Ondskabens hus (House on Haunted Hill)

I 1930'erne foregik der uhyrligheder på Vannacutts Psykiatriske Institut for Kriminelle Sindssyge, men alle spor blev slettet af en brand - troede man. Nu har mangemillionæren Steven Price lejet huset for at give sin kone en u-hyggelig fødselsdag, og han tilbyder hver gæst $ 1.000.000, hvis de tør blive natten over. For nogle bliver det en meget lang nat. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Gyser
Instruktør William Malone
Medvirkende Geoffrey Rush, Famke Janssen, Taye Diggs, Peter Gallagher
Spilletid 91 min.
Biopremiere 25.12.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Famke Janssen

Den hollandske skønhed har ikke overraskende en kort karriere som model bag sig. I 1984 slog hun sig ned i New York og tog en universitetsgrad i litteratur ved Columbia University. Efterfølgende studerede hun drama. Hun huskes måske af nogen fra James Bond-filmen "GoldenEye" (1995) eller fra Robert Altmans "The Gingerbread Man" (1998). Efter...

Anmeldere

Scope
En effektiv tur i spøgelsestoget

William Castles gamle gyser er genskabt med fokus på det overnaturlige og det makabre

Der er en ånd af "Rosemary's Baby" ('68) over begge de gysere, som er premiereaktuelle her i julen, men på meget forskellig vis og uden at nogen af dem kommer bare i nærheden af mesterværket. Veteranen Roman Polanskis "The Ninth Gate" er instruktørens første okkulte gyser siden dengang, og den opfindsomme producer, instruktør og manuskriptforfatter William Castle (1914-'77), der producerede Polanskis klassiker, får sin støvede gyserfidus "House on Haunted Hill" genskabt som "Ondskabens Hus" af den relativt ukendte instruktør William Malone. Castle er nu nok mest kendt for sine påfund i forbindelse med sine film, end for filmene i sig selv. Blandt hans kreative spook-gimmicks var en forsikringspolice mod at dø af skræk, elektriske sæder og flyvende skeletter. Man kan spørge sig selv, om der er sket så meget siden.

Hang til gys
Malone stod i sin tid bag den ligegyldige Alien-klon "Creature" ('85) og lowbudget-debuten "Scared to Death" ('80), som han begge også skrev og producerede. Siden har han dog, på ingen måde uretfærdigt, været henvist til tv-film og -serier som "Freddy's Nightmares" og "Tales from the Crypt". Det var på sidstnævnte, at Malone mødte produceren og instruktøren Robert Zemeckis ("Tilbage til Fremtiden" og "Forrest Gump") og actionfilmens godfather Joel Silver ("Dødbringende Våben" og "Die Hard"), der sammen havde skabt den sorthumoristiske gyserserie for tv-selskabet HBO i 1989. Efter seriens store succes stiftede producerparret filmselskabet Dark Castle Productions, med netop det formål at genindspille William Castles film. De har endog fået Castles datter Terry med som co-producer.

Nye mord på gamle flasker
Man kan da heller ikke beskylde "Ondskabens Hus" for at have gjort meget ved den originale films spinkle plot. I "House on Haunted Hill" fra 1958 var den altid seværdige Vincent Price rigmanden, som tilbød fire fremmede $10,000 hver for at blive én nat i et hus med et meget dårligt rygte. Det blev en nat med mord og gys, en leg med hvem snyder hvem, og overnaturlige fænomener var der ikke nogen af.
Det er der derimod i den nye version, hvor den altid gode Geoffrey Rush har fået hovedrollen i Vincent Prices ånd, med smalt overskæg og navnet Steven Price. Han er en småsadistisk mangemillionær, som har tjent sine penge ved at skræmme livet af gæster i sine forlystelsesparker. Nu prøver han det med gæsterne ved konen Evelyns (Famke Janssen) fødselsdag, men bliver overhalet inden om af huset, som viser sig at være mere end almindeligt ondt i sig selv. Gæsterne er ikke dem, han tror, og konen, der nærer et gensidigt had til sin mand, har også sine planer for aftenen. Pengepræmien er gået op til $ 1,000,000 per hoved, som må være mere end inflationen, men nok et meget godt billede på prisforskellen mellem de to film. Den markante forskel er selvfølgelig i production value, design og special effects, og "Ondskabens Hus" er her blevet et tidligere sindssygehospital, hvor alle indsatte blev brændt levende tilbage i 30'erne.

I mørket er alle film sorte
Det er altså ikke den slags film, hvor man skal forvente sig meget af handling eller karakterer, men i stedet må vælge at hoppe på (spøgelses-)vognen eller at blive væk. Gider og tør man, leverer Malone faktisk varen, og man kan ikke helt frasige sig klamme håndflader og et par gedigne chok. Instruktøren viser også en forkærlighed for blodige og makabre billeder, og filmen er fyldt med dissekerede menneskekroppe og flere udgaver af rådnede lig, som ville gøre Christian Lemmerz misundelig. Så groteske billeder er vi ikke vant til at se i mainstreamfilm, og inspirationen er tydeligvis kommet fra horrorforfatteren og "Hellraiser"-instruktøren Clive Barkers univers. Men selvom Malone, effektholdet og ikke mindst komponisten Don Davis giver den på alle tangenter, så skal man ikke vente sig meget mere end det frie fald fra Tivolis Gyldne Tårn - det kilder (eller vender sig) i maven, så længe det står på, men er glemt igen med det samme.

