Legenden om pianisten på havet (La Leggenda del Pianista Sull'Oceano)

Kan verdens bedste pianist være tilfreds med at underholde gæsterne på et passagerskib mellem Europa og Amerika? Når man er født på skibet og aldrig har forladt det, har man måske ikke noget valg. Musikken er blevet til selve livet for pianisten spillet af Tim Roth. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Giuseppe Tornatore
Medvirkende Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Clarence Williams III, Bill Nunn
Spilletid 125 min.
Biopremiere 30.06.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Giuseppe Tornatore

(INSTRUKTØR)
Den sicilianskfødte forfatter og instruktør Giuseppe Tornatore slog internationalt igennem med sin anden spillefilm "Mine Aftener i Paradis" (1988), der alt efter temperament er hjertegribende nostalgi eller ubærlig sentimentalitet. Den fremragende psykologiske kammerthriller "Mord efter bogen" (1994), hvor Gérard Depardieu spiller forfatteren On...

Anmeldere

Scope
Skibet skal sejle i nat

Den italienske instruktør Giuseppe Tornatore har skabt en stemningsfyldt film med masser af god musik. Desværre er historien ikke stramt nok fortalt til at bringe filmen sikkert i havn

Et passagerskib, der i størrelsen nærmer sig Titanic, er rammen om historien i "Legenden om pianisten på havet". Det enorme skib transporterer både den rige og dekadente overklasse og fattige emigranter på jagt efter lykken i Amerika. Dybt i skibets mørke bug knokler arbejderne med at skovle kul ind i de ovne, der holder dampmaskinerne i gang. En af arbejderne finder en dag et barn efterladt på første klasse. Han tager ham til sig og giver ham navnet 1900, efter det år, han blev fundet i. 1900 vokser op på skibet, og selv om skibet ofte er i havn, går han aldrig i land. Han viser sig at være et musikalsk vidunderbarn og spiller piano, som ingen har hørt det før.

Hurtigt videre
Det kan ofte få en film til at knække midt over, at historien pludseligt springer mange år frem i tiden, og at den karakter, man blev introduceret for som barn, nu er blevet voksen og spilles af en anden skuespiller. Tornatore klarer dog meget elegant at bringe Tim Roth, der spiller 1900 som voksen, ind i handlingen. Vi møder ham under en storm, hvor skibet gynger, så ingen kan stå fast.
1900 sætter sig upåvirket til klaveret og spiller den smukkeste musik, alt imens klaveret kører rundt i skibets festsal og lange gange. Ingen kan være i tvivl om, at 1900 er blevet ét med havet og skibet, og at han lever ånder med musikken.

De italienske mestre
Tornatore brød internationalt igennem med den Oscarbelønnede "Mine aftener i Paradis" (1989), hvor han for første gang samarbejdede med komponisten Ennio Morricone. Dette samarbejde har de fortsat lige siden, og musikken er da også en bærende del i "Legenden om pianisten på havet".
Morricone har skabt et rigtigt godt lydspor, der trækker på den traditionelle jazz og bigband-lyd med 1900s eminente piano som centrum. En central scene, hvor 1900 udfordres til musikalsk duel, er da også filmens allerbedste.

Tornatores film kan ikke sige sig fri for at stå i gæld til den italienske mesterinstruktør Federico Fellini, der med sin "Og skibet sejler" (1983) også lod en film udspille sig på et passagerskib. Ligesom Fellini bruger Tornatore også den skarpe klasseopdeling passagererne imellem, og det er meget sigende, at 1900 spiller med lige så stor glæde for emigranterne i bunden af skibet som for overklassen i skibets saloner. Filmen fungerer også bedst i de scener, hvor Tornatore bruger af det samme surrealistiske vanvid, som gennemstrømmede Fellinis film.

Der mangler noget
Desværre er filmen fortalt i en noget rodet flash back-struktur, der specielt hen imod slutningen bliver unødigt springende og lettere kompliceret. Det kan skyldes, at filmen er blevet forkortet og klippet om, inden vi har fået den at se. I Italien er den blevet vist i en udgave på 160 minutter, mens den øvrige verden kun får 125 minutter at se. Det er ærgerligt, da der er flere sidehistorier, som slet ikke uddybes, og netop den musik, som bærer filmen, glider i slutningen helt i baggrunden. Men det er en flot film, skibet er imponerende både som nyt og som udtjent vrag, og der er virkelig arbejdet med kulisser og design. Så selvom det ikke bliver til mere end tre øjne, er "Legenden om pianisten på havet" hermed anbefalet.

