High tension (Haute tension)

Veninderne Alex og Marie tager på landet for at besøge Alex' forældre. Det er en skidt ide, for et morderisk bud møder op på trappestenen og begynder at myrde løs til højre og venstre. Heldigvis er Alex og Marie ikke almindelige offerlam men forsvarer sig bravt med alle tilgængelige midler. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Gyser
Instruktør Alexandre Aja
Medvirkende Cécile de France, Maïwenn Le Besco, Philippe Nahon, Franck Khalfoun
Spilletid 91 min.
Biopremiere
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brugere

10/05-09Anmeldelse af À l'intérieur (Inside)
I en tid, hvor Hollywoods opfattelse af et "gys" består af børnevenlige PG-13 flicks, så vend blikket mod de nye pionere indenfor gysergenren: Frankrig, nøjagtig som Japan var før dem.

Men hvor Japans film som Ringu og Ju-On-serien er blærede opvisninger i psykisk ubehag, vælger det franske at gå i en anden grøft og fokusere på de fysiske lidelser og blodsprøjt...Kort sagt: Gå efter struben.

Og det er lige hvad Inside gør. Ekstremt meget. Vi har nemlig her at gøre med den mest blodige, sygelige og modbydelige film jeg nogensinde har set.

Den ret så simple historie udfolder sig omkring højgravide Sarah, der har mistet sin mand i en trafikulykke, men det ufødte barn slipper uskadt. Dagen før hendes fødsel (juleaften) sætter hun sig for at være alene, men idyllen bliver brudt, da e...

27/07-07Faldknivens flirt
Selvom franske "Switchblade Romance" (også kaldet ”High Tension”) er vanvittig flot, æstetisk og stilfuld, er den utvivlsomt noget nær det ondeste, blodigste og bedste Slasher-filmgenren nogensinde har begået. Og af det at være er den en helt og aldeles fremragende bedrift.

Udgangspunktet er simpelt: Marie og Alex tager på besøg hos sidstnævntes forældre et godt stykke ude på bøhlandet og venter sig et ophold i ro og mag. De forventninger bliver dog relativt hurtig spoleret, da det langt hen efter mørkets fald ringer på døren. Det uventede besøg kulminerer brat i en brutal massakre, hvori den uvenlige gæst koldblodigt splitter mand, kone, hund og lillebror fra hinanden med en faldkniv og en jagtriffel, og tager Alex med på slæb i sit rustne folkevognsrugbrød. Imens har helskindede Mar...

21/02-07Nådeløs og Skræmmende
Denne franske produktion om to veninder (De France, Le Besco) der tager ud på landet, for at være et par dage hos den enes forældre, hvor en grusom begivenhed snart indtræffer, er i Aja’s instruktion blevet til en bestialsk og neglebidende spændende gyserfilm, i hvert fald til at starte med.

Den er nådeløs blodig og meget skræmmende i dens realistiske visualisering. Her spiller en både flot og jordnær billedside og det bestikkende skuespil ind, for man trækkes ind i filmen på en måde, så når de kynisk fremstillede og chokerende mord begynder, så sidder man med en følelse af at det kunne være en selv der var i huset. Jeg har sjældent haft en så klam en følelse som filmen gav mig den første halve time.

Desværre hæmmes historien en smule af at den bygger på en så enkel ide, at man k...

11/10-06... 3

18/03-06Fantastiske Aja
Anonym
Trods sin unge alder er instruktør Alexandra Aja et fantastisk filmisk talent, det beviser han her med sin debut "High Tension" som er intet mindre end én af de bedste horrorfilm ever.

31/08-05"Slasher-genren genfødes"
Haute Tension har det simpleste set-up og det er et, der er aldeles typisk for hele slasher-genren, herunder Halloween, Morderisk Mareridt samt Fredag D. 13.

De to veninder Marie og Alex tager på besøg hos Alex's famile, der bor på landet.
Sent om aftenen ringer det på døren og da faderen åbner slagtes han på grusom vis af en mand klædt i kedeldragt. Efterfølgende slagtes såvel hund, moder og den lille dreng. Så blodig som det nu kan gøres.
Morderen kidnapper desuden Alex og derfor er det op til Marie, der har skjult sig under hele blodbadet, at redde sin veninde.

Instruktør Alexandre Aja udviser filmen igennem stor kontrol over hvad han viser med sine billeder og han har et overbevisende talent for spænding og uhygge. Noget, der er en mangelvare i den normale metervare af slash...

28/08-05Den mest velspillede slasher
Sarte sjæle kan godt pakke sammen. Alexandre Ajas "Haute Tension" sparer ikke på "svineriet", og effektmageriet er særdeles vellavet og relativt LÆNGE i fokus.
Det er en usædvanlig dyster og konstant intens forestilling indenfor sin genre. Stemningsmæssigt rummer den noget af den samme ensomhedsstemning, som "Texas Chainsaw Massacre".

Men derudover er filmen en overordentlig velkomponeret gyser med en aldeles fremragende spændingsopbygning, der kører helt frem til filmens sidste 10 minutter, hvorefter tilskueren får en spand koldt vand i hovedet: Hvad er der egentlig sket?
- En elegant serveret pointe for den opmærksomme, om end man altid kan klage lidt over gysergenrens generelle mangel på forklaringer og motiver. Men mht. psykologi, mening og sammenhængskraft er vi langt over genn...


Fakta

Medvirkende
Marie Cécile de France
Alex Maïwenn Le Besco
Bud Philippe Nahon
Jimmy Franck Khalfoun
Alex far Andrei Finti
Tom Marco Claudiu Pascu
Alex mor Oana Pellea
Kaptajn Jean-Claude de Goros
Gendarm Bogdan Uritescu
Gabriel Spahiu
Bag kameraet
Instruktion Alexandre Aja
Produktion Alexandre Arcady, Robert Benmussa
Manuskript Alexandre Aja, Grégory Levasseur
Fotografi Maxime Alexandre
Klip Baxter
Scenografi Tony Egry
Musik François Eudes
Genrer og relationer
Genre Gyser
Premieredatoer
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 2003
Spilletid 91 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Europa Corp., Alexandre Films

Se også...