Mord pr. efterkrav (Double Jeopardy)

Hvad gør man, når man er dømt for mord, men offeret stadig går levende rundt? Man slår ham da ihjel igen. Ashley Judd er den uskyldigt dømte, som nu vil finde sandheden bag det komplot, der sendte hende i fængsel. Men da hun kun er prøveløsladt, og Tommy Lee Jones er sat til at holde øje med hende, kræver det både list og handlekraft. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Thriller
Instruktør Bruce Beresford
Medvirkende Tommy Lee Jones, Ashley Judd, Benjamin Weir, Jay Brazeau
Spilletid 105 min.
Biopremiere 04.02.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ashley Judd

Smukke Ashley Judd havde tidligt i karrieren et par optrædender i tv-serien 'Star Trek: The Next Generation' (1987). Hendes bidrag til 'Natural Born Killers' (1994) nåede aldrig med i den endelige udgave, og hun havde kun mindre roller i 'Smoke' (1995) og 'Heat' (1995). Efter at have spillet en halv Marilyn Monroe i tv-filmen 'Norma Jean & Marily...

Anmeldere

Scope
Mangel På Mord

Når der er begået et mord, men offeret stadig går levende rundt, og morderen er i fængsel, er der noget helt galt. Det kunne blive en spændende historie, men Bruce Beresford formår ikke at hæve filmen op over det forudsigelige.

Libby Parsons, spillet af Ashley Judd, lever en harmonisk tilværelse med sin søn og velhavende mand Nick (Bruce Greenwood), men da han inviterer hende på en weekendtur på en sejlbåd falder alt fra hinanden. Hun vågner midt om natten smurt ind i blod, og Nick er væk - men det er Nicks blod, så selv om der ikke er et lig, bliver hun anklaget og dømt for mordet på sin mand. Fra fængslet finder hun ved et utroligt tilfælde ud af, at Nick ikke er død, så da hun efter seks år bliver prøveløsladt, er hun kun interesseret i at finde til bunds i det komplot, der sendte hende i fængsel og frarøvede hende sønnen.

Slå ham ihjel, igen!
I fængslet har en af de indsatte forklaret hende om "double jeopardy"-reglen, der siger, at ingen kan dømmes for den samme forbrydelse to gange. Det vil sige, at Libby nu kan slå sin mand ihjel uden at blive straffet for det. Hun er opsat på hævn og på at finde sønnen igen, men hendes tilsynsværge Travis, spillet af Tommy Lee Jones, holder hende i kort snor. Libby stikker hurtigt af fra Travis, og følger Nicks spor rundt i USA. Men Travis er lige i hælene på hende, opsat på at finde hende, både for at kunne beholde sit job, og for at forhindre hende i at finde Nick.

Hjælp, vi flygter
Handlingen her vil nok være bekendt for de fleste, og ligheden med Andrew Davis´ "Flygtningen" (´93) er da også slående. Men hvor den var tempofyldt og drevet frem af et spændende plot, er "Mord Pr. Efterkrav" en stillestående affære blottet for spænding. Man er simpelthen aldrig i tvivl om Libbys uskyld, eller om at hun nok skal finde Nick. At historien samtidig er meget springende fortalt, gør heller ikke oplevelsen bedre - vi får f.eks. aldrig at vide, hvor lang en fængselsstraf Libby egentlig er blevet idømt. Hun har dog lynhurtigt afsonet seks år og kan prøveløslades, men at hun, med en morddom, slipper ud efter så kort tid, virker helt usandsynligt. Senere under sin flugt, og i en meget kort scene helt uden forklaringer, ser vi Libby hos sin mor, der graver en kasse med et stort bundt kontanter op af tomatbedet, og giver dem til datteren. Sådan et påfund er med til at trække enhver troværdighed ud af en film, men når det nu ville ødelægge det entydige billede af Libby som god og retskaffen, at hun skulle begå kriminalitet for at klare sig, er det desværre nødvendigt med den slags scener.

Spildte talenter
Tommy Lee Jones´ rolle minder ganske meget om den, han vandt en Oscar for i "Flygtningen" (´93), og på trods af, at hans figur her er noget klichefyldt (han har alkoholproblemer, og har ligesom Libby mistet kontakten til sin familie), fylder han den godt ud.
Det er positivt at se en Hollywood-film med en selvstændig og handlekraftig kvindelig karakter i hovedrollen, og Ashley Judd er da også udmærket som den plagede Libby, men figuren hæves aldrig over det forudsigelige, og man bliver aldrig involveret i hendes skæbne.
Instruktøren Bruce Beresford, der stod bag den stærkt Oscar-belønnede "Driving Miss Daisy" (´89), får desværre aldrig rigtig nogen spænding ud af historien, og har heller ikke fået ryddet ordentligt op i klicheerne - for der er da ikke for alvor nogen, der tror, at det første, fangerne i et amerikansk fængsel gør, når der kommer en ny, er at vædde cigaretter på, hvor lang tid vedkommende holder ud?

Brugere

06/03-03Trivial Thriller
Anonym
En ung kvinde (Judd) dømmes uskyldigt for mordet på sin mand (Greenwood) og sendes i fængsel. Siden opdager hun, at han slet er død og da hun flere år senere kommer ud, stikker hun af fra sin værge (Jones) for, optændt af hævntørst, at finde sin mand. Da hun allerede er dømt for mordet et gang, siger loven i USA at hun ikke kan dømmes igen.

Typisk amerikansk trivial thriller, som byder på solidt håndværk og spændende momenter. Men har man set mange af den slags film, så forekommer det hele lidt tyndslidt og kedeligt, foruden at være forudsigeligt.

04/11-02Overrasker alt og alle.......
Anonym
En film der overraskende mig meget. Jeg kedede mig en søndag, så jeg tænkte på at leje den. Den så ellers lovende ud på forsiden. Det var den også.

Uforudsiglige thriller, som har mange gode stunder. Virkelig god og spændende thriller, som absolut var et lyspunkt den søndag jeg kedede mig ihjel.


Fakta

Medvirkende
Travis Lehman Tommy Lee Jones
Elizabeth 'Libby/Lib' Parsons Ashley Judd
Matty Parsons - 4 år Benjamin Weir
Bobby Long Jay Brazeau
Nicholas 'Nick' Parsons/Simon Ryder/Jonathan Dever Bruce Greenwood
Rudy John MacLaren
Warren (som Edward Evanko) Ed Evanko
Angela 'Angie' Green/Angela 'Angie' Ryder Annabeth Gish
bartender til fest Bruce Campbell
mandlig yuppie Brennan Elliott
Bag kameraet
Instruktion Bruce Beresford
Produktion Leonard Goldberg
Manuskript David Weisberg, Douglas S. Cook
Fotografi Peter James
Klip Mark Warner
Scenografi Howard Cummings
Musik Normand Corbeil
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 04.02.2000
Dvd 01.01.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 105 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 38.527
Selskab Paramount Pictures, MFP Munich Film Partners
Biodistributør United International Pictures

Se også...