The Million Dollar Hotel

Junkien Izzy dør efter et fald fra The Million Dollar Hotel. Det viser sig, at han var millionærsøn, og hans død udvikler sig til en mediebegivenhed. Var det mord eller selvmord? FBI-agenten Skinner undersøger ihærdigt sagen, og det vender op og ned på livet for de excentriske udskud, der holder til på hotellet. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Wim Wenders
Medvirkende Jeremy Davies, Milla Jovovich, Mel Gibson, Jimmy Smits
Spilletid 122 min.
Biopremiere 18.08.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jeremy Davies

Man kan bare ikke hedde Jeremy Boring, hvis man gør sig håb om at blive en succesrig skuespiller. Så Jeremy ændrede sit navn til Davies. Han debuterede i en Suzuki-reklame og har siden haft en sikker evne til at finde interessante roller. Sin første større rolle fik han i David O. Russells debut "Spanking The Money" (1994). Han kunne også ses...

Anmeldere

Scope
Galskabens hotel

Fascinerende skuespil og en sløv historie trækker i hver sin retning i Wenders nyeste opus, "The Million Dollar Hotel"

Det er en romantisk kunstnerkliché: Et helt hotel fyldt med farverige udskud, alle hjertensgode og alle med lige netop deres særkende: den mystiske indianer, der vistnok er maler, tossen, der tror han er John Lennon, galningen, der i virkeligheden er en genial digter osv., osv. Alle har de tjekket ind på The Million Dollar Hotel i hjertet af det forfaldne Hollywood, og alle venter de på ingenting, mens livet går forbi udenfor. Indtil én af dem en dag falder ned fra taget og dør, og en FBI-agent ankommer for at rede trådene ud. Den afdøde, Izzy, er nemlig søn af en millionær, og så skal sagen opklares og i medierne.

Folkekomedie og taber-romantik
Det er oplægget til Wim Wender's nyeste film "The Million Dollar Hotel", efter idé af navnkundige Bono fra U2 og manuskript af Nicholas Klein. Historien er desværre en gang forvrøvlet rod fra taber-romantikkens værste skuffe: De er åh-så-dejlige der på bunden af samfundet, og sikken en frihed de har og sikken en fantasi og se, hvor malerisk de indretter deres lurvede hotelværelser.

Skildringen af de sindssyge og deres møde med medieverdenen har mange morsomme takter, men er i grunden ren folkekomedie, hvor galskaben aldrig hæver sig over det kulørte. Wenders bliver nok aldrig en stor humorist, men den lette tone er dog en forfriskende afveksling fra den tunge prætentiøsitet, der har præget så mange af hans film.

Levende klichéer
Wenders og Bono har begge hang til det sentimentale, og i "The Million Dollar Hotel" får den hele armen med kærlighedshistorien mellem den uskyldige tosse Tom Tom (Jeremy Davies) og den forstyrrede Eloise (Milla Jovovich) - et sammenrend af alle klichéerne om 'forstyrret ung pige' - tynd og pjusket, ryger meget, læser mærkelige bøger, men er alligevel sådan sært sexet.

Det utrolige er, at filmen alligevel fungerer og endda bliver meget charmerende hen af vejen. Det skyldes ikke mindst et virkeligt overbevisende spil af Jeremy Davies, der rammer Tom Tom på kornet, men også Wenders insisteren på at tro på kærligheden mellem de to udskud. Scenerne mellem dem hæver sig tårnhøjt over resten af filmen og transcenderer indpakningen. Et er at ville tage personerne alvorligt, noget andet er at vise, hvorfor de skal tages alvorligt. Wenders gør begge dele. Det er flot instruktion, hvilket Wenders også fik sølvbjørnen for ved årets Berlinfestival. Læg dertil Phedon Papamichaels stemningsfulde billeder og et smukt soundtrack af bl.a. Bono, Daniel Lanois og Brian Eno, og man står med en rigtig god filmoplevelse på en tvivlsom baggrund.

En skinne i nakken på Skinner
Mel Gibson står for filmens andet højdepunkt: Stivstikkeren og FBI-agenten Skinner, der skal opklare mordet på Izzy med en skinne i nakken og smerter i ryggen. Gibson giver en smukt selvironisk turnering af sit macho-image, men desværre er agentens rolle skrevet så dårligt, at man hurtigt mister troen på ham: Det ene øjeblik vil han vide 'sandheden' om mordet, det næste øjeblik er han klar til at plante beviser blot for at nagle én eller anden.

