disse nye tider præger dog ikke familien eller fyrstens dagligdag i særlig høj grad. De er stadig yderst respekterede i lokalsamfundet, og fyrsten snører den nye magthaver om lillefingeren, da Pasconti forelsker sig i dennes gudesmukke datter (Cardinale), så faderen tildeler de to unge alt sit gods i medgift. Det er tydeligt, at fyrsten ser m...

15/10-05En smuk oplevelse
Anonym
Jeg synes, at Leoparden er en nydelse fra ende til anden og ikke et minut for lang.
Der er smukke billeder og fine scener - en rigtig klassiker!
Det er rart endelig at se en film, hvor action og handlingsmættethed ikke står i højsædet - men hvor smukke billeder og fine dialoger siger alt.

02/10-05En prøvelse i tålmodighed.
Anonym
Jeg nød at se denne film. Jeg vidste, at den var lang. Den var en øvelse i tålmodighed. Det var som at ligge på en græsplæne og kigge op på himlen uafbrudt i tre timer.

Der er mange flotte klip og mange chancer for at opfriske gloserne fra din sidste italien-rejse. At "zio" betyder onkel er du ikke i tvivl om efter 3 timer i selskab med Burt Lancaster.

Kan du se denne film uden at falde i søvn, blive stresset eller irriteret eller uden at sidde og kigge på uret eller sms'e, opfylder du de grundlæggende krav til at blive buddhistisk munk.

Denne gang var jeg forberedt og i fuld balance, da jeg forlod biografen. Da jeg i sin tid så Samsara, dumpede jeg tålmodighedsprøven med et brag.

04/09-05Gammel film
Anonym
.......der er mange \\\\\\\'gamle film man kan reprise, men jeg føler ikke denne film har nogen speciel rettighed - lad os få en film der rummer noget mere!!

02/09-05Enormt langtrukken
Anonym
Filmen kunne have været ok, hvis de havde cuttet alle de laaange scener væk, hvor der absolut intet sker udover at folk danser vals etc

3 timer var rigtig lang tid at kigge på en historisk italiensk film

29/08-05Gammel VIN'
Anonym
..........jo,jahh, ok men gab noget lang og hører mere til datidens 'store film, nej ikke noget for mig!

Fakta

Medvirkende
Don Fabrizio Salina Burt Lancaster
Angelica Sedara Claudia Cardinale
Tancredi Falconeri Alain Delon
Don Calogero Sedara Paolo Stoppa
Maria Stella Salina Rina Morelli
Francesco Paolo Pierre Clémenti
Concetta Lucilla Morlacchi
Cavriaghi Terence Hill
Pirrone Romolo Valli
Garibaldis general Giuliano Gemma
Bag kameraet
Instruktion Luchino Visconti
Produktion Goffredo Lombardo
Manuskript Giuseppe Tomasi Di Lampedusa, Suso Cecchi d'Amico, Pasquale Festa Campanile, Enrico Medioli, Massimo Franciosa, Luchino Visconti
Forlæg Giuseppe Tomasi Di Lampedusa
Fotografi Giuseppe Rotunno
Klip Mario Serandrei
Scenografi Mario Garbuglia
Musik Nino Rota
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 19.08.2005
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Italien
Produktionsår 1963
Spilletid 183 min.
Solgte billetter 45.226
Selskab Titanus
Biodistributør Øst for Paradis
Priser Cannes 1963, De Gyldne Palmer

Se også...