Brugere

16/07-10Starter godt, men skuffer i stor stil
Filmen begynder fint. Der er nogle fede elementer, men meget hurtigt går det hen og bliver enormt tamt. Filmen holder slet ikke. Man bliver snydt for den lægger sig ud med at være lidt skræmmende, men slutter skræmmende dårligt.
Det er en dårlig historie og sluteffekterne sutter max. Dog er det ikke 1½ time der er fuldstændig spildt. Når den slutter ved du at det vil være totalt spild af tid at se 2’eren. Den er nemlig, om muligt, endnu værre.

04/12-05Forfærdelig film
Denne anmeldelse er bestemt ikke positiv. Her er tale om en af de mindste et-taller, jeg har givet til en film.

Hvis man kan tale om en historie i denne elendige film, er den så dårlig, at man hurtigt glemmer, hvad det hele handler om. Det er simpelthen så uengagerende, så fortænkt og decideret plat, at man er fuldstændig ligeglad med både handling og personer. Der er intet, som fungerer i dette makværk!

Lille SPOILER:
Mindst af alt slutningen. Mage til usselt übermonster skal man lede længe efter! Den dårlige CGI gør, at monstret slet ikke bliver uhyggeligt, og efter halvanden times filmisk pine, vil man egentlig også hellere have, at dette monster slet ikke er der. Efter tilintetgørelsen af dette monster, er der kun den mest tomme og ærgerlige slutning tilbage. Øv, øv, øv!

Et...

24/04-05Tak for formaldehyden
House on Haunted Hill /Ondskabens hus har enkelte øjeblikke med effektive chok og en vis pågående uhygge.

I disse sjældne sekvenser lykkedes det filmen at formidle det vanvid, der har plaget det omtalte hus siden det fungerede som et sindssygehospital og som nu jager alle der befinder sig i huset.
Øjeblikkene er desværre alt for få og størstedelen af filmen er spildt på en umulig historie.

Filmen er, på trods af de enkelte gode sekvenser, en halvrådden film, der ligger i fin forlængelse af andet lort som Gothika, Ghost Ship, Thirteen Ghosts og den kommende House Of Wax fra selskabet Dark Castle.
To be avoided!!!

19/01-05God... Meget god!
Overraskende god film, med faktisk geniale effekter! Og der er sørme ikke ret mage andre der syndes det...

05/01-05- Usandsynlig dårlig -
Føj for den. Man skal lede længe efter en så mislykket gyser som denne.

Alene handlingen er en kliché. Filmen udspiller sig på et slot, hvor fem unge mennesker vil få 10.000 dollars hver for at overnatte der.

Man burde ganske enkelt ikke kalde det her for en gyser. Den er tættere på at være en komedie, pga. dens kiksede og klichefyldte stil. Den besidder ikke et eneste gys eller bare noget, der ligner. Flere ord bør ikke spildes på denne meningsløse og fuldstændigt gys-tørlagte film, så den endelige bedømmelse bliver kort: To bittesmå stjerner - de visuelle effekter er det tætteste vi kan komme på et plus i denne katastrofe.

03/01-05uhyggelig
Anonym
positive:
uhyggelig

Negative:
for uhygelig

03/01-05Uhyggelig dårlig!
Anonym
Jack Nicholson spiller som udmærket.
Og det er så det!

03/01-05UHYYYYYYYYYYGELIG!
Anonym
Ondskabens Hus er en af de mest uhyggelige film vi to nogensinde har set! Hold kæft den er syg!!

16/10-04Den var godt nok go!
Anonym
Den var så dårlig at man kunne brække sig over det! Tak!
Specielt slutningen....... Hvor han lige bliver redet af et spøgelse!!!! Hvor skræmmende!!!!!!! Vi sad faktisk og grinede af denne "Uhyggelige" film bagefter!!!!!!!

02/10-04Gyser??
Anonym
Jeg ved ikke helt hvorfor "Ondskabens Hus" bliver kaldt for en gyser!? Den er jo ikke spor uhygelig! Det vil sige... skuespillet er uhygeligt elendigt!! For første syntes jeg at en film med to af mine ynglings skuespillere (Geoffrey Rush & Famke Janssen) er fuldt ud dårlig og elendig!! Jeg må sige at jeg er skuffet!! SKAM JER!Fakta

Medvirkende
Steven H. Price Geoffrey Rush
Evelyn Stockard-Price Famke Janssen
Eddie Baker Taye Diggs
Donald W. Blackburn, M.D. Peter Gallagher
Watson Pritchett Chris Kattan
Sara "Jennifer Jenzen" Ali Larter
Melissa Margaret Marr Bridgette Wilson
Schecter Max Perlich
Dr. Richard Benjamin Vannacutt Jeffrey Combs
mandlig sygeplejeske Dick Beebe
Bag kameraet
Instruktion William Malone
Produktion Gilbert Adler, Joel Silver, Robert Zemeckis
Manuskript Robb White, Dick Beebe
Fotografi Rick Bota
Klip Anthony Adler
Scenografi David F. Klassen
Musik Don Davis
Genrer og relationer
Genre Gyser
Premieredatoer
Biograf 25.12.1999
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 91 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 29.069
Selskab Warner Bros.
Biodistributør Constantin Film

Se også...