Inland Empire

Skuespillerinden Nikki har fået en rolle i et remake af en gammel polsk film og overhører sin kvindelige nabos advarsler mod at indspille filmen. Det skulle hun nok ikke have gjort, for efterhånden bliver det sværere og sværere for Nikki at skelne mellem sig selv og sin filmkarakter. Og det viser sig at den polske udgave af filmen faktisk aldrig blev færdigspillet, da filmens kvindelige stjerne blev brutalt myrdet. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama
Instruktør David Lynch
Medvirkende Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton
Spilletid 172 min.
Biopremiere 09.11.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

David Lynch

(INSTRUKTØR)
Mørkets fyrste, zaren af det bizarre, James Stewart fra Mars. Kært barn har mange navne, og David Keith Lynch er ingen undtagelse. Siden debuten med den unikke, surrealistiske mareridtsvision "Eraserhead" (1976) har han markeret sig som en af Amerikas mest personlige og idiosynkratiske instruktørtalenter. Som medskaber af "Twin Peaks" (1989-91), ...

Anmeldere

Politiken
"Mens uhyggens æstetik pensles ud over lærredet, begynder man at irriteres over de mange symboler og den næsten fetich-agtige optagelse af det gådefulde ubehag."

Berlingske
"Man ser i hvert tilfælde denne grimme, kaotiske, depressive og sært hypnotiske film med en heftig blanding af irritation og fascination, og man spørger sig selv, om den gådefulde rejse gennem det underbevidste mon er et mesterværk eller et makværk."

Jyllands-Posten
"Det er ikke entydigt, eller bare særlig forståeligt i normal forstand, hvor David Lynch's seneste og længste film begynder, heller ikke hvor den ender, og slet ikke hvad der sker ind imellem."

Weekendavisen
"Det giver næsten ikke mening at søge mening i Inland Empire. Det er næppe heller det, man skal. Man skal snarere give sig hen til et vildt billeddigt og lade bruset og skrigene komme som klokker."

Information
"Jeg vil gerne have en visionær billedberuser som Lynch inde i mit hoved, men når han vil være der i tre timer, sniger trangen til et strammere fokus i de dybhavsfiskende eksperimenter sig på."

Ekstra Bladet
"På trods af opbydelse af al min store velvilje for Lynchs sære, uheldsvangre universer, så må jeg indrømme, at jeg for første gang i hans selskab simpelt hen kedede mig bravt."

B.T.
"...ligner mest et eksperiment a la 'Lost Highway', bare endnu vildere."

Cinemazone
"Bedre på dvd end i biografen og allerbedst med seks-syv kopper kaffe undervejs og en notesblok i hånden. Inland Empire er én af de vigtigste film i årevis."

Brugere

25/04-10Mulholland Drive for voksne 4

03/01-10

09/10-09Tuning In, Tuning Out 6
Lynch samlede filmproduktion kan på en måde ses som et langt forsøg på fokusering fra en konturløs, oprindelig indstilling.

Fra den konturløse Eraserhead til det mest fokuserede værk, Blue Velvet, og gradvist tilbage i tågerne med Inland Empire. Et øjebliks skarphed. Resten er tåge. Derpå over and out.

15/03-09Poetisk mareridt
Jeg er Lynch fan, og især Mulholland Drive har for mig været højdepunktet i Lynchs karriere.

Inland Empire er ikke en traditionel film, men mere fragmenter og spændende indslag med Lynchs særlige kendetegn. Når det er værst er det mareridts-agtig og når det er bedst, er det poetisk og smukt.

For mig er Inland Empire mere et kunstnerisk værk fra en stor filmskaber end en egentlig spillefilm og skal i mine øjne ses som sådan. Lidt som da Radiohead gik væk fra den kommercielle OK Computer og begyndte at eksperimentere!

01/03-09Lynch's bedste film til dato.
Meningerne er delte.

