Fortryllet - Et moderne Eventyr i New York (Enchanted)

Kronprinsesse Giselle har det godt og trygt liv i Andalasia, en magisk tegneserieverden fyldt med musik og magi. En dag beslutter den onde dronninge Narissa imidlertid for at sende prinsessen bort til et sted, hvor livet er helt anderledes hårdt - nemlig til hverdagslivet i nutidens New York City. Den nye virkelighed er hård ved Giselle, indtil hun en dag møder skilsmisseadvokaten Robert... © Scope

Produktionsår 2007
Genre Adventure, Familiefilm, Musical
Instruktør Kevin Lima
Medvirkende Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall
Spilletid 110 min.
Biopremiere 19.12.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kevin Lima

(INSTRUKTØR)
Kevin Lima debuterede som instruktør med Disney-filmen ”Fedtmule og søn” (1995), der ikke var helt afklaret i sit dilemma mellem ungdommelig MTV-tjekkethed og gamle Disney-dyder. Så gik det mere smertefrit, da han fire år senere lagde arm med Tarzan-myten i tegnefilmen af samme navn (1999). I 2000 var det rigtige skuespillere, han prø...

Anmeldere

Politiken
"...et svært charmerende og sjovt bud på, hvad der kan ske, når man parrer tegnefilmens troskyldighed med virkelighedens realiteter og sætter fut til afkommet – en ægte charmetrold – med computeranimation af høj klasse."

Berlingske
"Naive historier om rene hjerter, der besejrer alverdens kynisme, er altid opmuntrende at få fortalt, og skønt »Fortryllet« hist og her er lidt primitiv i komikken...kan man med en smule enfold i sindet ikke stå for en film så rar og flink og hyggelig og godmodig som denne."

Jyllands-Posten
"Det er ikke utænkeligt, at idéen bag filmen kunne have været udviklet til noget rigtig sjovt og elegant. Men som resultatet foreligger her, er hverken magien eller realismen blevet forløst nær overbevisende nok."

Weekendavisen
"Fortryllet er sødt eftertænksom og besidder en ganske fin selvironi, der doseres i rigtige mængder. Fornøjelig nips til hele familien."

Information
"En på alle måder charmerende og underholdende film."

Ekstra Bladet
"Første halvdel af 'Fortryllet' er tæt på genial. Vittigt, smart og fornyr elegant det romantiske lystspil."

B.T.
"...efter små to timer svæver man forsvarsløst på en lille latterlig sky."

Cinemazone
"...både en sød romantisk komedie om den svære kærlighed, en vedkommende musikalsk dannelseshistorie og – ikke mindst – et moderne metaeventyr, hvis genistreg er, at Disney tør føre drømmefabrikkens egne arketyper ind i en moderne verden med ikke så lidt kant og selvironi."

Brugere

19/06-11så ringe!!!
hvad søren er der gået galt, da man bare har tænkt på at lav denne film. den er så sukkersød, at det næsten går ondt i hjertet, og kvalme får man også. hvad sker der for alt det sang der er i den, det er nok detværste ved den. det eneste "positive" i filmen er Amy Adams, hun er da dejlig.

12/12-09En film så sød som Disneys klassikere
Elskede den her film, bare et rigtig eventyr fra start til slut. Jeg var lidt bekymret for at Edward ville ende alene, men han fik heldigvis også en prinsesse :D. Alle piger ville falde for det her film :D.
Var forresten også helt vildt med sange, hvis Amy Adams selv synger, det lyder i hvert fald som hende, så er hun fandme dygtig, samme gælder for James Marsden, spiller også fantastisk, x-men :D

04/05-08Sukkersødt når det er bedst
Filmen er en rigtig sjov og utrolig sukkersød film, man ikke kan andet end at holde.
Og selvom Giselle er en forfærdelig dum (Uklog) pige, kan man ikke lade være med at holde af hende.
Fortryllet er en film, de fleste vil blive helt vild med og kan ses igen, og igen

05/03-08Superskøn film
Narj hvor var den god !
Jeg havde set traileren til den , og tænkte, at den måtte jeg bare se. Den er simplthen vidunderlig.
Giselle er så skøn og glad, at man kan bare ikke lade være med at holde af hende, og jeg er helt vild med de kjoler hun syer !
Supergod film , DEN SKAL BARE SES!

18/02-08Fortryllende god
Da jeg så traileren til Enchanted tænkte jeg: Den SKAL jeg bare se. Og jeg blev ikke skuffet. Man kan ikke andet end elske Giselle, det nyeste skud på disney's prinsesse-stamme, der er så henrivende naiv i sine forestillinger om "lykkeligt til deres dages ende" konceptet.

