Dykkerklokken og sommerfuglen (Le Scaphandre et le papillon)

En dag i december får den 42-årige Jean-Dominique Bauby en hjerneblødning. Med ét slag er livet som chefredaktør af Elle slut, og Jean er forvandlet til en grønsag. Men kun tilsyneladende for selvom han ikke kan røre sig, virker hjernen som hidtil. Gennem et sindrigt system af blink med øjet, begynder han at fortælle om sine oplevelser og tanker om livet. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Julian Schnabel
Medvirkende Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny
Spilletid 112 min.
Biopremiere 07.12.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mathieu Amalric

Mathieu Amalric fik sin først hovedrolle i "Forførerens dagbog" (1995) som den filosofistuderende Gregoire, der forærer den unge Claire en oversættelse af Kierkegaards bog, der også har givet navn til filmen. I 1997 debuterede Amalric som instruktør med familiedramet og lavbudgetskomedien "Mange Ta Soupe".

Anmeldere

Politiken
"...ligesom utallige andre film en påmindelse om, at vi skal leve fuldt og helt, mens man kan. Men sjældent er den enkle sandhed fortalt så overbevisende og smukt som i denne sublime skildring af menneskets livsvilje..."

Berlingske
"Det fantastiske ved »Dykkerklokken og sommerfuglen« er netop, at den er både hjerteskærende og livsbekræftende, og at den er pinefuld på en opmuntrende måde."

Jyllands-Posten
"...den primære historie er, at det lykkes Jean-Do (mathieu Alamric) at blinke sig frem til sprog. Og vel er det fantastisk, ingen tvivl om det, men efter næsten to timers knastørre øjenæbler, orker man ikke mere."

Weekendavisen
"Få har skildret smerten ved ikke at kunne nå sine kære så anfægtende."

Information
"...filmen er fuld af originale effekter og tankeflugt, som vidner om hans store talent for at skabe stemningsfulde billeder på lærredet."

Ekstra Bladet
"Det er en flot film, og selv om den ikke stikker helt så dybt, som den tilstræber, så er Bauby [hovedrollen] næppe den eneste, der vil blinke vådt med øjet."

Cinemazone
"Det er ikke blevet en historie fra og i en dykkerklokke, men heldigvis en sommerfugl, der fuld af filmisk stædighed og talent folder sig ud som en decideret unik oplevelse."

Brugere

08/12-08Brækkede vingers basken
Lige fra allerførste billede mærker man noget helt særligt florere i den franske film ”Dykkerklokken og sommerfuglen”. Mens dens indledende ’credits’ tørner frem på skærmen i skæve, charmerende bogstaver suppleres de af en lystig fransk melodi og af en række kulørte røntgenbilleder af brækkede knogler - og så har filmen i al sin herlige og ydmyg enkelhed listet sig i gang.

Allerede i denne smågeniale indledning aner man en kvote af den bitre og smukke poesi som ”Dykkerklokken og sommerfuglen” senere hen svælger i - ligesom det allerede står klart, at der bag filmen gemmer sig en helt særligt underfundig filmisk hjerne, der gør det til en skiftevis dybt sørgmodig og uendelig livsinspirerende oplevelse at spendere halvanden time af sit liv i selskab med en lam og længselsfuld mand med ...

14/02-08Låst inde
En virkelig speciel film, baseret på den sande historie om magasinet Elles franske redaktør, der efter et hjerteslag blev fanget i det såkaldte 'locked-in-syndrom', hvor hele hans krop var lammet, og han kun kunne bevæge det ene øjenlåg. Det fantastiske er så, at det lykkedes hans terapeuter at finde en måde at kommunikere med ham på, så han kun ved hjælp af øjenlåget kunne diktere en bog om, hvordan det var at ligge dér.

Det er en utrolig historie, som på én gang er enormt livsbekræftende og meget sørgelig. For det er selvfølgelig helt fantastisk, at det lykkes dem at kommunikere med hovedpersonen, og at han ikke giver op - men samtidig er han jo bare i den mest ufede situation, man kan forestille sig med hjernens fulde brug i en totalt lammet krop.

Instruktør Julian Schnabel og...

19/12-07Frit sind låst fast
Julian Schnabels franske film ”Le Scaphandre et la Papillon” er rørende, poetisk, tankevækkende og livsbekræftende. Men den er det på en overbevisende og ikke sukkersød-sentimental måde. Den er blandt de mest mindeværdige filmoplevelser i år.

”Le Scaphandre et la Papillon” er en filmatisering af Elle-chefredaktør Jean-Dominique Baubys bog af samme navn. Bogen er skrevet kun ved hjælp af venstre øjelåg. Bauby skrev nemlig bogen fra sin hospitalsseng, da han havde det såkaldte locked-in syndrome, hvor hele kroppen er paralyseret, og kun hjernen fungerer. Bauby kalder denne passive tilstand for en dykkerklokke (Scaphandre).

Schnabel skildrer Baubys tilstand indefra. Vi ser langt det meste af tiden i et subjektivt kamera fra Bauby (spillet med stor empati af Mathieu Amalric), mens ha...

14/12-07Som en dykkerklokke

11/12-07En altfavnende oplevelse
En anderledes og helt igennem unik oplevelse i ordets bedste og bredeste forstand. Sanselig, poetisk og eksistentiel på den "fede" måde... Fremragende skuespillere, ekstraordinært manuskript og inciterende lydside. Eneste minus (hvis det da er et minus) er det småmondæne Bo Bedre-miljø, som filmen udspiller sig i (men som sikkert er autentisk, da filmen bygger på en autentisk historie).

Fakta

Medvirkende
Jean-Dominique Bauby Mathieu Amalric
Céline Desmoulins Emmanuelle Seigner
Henriette Durand Marie-Josée Croze
Claude Anne Consigny
Dr. Lepage Patrick Chesnais
Roussin Niels Arestrup
Marie Lopez Olatz Lopez Garmendia
Père Lucien/Vendeur Lourdes Jean-Pierre Cassel
Joséphine Marina Hands
Papinou Max von Sydow
Bag kameraet
Instruktion Julian Schnabel
Produktion Kathleen Kennedy, Jon Kilik
Manuskript Jean-Dominique Bauby, Ronald Harwood
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Juliette Welfling
Scenografi Michel Eric, Laurent Ott
Musik Paul Cantelon
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Hjerneblødning
Premieredatoer
Biograf 07.12.2007
Dvd 29.04.2008
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA
Produktionsår 2007
Spilletid 112 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 10.242
Selskab Pathé Renn Productions
Biodistributør Scanbox
Priser Golden Globes 2008, Bedste instruktør
Golden Globes 2008, Bedste udenlandske film

Se også...