Enten hader man den, eller også elsker man den. Mange har kritiseret den for blot at være tilfældige amatør-agtige filmklip, klumpet sammen i en ukendelig masse. Det er helt forkert. Jeg vil tillade mig at sige lidt om handlingen her, selvom en vis person allerede har udredet en del.

*SPOILER*

Mange overser to meget vigtige personer i filmen. Den ene er pigen, der grædende sidder og ser tv på et værelse (hende man ser i starten, hun bliver kaldt "Lost Girl"), og den anden er personen der er kilden til alt ondt i filmen, The Phantom - det er den person Nikki/Sue skyder til sidst i filmen, og den person der i starten siger, at han søger en åbning.

Lost Girl er hovedpersonen i den tidligere indspilning af den Polske film, og hun er blevet fanget på værelse 4...

06/12-08Sandmand 4
Så bliver knægten sgu 44 år .. ;)
Ønsk ham tillykke!

Et "Hurra" skal han ihvertfald have herfra!

07/11-08DVD? S.O.S 5
Er den udkommet på DVD - i Danmark?
Jeg missede den desværre i biografen...spørg mig ikke hvordan

01/10-08... 8

21/11-07Top 5 2007 klar! 24
Baseret på danske premierer i 2007. Det har været et fantastisk filmår med film fra de store auteurs som Lynch, Tarantino, Rodriguez, Cronenberg og Nolan, selvom vi mistede Bergman og Antonioni.

1. Planet Terror
2. Inland Empire
3. The Prestige
4. Red Road
5. Eastern Promises

Nr. 1 og 2 kan snildt byttes om, da det er et spørgsmål om humør, ligesom nr. 4 og 5 kan. Planet Terror vinder ligeså meget fordi den er årets komet. Lynch og de øvrige film rører muligvis dybere og smukkere end Planet Terror. Red Road og Eastern Promises udmærker sig for deres enkelthed, The Prestige for det stik modsatte.

Ironien er jo at det er så som så med at kalde det en 2007-film-liste, fordi nr. 2, 3 og 4 på listen er fra 2006 og Planet Terror er en halv film. Men vi bor jo i Danmark. Og der er...

10/11-07Where Was I? - eller Manuskriptet Der Dræbte 4
SPOILERS

Det er lidt rystende at læse, at folk, herunder anmeldere, falder forbavset på halen over Lynchs mystik og kalder Inland Empire uforståelig. Hvis de samme folk har set og forstået nyere film som f.eks. Tristram Shandy, er Inland Empire ikke så svær at følge. Men folk tror af en eller anden grund, at Lynch må have meget mere på hjerte end at fortælle, hvordan man kan blive høj af at gøre de ting man fortryder i morgen (On High In Blue Tomorrows). Dette mere end antydes flere gange, når snakken går om handlingers konsekvenser, den snævre vej ctr. den brede vej fra Biblen etc. Ja, det er enkelt, grænsende til det banale, og så alligevel ikke.

Hvad foregår der så egentligt i filmen? Tja, det er jo faktisk ret enkelt. Nikki er gift, men indleder en affære med Devon og forelske...Fakta

Medvirkende
Nikki Grace/Susan Blue Laura Dern
Kingsley Stewart Jeremy Irons
Devon Berk/Billy Side Justin Theroux
Freddie Howard Harry Dean Stanton
Piotrek Krol Peter J. Lucas
Janek Jan Hencz
Phantom Krzysztof Majchrzak
Marilyn Levens Diane Ladd
Besøgende Grace Zabriskie
Forsvunden pige Karolina Gruszka
Bag kameraet
Instruktion David Lynch
Produktion David Lynch, Mary Sweeney
Manuskript David Lynch
Fotografi Odd-Geir Sæther
Klip David Lynch
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Ensemblefilm
Nøgleord Filmproduktion, Skuespiller
Premieredatoer
Biograf 09.11.2007
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA, Polen
Produktionsår 2006
Spilletid 172 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 6.165
Selskab Studio Canal, Asymmetrical Productions, Fundacja Kultury, Camerimage Festival, Inland Empire Productions
Biodistributør Camera Film

Se også...