Stigmata

Vatikanet sender Fader Kiernan til Pittsburgh for at efterforske den stigmatiserede Frankie Paige, som af uforklarlige årsager bærer Jesu sår på kroppen. Hun viser sig at være budbringer for en udstødt katolsk præst, der vil afsløre et hemmeligholdt Evangelium. Dette vil bringe Vatikanet i miskredit. Kiernan forelsker sig imidlertid i Frankie og ser sig snart nødsaget til at beskytte hende mod både den dødelige stigmata og mod Kardinal Housemans morderiske planer. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Thriller
Instruktør Rupert Wainwright
Medvirkende Patricia Arquette, Gabriel Byrne, Jonathan Pryce, Nia Long
Spilletid 102 min.
Biopremiere 11.02.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Gabriel Byrne

Irske Gabriel Byrne, manden med de dystre øjenbryn, var en af "The Usual Suspects" i Bryan Singers mesterlige og originale røverhistorie fra 1995. Forinden havde han spillet hovedrollen i en af Coen-brødrenes bedste film, "Miller's Crossing - dødens ekko" (1990), samt medvirket i Gabriel Axels Hamlet-projekt "Prinsen af Jylland" (1994). Sener...

Anmeldere

Scope
Årets første store stinker

"Stigmata" lægger lovende ud som en politisk thriller. Men ender, desværre, med at korsfæste sig selv som et genreforvirret horrormonstrum

Fader Kiernan (Gabriel Byrne) undersøger mirakuløse hændelser for den katolske kirke. Oftest finder han frem til logiske forklaringer, med hvilke Vatikanet kan afkræfte miraklerne. Kiernans seneste undersøgelse rejser dog flere spørgsmål end svar. Han er kommet på sporet af et hemmeligholdt Evangelium - sandsynligvis Jesu egne ord - oversat af den ekskommunikerede og nyligt afdøde Fader Almeida. Kardinal Houseman (Jonathan Pryce) mørkelægger sagen og giver Kiernan mundkurv på, idet Evangeliets budskab underminerer Vatikanets autoritet.

Budbringerens lod
I stedet sendes Kiernan til Pittsburgh for at efterforske frisørpigen Frankie (Patricia Arquette), som brændemærkes på hænder og fødder. Det viser sig, at Almeida har bodysnatchet Frankie og nu bruger hende som budbringer af det hemmeligholdte Evangelium. Frankies dødbringende lod er imidlertid, at hun samtidig har overtaget Almeidas fortid som stigmatiseret.

Urimeligt plot
Frankies krop gennembores herefter på kryds og tværs, ad flere omgange og i lighed med Jesu sårmærker. Kiernan forelsker sig i Frankie, alt imens loyaliteten over for Vatikanet fordufter i takt med Kardinalens humbug. Kiernan må derfor redde Frankie fra den sidste dødelige stigmata og beskytte hende mod Kardinalens morderiske planer, samt ikke mindst afsløre Vatikanets sammensværgelser.

Ja, kære læser, dette er historien. Og så har jeg endda undladt at informere om de største kameler, som skal sluges i dette urimelige og gennemhullede plot. Frem for at folde sig fuldt ud som en effektiv politisk thriller, da ender "Stigmata" med at korsfæste sig selv som et genreforvirret og ulideligt horrormonstrum.

Æstetisk overdosering
Ulidelig, fordi filmen eskalerer i en serie bloddryppende kropspenetreringer, infernalsk flammehav, smarte kameravinkler og hidsigt klippede nærbilleder. Alt sammen speedet yderligere op af et uharmonisk lydspor overlæsset med øresønderrivende effekter. Ørepropper burde følge med i entréen. Topmålet af æstetisk overdosering udfolder sig dog allerværst, når instruktøren Rupert Wainwright lader Gabriel Byrne og Patricia Arquette forene i billeder fulde af skamløs og smagløs religiøs symbolisme.

"Stigmata" fortaber sig i sin selvforelskede og forfejlede æstetik på denne ene side. Og brændemærker sig selv med sit gennemhullede plot på den anden. Man søger forgæves efter en relevant forankring til indledningens kontroversielle kritik af Vatikanets notoriske hemmelighedskræmmeri. Tilbage står vi med en uforløst film - endda uden hverken overraskende gys eller engagerende spænding.

Brugere

06/02-04vildt god film
Anonym
jeg synes det er en vildt god film. En af mine absolute favoritter. Den er både lærrig og spændende. Kan klart anbefales.

11/01-04Er enig med Matias
Anonym
Ham Matias har sagt alt det som jeg gerne ville! Sjovt nok gjorde filmen mig også troende på den ene eller den anden måde... Lige præcis hvad det var er svært at sætte ord på.
Ligesom Matias, mener jeg ikke at alle de hårde domme ændrer mit syn på filmen, men synes at det er en skam at de ikke har fået noget godt ud af filmen og har kunne værdsætte dens budskab.

29/12-03Delte meninger
Anonym
Puha, den ene efter den hårde anmeldelse har ramt Stigmata, men det ændrer ikke mit syn på filmen. Hvis man ellers bare kan lade sig rive med, giver filmen en fantastisk oplevelse. Jeg er ikke udpræget kirkelig, men alligevel formåede filmen at gøre mig lidt troende, da bare en time eller to. Det her er ganske simpelt en af de film, jeg aldrig vil lægge fra mig.

23/10-03hvad vil den?
Anonym
Stigmata er ikke så lang en film, og tak for det. Der er en minimum handling og kun en rød tråd. Personerne er urealistiske, kedelige, og man føler ikke for eller med dem. Det er p.g.a. et dårligt manuskript, for Patricia Arquette og Gabriel Byrne gør det godt begge to.

Filmen har en udemærket mening, men instruktøren viser det kun i enkelte scener, og ikke som i helheden. Mangel på erfaring. Visse scener og dog spændende og stemningsmættede, men det er bare ikke nok.

27/10-02Kritik Af Kirken?
Anonym
Teknisk vejdrejet og solidt spændende thriller, der sine steder vil frembringe minder om gysere som "The Exorcist", uden at rumme samme uhygge og dybde, men med en god grundhistorie og derfor får den en så høj karakter.

Personerne er ikke altid lige troværdige, ofte dybt utroværdige og de bliver tillige en smule for klichefyldte. Jeg kan godt lide filmens syn på religion og dens fremstilling af den katolske kirkes vrangside.

Fakta

Medvirkende
Frankie Paige Patricia Arquette
Fader Andrew Kiernan Gabriel Byrne
Kardinal Daniel Houseman Jonathan Pryce
Donna Chadway Nia Long
Fader Durning Thomas Kopache
Marion Petrocelli (som Rade Sherbedgia) Rade Serbedzija
Fader Dario Enrico Colantoni
Fader Gianni Delmonico Dick Latessa
Jennifer Kelliho Portia de Rossi
Steven Patrick Muldoon
Bag kameraet
Instruktion Rupert Wainwright
Produktion Frank Mancuso Jr.
Manuskript Tom Lazarus, Rick Ramage
Fotografi Jeffrey L. Kimball
Klip Michael J. Duthie, Michael R. Miller
Scenografi Waldemar Kalinowski
Musik Elia Cmiral, Billy Corgan
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 11.02.2000
Dvd 26.07.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 102 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 41.732
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), FGM Entertainment
Biodistributør United International Pictures

Se også...