Der er ingen logik i Skinners karakter, og det gælder desværre også for de fleste andre af hotellets beboere, som synes at dreje fra skingrende vanvid til snu manipulation på et frimærke. Det er et skidt manuskript, Nicholas Klein har strikket sammen. Når filmen alligevel skal anbefales skyldes det Wenders evne til at fange de enkelte sceners særpræg og det glimrende skuespil.

Brugere

16/10-07fantastisk
en skæv, men smuk hyldest til livet

filmen rummer stor livsindsigt og med udgangspunkt i samfundets fortabte sjæle skabes stor poesi

med dejlige milla jovovich og mel gibson i sin bedste rolle til dato samt et kanon soundtrack med bl.a. u2 som bærende kræft

07/06-06Tom Ventrefløjs Lyrik
FBI-agent (Gibson) ankommer til The Million Dollar Hotel, der er befolket af skæve personligheder, for at undersøge om en beboers død var mord.

I sammenarbejde med blandt andet Bono fra U2, der sammen med Nicholas Klein har skrevet historien, har tyske Wenders skabt en film der ikke kan betegnes som andet end en højttravende kunstnerisk ligegyldighed, der tror så meget på at blot det er anderledes, så er det værd at bruge tid på. I hvert fald dvæler den så længe ved mange af sine scener, som ikke er andet en tom gejl, at man både når at kede sig og komme til et punkt hvor man også begynder at blive irriteret.

Filmen skal leve af sine afvigende karakterer og igennem dem fortælle om en mordgåde og i sidste ende om et kærlighedsforhold mellem to mennesker på bunden af samfundet. Det...

05/01-05- En million tomme tanker -
En besynderlig men momentvis fascinerende fortælling, som tyskfødte Wim Wenders har instrueret, mens den irske rockstjerne og forsanger i U2, Bono, har stået for manus, produktion såvel som musik.

Filmen udspiller sig på et ”hotel” for mentalt skadet personer - ”The Million Dollar Hotel”. Her møder vi en flok skæve eksistenser, der havner i en kriminalsag, da en af beboerne begår selvmord – eller var det mord?

Det er en oplevelse at møde de mange spændende og dybe karakterer, der udgør hotellet. Skuespillere som Jeremy Davies, Milla Jovovich og Gloria Stuart leverer pragtpræstationer - for slet ikke at glemme Peter Stormares fantastisk morsomme rolle som John Lennon-agtig Beatles-fanatiker (eller Beatles-medlem hvis det står til ham!).

Men skuespillet er desværre også noget nær ...

12/12-04Lidt for sært til mig.
Anonym
Jeg syntes ikke den har noget som helst. Den er kedelig, overfladisk (selv om den forsøger at være det modsatte) og langtrukken. Ja ind imellem står den nærmest stille ...

Filmen fik en pris ved dette års Berlinfestival. Men det (priser) får sære film jo ofte. Jo mere underligt det er, jo mere er der tale om kunst. Det virker i hvert fald sådan.

Nej, må jeg så bede om Wenders mesterværk fra 1984; "Paris, Texas"!


Fakta

Medvirkende
Tom Tom Jeremy Davies
Eloise Milla Jovovich
Detective Skinner Mel Gibson
Geronimo Jimmy Smits
Dixie Peter Stormare
Vivien Amanda Plummer
Jessica Gloria Stuart
Hector Tom Bower
Charley Best Donal Logue
Bud Cort Bud Cort
Terence Scopey Julian Sands
Bag kameraet
Instruktion Wim Wenders
Produktion Bono , Bruce Davey, Nicholas Klein, Deepak Nayar, Wim Wenders
Manuskript Bono , Nicholas Klein
Fotografi Phedon Papamichael
Klip Tatiana S. Riegel
Scenografi Robbie Freed
Musik Bono , Brian Eno, Jon Hassell, Daniel Lanois, Hal Willner
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 18.08.2000
Dvd 14.03.2001
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, USA
Produktionsår 2000
Spilletid 122 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 10.323
Selskab Icon, Kintop Pictures, Road Movies Filmproduktion
Biodistributør Constantin Film

Se også...