Kammerat Pedersen (Gymnaslærer Pedersen)

Pedersen er nyuudannet lektor. Han er en stille og rolig fyr, der har fundet kærligheden hos bibliotekaren Lise. Men et nyt job i Larvik får det til at rykke ved hans småborgerlige drømme. I klassen sidder nemlig en elev, der kalder sig Kammerat Ludal, og Pedersen bliver snart forført af hans overbevisende socialistiske argumenter. Han melder sig ind i lokalafdelingen af kommunistpartiet og her møder han Nina. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama
Instruktør Hans Petter Moland
Medvirkende Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Stig Henrik Hoff, Jan Gunnar Røise
Spilletid 123 min.
Biopremiere 17.11.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Men Østen er rød og selvproletariseringen sød i Ane Dahl Torp og Kristoffer Joners fornemme spil og et billedsprog, Bertolucci ville misunde."

Berlingske
"...en træfsikker og klædeligt overbærende satire, som man ser med latter på læben og lettelse over, at kalenderen ikke længere siger 1970."

Jyllands-Posten
"I sine bedste øjeblikke præsterer den en åbenhjertig menneskeskildring og en autentisk afsøgning af det perverse politiske miljø."

Weekendavisen
"Hans Petter Moland har med Kammerat Pedersen skabt en af de bedste film om den politiske utopi i 70erne, man har set i Skandinavien."

Information
"...en universel fortælling, der har skabt røre i Norge, og som også har noget at sige i forhold til den danske debat om, hvem der gjorde hvad i 60'erne og 70'erne..."

Ekstra Bladet
"...er i det hele taget mere befolket af 'typer' end egentlige karakterer."

Cinemazone
"Kammerat Pedersen er, hvad man med velment høflighed kan kalde, en solid film."

Brugere

21/09-07"Du forstår ingenting..."
Der er lavet mange film om 70erne og ungdomsoprøret. De fleste af dem - i hvert fald de danske - har alle lagt sig i den rendyrket komiske afdeling tenderende til det latterliggørende.

Det er umiddelbart helt oplagt med latterliggørelse af datidens socialistiske og kommunistiske fantaster, der i ramme alvor og med afsæt i et overflodssamfund uden historisk sidestykke, kæmpede for en revolution efter de ludfattige sovjetiske og kinesiske bondesamfunds forbillede - væbnet om nødvendigt.

Men i denne film, der bygger på en norsk erindringsroman fra 1984 om tilværelsen i det Norske Kommunistiske Arbejderparti i 70erne, får man en sjælden mulighed for at prøve at forstå, hvilke drømme og idealer, som disse aktivister på den yderste venstrefløj var drevet af.

Hvad fik dem til at opgiv...

Fakta

Medvirkende
Knut Pedersen Kristoffer Joner
Nina Skåtøy Ane Dahl Torp
Jan Klåstad Stig Henrik Hoff
Werner Ludal Jan Gunnar Røise
Lise Tanner Anne Ryg
Fridtjov Såheim
Silje Torp Færavaag
Jon Øigarden
Elin Sogn
Henriette Steenstrup
Bag kameraet
Instruktion Hans Petter Moland
Produktion Jessica Balac
Manuskript Hans Petter Blad, Dag Solstad
Fotografi Philip Øgaard
Klip Pål Gengenbach
Scenografi Karl Juliusson
Musik Halfdan E.
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Romance
Nøgleord Idealisme, Kommunisme
Premieredatoer
Biograf 17.11.2006
Dvd 20.03.2007
Øvrige oplysninger
Land Norge
Produktionsår 2006
Spilletid 123 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 1.218
Selskab Motlys A/S, Norsk Filminstitutt
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...