Den gammeldags 2D tegnefilm start hensatte mig i en vidunderlig, nostalgisk stemning. Det var pragtfuldt at se at Disney trods alt stadig formår at bruge tegnernes talenter og håndkraft, istedet for bare at lade computeren ordne det hele, når det gælder deres satsninger på det store lærred.

Handlingen laver tykt grin med de klassiske disneyfilm, men er meget kærlig i tonen. Alle ruller med øjnene, når Giselle fabler løs om "den sande kærlighed", men det lykkedes hende dog alligevel at trænge igennem til nogle få. ...

07/01-08Vildt underholdende!
"Nej, det er bestemt ikke et mesterværk, men ganske tæt på at være genial, kan man nu godt sige den er! Amy Adams er fantastisk i filmens hovedrolle, og så er det bare vildt fedt at se et selvironisk Disney-studie, der godt tør tage pis på dem selv... dog på den ultra, multi-bulti politisk korrekte form, som nærmest er obligatorisk i enhver Disney-film...

06/01-08Start a new fashion 1
SPOILERS

"Start a new fashion
Wear your heart on your sleeve
Sometimes you reach what's realest
By making believe
Unafraid, unashamed
There is joy to be claimed in this world"

Fra Carrie Underwoods fine slutsang, der fanger filmens essens i få linjer.

Og med et point of no return for drømmeprinsessen, der er så fint ramt, at i det øjeblik hun med besvær siger ordet "angry" og erkender sine negative følelser, bliver hun virkelig, og der er ingen vej tilbage til drømmeverdenen. Og det er ikke så skidt endda, for den virkelige verden beriges af hendes tilstedeværelse og får også hjertet uden på tøjet, bare med omvendt fortegn. Ret elegant!

05/01-08Candyfloss med CocaCola
Rigtig flot opsat film! Man sidder med en glad fornemmelse i maven under hele filmen! Syntes det virkede lidt fnattet først, men mig og mine veninder grinede os godt igennem den!

28/12-07Hvor ærgeligt!
Enchanted bygger på en rigtig god idé, nemlig en cocktail af samtlige Disney-clicheer samt den barske virkelighed. Som traileren antyder giver det ganske morsomme og spøjse sekvenser.
Men havde de dog bare brugt lidt mere tid på manuskriptet for at sikre at alle plothuller blev lukket. F.eks. visner Dronning Narissas motivation hen ad vejen og lige midt i klimaks og det store opgør falder det helt fra hinanden.
*SPOILER* Hun vil dræbe Giselle for at hun ikke skal gifte sig med Prince Edward så han kan arve tronen efter hende, men da Prince Edward jo ikke er Giselle's "true love" virker det helt absurd at Narissa pludselig puster sig op og bliver en drage og hvad ved jeg. *SPOILER SLUT*
Desuden fungerer det lille sidekick, jordegernet Pip, overhovedet ikke. Det er sjældent rigtig sjovt...

26/12-07Charme, selvironi og lækkert hår 1
Festlig Disney-film, der tager tykt pis på selskabets egen arv ved at lade typiske Disney-karakterer dumpe ned i den virkelige verden. Historien starter som en overromantisk tegnefilm, hvor rigets kronprins finder sin sande kærlighed ude i skoven. Men prinsens onde stedmor vil miste magten, hvis de bliver gift, så hun får smidt prinsessen gennem et hul til en anden verden - og prinsen følger naturligvis efter for at redde sin udkårne. Det sted, de lander, hedder så New York. Og der skifter filmen fra tegnefilm til rigtig film.

"Enchanted" er en usædvanligt sjov film, der med stort held spiller på kontrasterne mellem den klassiske romantiske Disney-stil og vores noget mere kyniske hverdag. Den er fyldt med referencer til især "Snehvide", "Askepot" og "Lady og Vagabonden", og det er vi...Fakta

Medvirkende
Giselle Amy Adams
Robert Patrick Dempsey
Prins Edward James Marsden
Nathaniel Timothy Spall
Morgan Rachel Covey
Dronning Narissa Susan Sarandon
Nancy Idina Menzel
May Michaela Conlin
Trish Paige O'Hara
Fortæller Julie Andrews
Bag kameraet
Instruktion Kevin Lima
Produktion Barry Josephson, Barry Sonnenfeld
Manuskript Bill Kelly
Fotografi Don Burgess
Klip Gregory Perler, Stephen A. Rotter
Scenografi Stuart Wurtzel
Musik Alan Menken, Stephen Schwartz
Genrer og relationer
Genre Adventure, Familiefilm, Musical
Undergenre Animation, Romance
Premieredatoer
Biograf 19.12.2007
Dvd 22.04.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2007
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Dansk website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 37.506
Selskab Walt Disney Pictures, Steiner Studios, Andalasia Productions
Biodistributør Buena Vista

Se også...