The Cell

Et bestialsk bæst og en sexet skønhed møder ufrivilligt hinanden - i deres fantasi. Hun arbejder på et forsøgscenter, hvor hun ved hjælp af avanceret virtual reality teknologi finder årsagen til, at han blev brutal massemorder. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Science Fiction, Thriller
Instruktør Tarsem Singh
Medvirkende Jennifer Lopez, Vince Vaughn, Vincent D'Onofrio, Marianne Jean-Baptiste
Spilletid 107 min.
Biopremiere 10.11.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Vince Vaughn

Den tårnhøje Vince Vaughn, der er vokset op i Midtvesten, nærmere bestemt Minneapolis, trådte ind på filmscenen i 1996 med den romantiske komedie "Swingers" (1996). Herefter fulgte en rolle i Spielbergs dinosaurfilm ”The Lost World” (1997), før han blev bestyrer på Bates Motel i Gus Van Sants genindspilning af ”Psycho” (19...

Anmeldere

Scope
Skønheden og Udyret

Labre Lopez giver den som psycho-buster i "The Cell", der sampler og mixer massemordermyter, bilreklamer og kitschkunstnere

En lille sort og hvid prik bevæger sig gennem en gigantisk, gylden og gold ørken. Den er sløret af varmeudstrålinger. Og først helt tæt på viser den sig som ørkenfeen Catherine Deane (Jennifer Lopez) på sin sorte ganger. Hun er på arbejde - inde i hjernen på en lille dreng.

På det banebrydende Campbell Center kravler den unge, uerfarne, superlækre, neuropsykolog nemlig med jævne mellemrum i en kropsnær, sanseudvidende heldragt og bagefter ind i drengens fantasi. Han er i dyb koma, fordi han lider af en meget sjælden skizofreni - Whalens syndrom, som lægerne på centeret tror, de kan kurere med denne nye og meget avancerede teknologi.

Samtidig - i den virkelige virkelighed - udfordrer en sygelig massemorder FBI. Men ved sit syvende offer begynder den brutale bøddel at sløse med at skjule sine spor. Den hårde negl af en agent, Peter Novak (Vince Vaughn) mener, det er fordi han slet og ret vil findes, og der går da heller ikke lang tid, før FBI sparker døren op hos Carl Stargher (Vincent D'Onofrio). Han er desværre lige gået ned med flaget uden at efterlade spor af den unge kvinde, der netop er meldt savnet. Og befinder sig nu i en dyb, dyb koma...

Kitch og beton
Tarsem - som også hedder noget til efternavn, men som helst kun vil hedde Tarsem - fornægter ikke sin fortid som instruktør af reklamefilm (en masse - blandt andet bilreklamer) og musikvideoer (blandt andet REMs 'Losing my Religion', 1991). I drømme- og fantasilandskaberne boltrer han sig med mættede farveorgier og grandiose panoramaer. Dem kombinerer han med kitschede scenerier á la det franske kunsterpar Pierre et Gilles. Det lykkes godt, fordi vi accepterer de surrealistiske landskaber i fantasiverdenerne og gør filmen til en overvejende visuel fornøjelse.

Men de vellykkede dele opvejer ikke den tomme fortælling. Tarsem og manuskriptforfatteren, Marc Protosevich har grådigt plukket på udsalgshylderne i Horror-varehuset. Lidt "Se7en" (1995) og lidt "Ondskabens øjne" (1991). Lidt øde, mørk parkeringskælder og lidt pseudo-psykologi. Lidt beton-symbolik og lidt for husarerne, som Lopez naturligvis leverer på første klasse.

Et rigtigt eventyr
Lopez er ved siden af sin sang-karriere efterhånden også en feteret skuespiller. Hun har blandt andet spillet sammen med Sean Penn i "U-Turn" (1997) og overfor George Clooney i "Out of Sight" (1998). Og hun fungerer egentlig fint som den uskyldige Catherine Deane, der ikke kan gøre for, at hun brænder for sagen. Men på samme måde som sensordragten, de alle kryber ned i for komme ind i hinandens hjerner, er karaktererne nogle tomme hylstre.

Sidste gang vi var inde i en hjerne, var det i John Malkovichs "Being John Malkovich" (1999). Der var færre farver, men mere overladt til publikums fantasi og twistede tankeeksperimenter. Uden at kræve at skomagere skal blive ved deres læste, at sportsstjerner ikke må blive journalister, så skal Tarsem måske holde sig til den uvirkelige verden. I rigtige eventyr er der absolut også plads til både skønheder og udyr.

Brugere

05/01-05- Visuel delikatesse -
Særdeles interessant thriller, hvor Lopez ses i rollen som psykoterapeut, der, ved hjælp af en ”virtual reality”-lignende teknologi, behandler sine patienter ved at ”komme ind” i deres sind og rent faktisk se, hvordan de oplever tingene. Hendes evner sættes på prøve, da politiet beder hende bruge denne teknologi på en pågrebet seriemorder for at finde ud af, hvor han holder sit seneste offer fanget.

I ”The Cell” er der først og fremmest arbejdet med billedsiden, som er uovertruffen. Man fornemmer intensiteten og et øje for detaljer, når den nærmest psykedeliske scenografi springer frem på skærmen, i scenerne hvor morderens mildt sagt makabre sind billedliggøres. Det medvirker til, at seeren rives med på et flot niveau. Det er fængende flot - og samtidig umanerlig hårrejsende!

Lopez...

18/06-03Starter syret, slutter tamt
Anonym
Filmen starter skidegodt, og de syrede verdener der er i hovederne på de syge mennesker er virkelig fantastisk. Den drejer bare over i en alt for kedelig retning senere i filmen... Virkelig ærgeligt, da de kunne have fået nogle virkelig gode ting frem, men ender som kliche.

Jeg vil alligevel give den 3 stjerner for starten af filmen, da jeg synes det var fantastisk. Det er især scenografien, der er for vild.

18/08-02Bizar og Syret
Anonym
Syret og surrealistisk thriller og bizart mareridt, der har en del skræmmende og scenografisk meget flotte scener. Afskyeligt og væmmeligt, men også fascinerende tema i en opfindsom, men også hurtigt glemt og utroværdig film. Om Lopez ligefrem er et troværdigt valg som psykolog kan måske virke tvivlsomt, men hun gør sit bedste og smuk er hun, men valget virker lidt populistisk. Filmens psykologiske aspekter kan ligeledes diskuteres.

Fakta

Medvirkende
Catherine Deane Jennifer Lopez
Peter Novak Vince Vaughn
Carl Stargher Vincent D'Onofrio
Dr. Miriam Kent Marianne Jean-Baptiste
Gordon Ramsey Jake Weber
Henry West Dylan Baker
Teddy Lee James Gammon
Lucien Baines Patrick Bauchau
Julia Hickson Tara Subkoff
Anne Marie Vicksey Catherine Sutherland
Dr. Reid Pruitt Taylor Vince
Bag kameraet
Instruktion Tarsem Singh
Produktion Julio Caro, Eric McLeod
Manuskript Mark Protosevich
Fotografi Paul Laufer
Klip Robert Duffy, Paul Rubell
Scenografi Tom Foden
Musik Howard Shore
Genrer og relationer
Genre Science Fiction, Thriller
Premieredatoer
Biograf 10.11.2000
Dvd 01.05.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 107 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 19.195
Selskab New Line Cinema
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...