Brugere

26/05-05The Sea Inside
Wow! Jeg så denne film i TV i går og jeg var overvældet over hvor smuk og dyb den var. Man kan virkelig se foreskel på europæsiske instruktører og amerikanske. Denne film har så meget hjerte og sjæl at jeg i løbet af blot 2 min var fuldstændig solgt. Især en scene, hvor de to hovedpersoner sidder og spiller på et piano, der nærmest svæver rundt i en stor dansesal alt imens det kæmpe skib de befindersig på, er midt på havet i et voldsomt uvejr er FANTASTISK! Det er sådan en film skal laves!

26/05-05En film der rører alle sanser.
Anonym
Jeg har set filmen en gang før, og så den for anden gang i går aftes på DR1 - og den var endnu bedre denne gang, fordi der blev tid til at fordybe sig mere i filmens detaljer, lige fra selve kameravinklerne, musikken, de to personers ansigtsudtryk, filmens poesi og ikke mindst filosofi. Det er én af de film man altid vil huske. Er helt enig med Emil Schultz; kunne ikke have udtrykt min mening om filmen bedre end han gør.

27/03-05Anderledes
Smuk og igennem anderledes film. jeg så den på tv kl. 3.00 en somemrnat, og jeg kunne ikke falde i søvn flere timer bagefter. det er sådan en rigtig film burde påvirke.

05/01-05- Et sjældent syn -
En varm og helt igennem livsbekræftende fortælling, om en ung talentfuld pianist, der er født og opvokset ombord på Europa-båden ”The Virginia”. Her nyder han livet og lader andre gøre det, når han beriger dem med hans overdådige klaverspil. Men udenfor i den store verden, venter der ham masser af oplevelser – han har nemlig aldrig sat sine fødder udenfor skibet....

”La Leggenda del Pianista Sull'Oceano” eller ”The Legend Of 1900”, som er dens amerikanske titel, er en glødende beretning, der virkelig forstår at sætte tingene i perspektiv. Filmens opbygning udgøres af flashbacks, og selve historien er et tilbageblik, af en mand som spillede i orkestret ombord på båden, og som gennem årene blev tæt knyttet til den unge pianist. Nu fortæller han så sin historie til en butiksejer, han stø...

09/09-03En filmoplevelse på havet...
Anonym
Med "Legenden om pianisten på havet" har Tornatore givet os en medrivende historie om 1900, der aldrig forlod skibet, han var født på, fortalt af hans bedste ven Conn.Han spilles med stor overbevisning og intensitet af den måske lidt oversete Pruitt Taylor Vince, som jeg er en stor fan af. 1900 spilles med glans af Tim Roth, og i denne rolle passer hans lidt kantede, over- drevent karikerede stil, som man vil genkende fra "Four Rooms", fint ind i rollen som den sære, men geniale pianist. Alt i alt en smuk og medrivende historiefortællende film, som dog er noget sentimentalt anlagt, men det er jo også de rørende scener, der gør den til en film man ikke lige glemmer. Lydsiden er et kapitel for sig selv, fyldt med gammel 20er og 30er jazz. Se den, og du er en oplevelse rigere!

07/09-03Hvor skal man begynde...
Anonym
...Jeg aner det ikke! Så jeg vil nøjes med, at erklære mig fuldstændig enig i Emils kommentar om dette lille mesterværk af en film!

Den spiller på alle følelser, og mestre dem perfekt!! Det er rent ud sagt en perle!!

Fakta

Medvirkende
Novecento - 1900 Tim Roth
Max Pruitt Taylor Vince
Jelly Roll Morton Clarence Williams III
Danny Boodmann Bill Nunn
pigen Mélanie Thierry
den unge 1900 I Easton Gage
den unge 1900 II Cory Buck
ejer af musikbutikken Peter Vaughan
havnechef Niall O'Brien
meksikansk maskinarbejder Alberto Vasquez
Bag kameraet
Instruktion Giuseppe Tornatore
Produktion Francesco Tornatore
Manuskript Giuseppe Tornatore, Alessandro Baricco
Fotografi Lajos Koltai
Klip Lajos Koltai
Scenografi Francesco Frigeri
Musik Ennio Morricone, Roger Waters
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 30.06.2000
Øvrige oplysninger
Land Italien
Produktionsår 1998
Spilletid 125 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 1.728
Selskab Medusa Produzione
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...